úterý 31. května 2011

DOKUMENT: Dopis FITES a ARAS Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny k dovolbě Rady ČT a Rady ČRo


31.05.2011 10:40 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

DOKUMENT: Dopis FITES a ARAS Volebnímu výboru Poslanecké sněmovny k dovolbě Rady ČT a Rady ČRo


■      ■
Ing. arch. Václav Mencl
předseda Volebního výboru Poslanecké sněmovny PČR


JUDr. Michal Hašek
člen Volebního výboru Poslanecké sněmovny PČR

V Praze dne 28. května 2011


Vážení páni poslanci,   

obracíme se na Vás otevřeným dopisem a dovolujeme si vyslovit protest proti způsobu, jakým proběhla 26. května t.r. schůze Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.  Navzdory  příslibům,  že letošní důležitá dovolba do mediálních rad nebude opomíjet profesní organizace a věrohodné osobnosti veřejného života, volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zcela neomylně vyřadil většinu kandidátů profesních organizací. V seznamu nominovaných kandidátů, ze kterých mají být radní sněmovnou zvoleni, se jako výsměch celé společnosti objevují typičtí mediální dinosauři, lidé, kteří procházejí mediálními radami jako osvědčení političtí lobisté a jsou spoluodpovědní za současný stav v médiích veřejné služby.   

Jiří Florian a Pavel Hazuka způsobili skandální a chaotickou  situaci v Českém rozhlase, vystupovali naprosto nekvalifikovaně proti rozhlasové stanici pro mladé Rádio Wave a multimediálním službám. 
Bývalý místopředseda Rady ČT Ladislav Miler, působil v sedmdesátých letech na ministerstvu kultury a na ÚV KSČ v oddělení proslulého "normalizátora" Müllera.  Zatajil před poslanci tato fakta ve svém životopise, nebo je poslanci záměrně přehlédli?

------------------------------------------------

celý dopis otiskla Česká média, odkaz http://www.ceskamedia.cz/article.html?id=386223
Komentáře
[1]31.05.11 12:50:43Ludmila Vajďáková
Jsem ráda, že ještě v naší republice nezavládla naprostá rezignace na věci veřejné a někteří naši spoluobčané sledují pozorně dění v médiích, dovedou je popsat a informovat i ostatní. Pokud se tyto věci ještě můžeme dovědět, není nic ztracené. I když mám trochu obavu, zda se článkem něco zlepší, protože současná politická garnitura je arogantní a občané ji moc nezajímají. Ale nesmíme se nechat znechutit.
[2]01.06.11 08:34:30Ludmila Avramopulosová
A náš ostrý hujer obdržel 9 hlasů. Od koho asi tak, že?

Moderátoři na Ostré dvojce


31.05.2011 10:36 - 03. Články posluchačů -trvalý odkaz

Moderátoři na Ostré dvojce

z diskuse posluchačů na webu Ostré dvojky 29. 5. 2011

fringss
Většina lidí zde na "Dvojku" spílá..neviděl bych to až tak černě, pokud se nebude "přiostřovat... "Je mi 43 let a před pěti lety jsem se odstěhoval z Prahy na venkov, do čisté přírody a stanice Praha se mi stala dennodenním průvodcem. Vlídná slova, laskavý a kultivovaný projev moderátorů, který mi nenarušil venkovskou pohodu. Dnes zapnu a často vypínám. Největší hrůza je dopoledne, když spustí ty afektované slepice. Většina přelezlých z komerční Frekvence1 a Sama doma na ČT1. Retková, Kvasničková, Lekešová a Kociánová jsou vlezlé, přeslazené, familiérní a podbízivé. Snad nejhorší je H. Švejnohová, která se neadvekvátně chechtá naprosto všemu. Je mi líto, ale nemohu si také zvyknout na vzdělaného a kvalitního člověka s vadou řeči Fr. Novotného. Správná mluva a artikulace patří k základům výchovy . Logopedů je v naší republice spousta, chce to jen trpělivost, vůli a cvik.
Snad jiné výtky nemám, díky za to, že jste nám nechali alespoň několik původních pořadů.
Jen škoda, že babičky a dědové už nemají žádné "klidné"rádio , které by je provázelo celým dnem a nutí se jim bulvární nesmysly a reklamy, rychlá mluva a afektované moderátorky.
M. Šverma
■      ■

vlohnisky
Pane Švermo, velice přesně jste vystihl současný stav jejich dvojky. S jedinou poznámkou. Pokud máte na mysli moderátora, básníka a textaře Františka Novotného, tak já osobně jsem si nevšiml nějaké vady řeči. A kdybych si nakrásně všiml, tak bych mu to odpustil, protože způsob jeho moderování je plný poezie, pohody, krásných a moudrých myšlenek, které dnešní doba není schopna vnímat, pochopit a vstřebat. Pan Novotný je jeden z posledních rytířů, kteří po únorovém převratu zůstali a snaží se, aby jejich dvojka nezapadla do ještě hlubšího bulvárního bahna než kde je ta současná. A přál bych si, aby tomu bylo co nejdéle. Vámi zmiňované bulvární moderátorky mu nesahají ani po kotníky.
■      ■

Jitka66
Také jsem si nevšimla, že by pan Fr. Novotný měl vadu řeči. Je to nesmysl! A kromě toho, krásně se poslouchá.
■      ■

fringss
Ano, pan Novotný je odborník v pravém slova smyslu, dobře se poslouchá, obsah jeho slov je laskavý, ale pokud někdo neumí správně vyslovit hlásku "ř", jedná se o poruchu řeči, v tomto případě o dyslálii, neboli patlavost.
■      ■

Tomáš Němec
Souhlasím s panem fringssem, že pan Novotný, vyslovuje hlásku "ř" lehce vadně. Je fakt, že u něj mi to nevadí, protože pan Novotný není profesionálním zaměstnancem rozhlasu hlasového typu.  Mám doma básně z edice Klubu přátel poezie v nichž byly přiloženy gramofonové desky,  na nichž básníci recitovali své básně. Opravdu to nebyli většinou žádní recitátoři. Ukázky z těchto recitací vydal i Radioservis na CD "Básníci před mikrofonem", tuším v roce 2003.

Mě se třeba nelíbí hlas dr. Václava Větvičky, přesto jeho promluvy poslouchám rád, protože mají obsah. Pan Větvička také není profesionálním rozhlasovým pracovníkem.

Chtěl bych však podotknout, že to, co mizí na stanici Praha je hlavně práce redaktorů. To znamená těch, kteří pořad připravují, dají mu určitý obsah, kombinují rozhovory s ukázkami čtenými interpretem a vybírají z předem natočených rozhovorů to podstatné. Vystřihnou i různé přeřeky a prostoje, aby pořad měl spád. Udělat z vysílání proud živých blábolů, kde se jednotliví baviči (hosté) posunují z pořadu do pořadu, kde vlastně říkají to samé, považuji za plýtvání vysílacím časem i časem hostů.

Jak mám opravdu rád pana Jana Přeučila, tak mi vadí, že byl i se svou ženou hostem pořadu Noční mikrofórum  7. dubna a nyní  (28. května) jsem je zaslechl v pořadu Nezatloukat paní Švejnohové, kde říkali v podstatě totéž. Ani nic jiného dělat nemohli, protože paní Švejnohová si jistě ono Noční mikrofórum neposlechla a ptala se na totéž.  Mimochodem, kdyby bylo na mně, panem Přeučilem bych nahradil většinu neumělých nových tzv. moderátorů. Nebo bych ho alespoň najal na to, aby ty tzv. moderátory a moderátorky naučil správně česky vyslovovat.

No a na závěr jedna Jobova zvěst. Po nedávném vystoupení v Nočním mikrofóru 17. května vystoupí pro velký úspěch pan dr. Ivo Šmoldas  1.června v pořadu "Je jaká je" u Martiny Kociánové.
Ostrá dvojka se tedy stává kolotočem skupiny vyvolených celebrit.
■      ■
■      ■

z diskuse „Co vás těší (a naopak co vám schází) ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha?“
Komentáře
[1]02.06.11 13:01:20Ludmila Avramopulosová
Vysílání pořadu s panem Fr. Novotným potažmo s panem Munzarem je vždy lahůdka oáza na ostré dvojce. Obsah je důležitý, ne to, že nemá znělé ř. Kociánová a spol. ř mají sice znělé, ale jejich práce je neposlouchatelná.

sobota 28. května 2011

Posluchačka Ludmila Vajďáková poslala dotaz zastupitelům svého volebního obvodu ve Zlíně


28.05.2011 18:28 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Posluchačka Ludmila Vajďáková poslala dotaz zastupitelům svého volebního obvodu ve Zlíně

27. 6.2011

Tento dotaz ohledně stanice Praha jsem poslala zastupitelům  mého volebního obvodu ve Zlíně, pánům Petru Gazdíkovi, Tomáši Úlehlovi a Petru Nečasovi.  Nevím, zda jsem to napsala dostatečně srozumitelně a vím, že asi tomu moc nepomůžu, ale člověk už se obrací všude. .

Ludmila. Vajďáková
■      ■

Předmět: Veřejnoprávní rozhlas
Dobrý den,
ráda bych věděla, z jakého důvodu byla přejmenována veřejnoprávní stanice ČRo2 Praha na Dvojku. Prozatímní ředitel p. Duhan i šéfredaktor p. Ostrý to zdůvodňují údajným poklesem posluchačů. Od února, kdy tato stanice vysílá po novu, je enormní diskuse nespokojených posluchačů, které vedení roztříštilo změnou diskusního fóra, kde se nemůže nebo neumí přihlásit hodně posluchačů a někteří už ani nechtějí psát, protože vedení se nemíní zabývat nesouhlasnými příspěvky. Bylo zveřejněno několik anket, které nejsou věrohodné. Úroveň vysílání stanice ČRo2 Praha klesla a přestože vedení tvrdí, že vysílá hlavně pro   rodiny, oblíbené pořady pro děti a nejen pro ně byly zrušeny. Veřejnoprávní stanice ČRo2 Praha se dostává do řady bulvárních soukromých stanic, určité typy pořadů zviditelňuje reklamou v tisku nebo televizi. Bylo by zajímavé, z čeho se  tato reklama platí, snad ne z koncesionářských poplatků? Já osobně a mnoho mých známých tuto stanici přestalo poslouchat anebo si vybírá jen svoje oblíbené pořady, takže spíš to vypadá, že pokles bude vyšší než v minulých letech.  Ale to by přece neměl být účel veřejnoprávního rozhlasu,  který má posluchače kultivovat, vzdělávat a poskytovat kulturu rodného jazyka. Tak to bývalo až do 30.1.2011. Od února je to bulvár blížící se soukromým rádiím, kterých je v naší republice už hodně. ČRo2 Praha byla stanice jedinečná, nezaměnitelná.
Rada pro vysílání se problémem zabývá jen povrchně, protože nemají dostatečný počet členů pro důležitá rozhodnutí.  Čeká se na volbu člena Rady, aby byla usnášeníschopná. A tato volba je plně v kompetenci vás poslanců.  Kdy to míníte v
poslanecké sněmovně řešit? Veřejnoprávní vysílání začíná mít podobu normalizačního vysílání let osmdesátých, kdy taky nikdo o posluchače nejevil zájem. 
Měla jsem za to, že rokem 1989 přichází konečně osvobození od normalizačních praktik, ale vše bohužel nasvědčuje, že nejen v médiích, ale i v parlamentu  začínají být "obyčejní" lidé na obtíž a jen na vybírání daní.

Také jsem doufala v loňské volby a i v koalici, která začala vládnout, že konečně bude dělat to, co si předsevzala a politické hádky přestanou. Ale nějak  jste se vzdálili od svých slibů.
 Možná jsem můj příspěvek napsala dost neuceleně, ale berte to tak, že lidé toho mají v sobě tolik, že ani nejde přehledně všechno vypsat.
S pozdravem,
Ludmila Vajďáková
26. 5. 2011
■      ■

Poslanec parlamentu   České republiky a radní Zlína Tomáš Úlehla odpověděl stručnou  a nic neříkající poznámkou:
■      ■

Odpověď: Veřejnoprávní rozhlas
Dobrý den, to je i pro mne novinka... 
Tomáš Úlehla
27. 5. 2011
■      ■

Ludmila Vajďáková dodává:
V  první reakci na můj dotaz poslancům  jsem se nic nedověděla. Takoví nám tu vládnou, kteří ani neví,  že v jejich kompetenci je volba člena Rady a neplní si své povinnosti. Myslím si ale, že je to účel.

Ludmila Vajďáková


Komentáře
[1]02.06.11 09:18:25Chramostová
Paní Vajďáková,to vám pan Úlehla odepsal pouze tuto nedokončenou větu??Napsala jste to dobře,mám připravený dopis pro Radu ohledně názvu Prahy.Nevím,jestli Rada ho nesmete ze stolu jako ty předešlé.Možná,že ho přečtou,ale zásadně nic neřeší!Mají nastolenou diktaturu a ostrá slova metou pod stůl.
[2]02.06.11 12:43:36Ludmila Vajďáková
Ano, paní Chramostová, to mi pan Úlehla napsal jen tuto větu, ale z ní vidím, že ten článek aspoň četl. Ti zbývající dva ho možná četli, ale neuznali za vhodné mi odpovědět a prý to není ani jejich povinností. Takže co si máme o našich představitelích myslet? Já bych taky napsala na Radu, jenže mám dojem, že už nás tam mají zafixované jako stálé stěžovatele, takže ty naše připomínky neberou v úvahu. Už jsem tam psala dvakrát, poprvé mi odpověděli a podruhé už jsem jim za odpověď nestála.
[3]03.06.11 06:56:47Chramostová
Miluji politiky , kteří jsou voleni námi,aby pracovali pro lidi a pak se diví,když po nich chceme,aby řešili problémy.Najednou se nemohou rozpomenout,kdo je volil a proč.
[4]03.06.11 13:06:53Ludmila Vajďáková
Ale třeba se blýská na časy, dnes v pořadu Jak to vidí s Petrem Nárožným jsem cítila, že nejsme sami, komu se nám situace na naší politické scéně nelíbí. Jenže k tomu je potřeba i činy, tak snad se probudí i mladá generace, protože jich se to bude týkat snad ještě víc než nás.
[5]06.06.11 14:31:14Ludmila Avramopulosová
Paní Chromostová, Radě jsem posílala stížnost též na klamavé hlášení stanice, která se zove dvojkou, ač její název je ČRo2 Praha. Na zasedání Rady pan Ratiborský povídal, že žádné stížnosti tentokrát nebyly (zbývaly se pouze stížností H.Vondráčkové)Což není pravda, jelikož já jsem zasílala email před jejich zasedáním.Přeposlala jsem tedy znovu a zatím nic. Žádná odpověď. Posluchači je zřejmě fakt nezajímají. Nebo co:-(
[6]06.06.11 14:32:31Ludmila Avramopulosová
Pardon, paní Chramostová, ujela mi ruka při psaní Vašeho příjmení.

pátek 27. května 2011

Audioslajdšou Karla Gotta na webu Českého rozhlasu


27.05.2011 12:09 - 06. Komuniké vedení ČRo -trvalý odkaz

Audioslajdšou Karla Gotta na webu Českého rozhlasu

(promítání ozvučených diapozitivů z natáčení Gottovy televizní reklamy)



Karel Gott a Jaromír Ostrý
-------------------
poznámka editora blogu: 
To jsem se zase jednou zasmál! TN
Komentáře
[1]27.05.11 18:57:45Ludmila Vajďáková
Když jsem se dívala na složení části hudební redakce Ostré dvojky, tak se nedivím skladbě písní. Jsem sice taky v důchodovém věku, ale mám ráda i novinky. Jenže pro hudební redakci je to pohodlnější tak, jak to dělají.
[2]30.05.11 08:15:02Ludmila Avramopulosová(59)
No to je úúúúžasné, mají to zdokumentované!Fakt dobrý:-/. Pan JO se též zúčastnil! No, vedení redakce, vedení rozhlasu, Rada ČR- všichni "zkušení". Proč mezi sebe proboha nepustí někoho madšího? No je to děs, nedivme se, že v tomto složení nám nic nového nepustí. Nevím čím to,ale když to risknu a pustím si "dvojku", mám palec v pohotovosti na vypínači, anžto na mne párkrát vyjukla Hela, co chytá na pasece motýlka. To abychom se vraceli zpět do mládí. Ale nevím koho tahle hudební produkce baví. Že by mladé?

Jaromír Ostrý kandiduje do Rady České televize


27.05.2011 08:22 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

Jaromír Ostrý kandiduje do Rady České televize


Seznam kandidátů na členy do Rady České televize: Antonín Bajaja; Jan Bohdal; Marta Gellová; Michal Jankovec; René Kühn; Milena Macková; Tomáš Motl; Daniel Novák; Jaromír Ostrý; Milan Smutný; Jan Taraba; Jiří Závozda
 Při veřejném slyšení v poslanecké sněmovně 25. 5.2011 se Jaromír Ostrý představil s těmito záměry:
  Jaromír OSTRÝ (nominován Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, Brno): Bývalý programový ředitel Českého rozhlasu, dlouholetý tvůrce rozhlasových Toulek českou minulostí. Základním pilířem televize nestranná žurnalistika, aby ČT spojovala, podporovala vlastenectví, zprostředkovávala různé názorové proudy, aby otázky už neobsahovaly odpověď, aby forma po "hydeparkovsku" nedominovala nad obsahem. Dobré by podle něj bylo zavést po vzoru BBC test veřejné hodnoty.
 Více na
Komentáře
[1]27.05.11 08:37:14Přemek
Takže první, co zruší, bude-li zvolen, bude Hyde Park? No pozdrav kolonoskopie...:(
[2]27.05.11 11:10:22veraslov
Cítím v povětří další" Hvězdný den" a rozbolely mě klouby,jak před velkou bouřkou.
[3]27.05.11 17:51:17Jaromír Janák
Ctižádost některých individuí je obdivuhodná, zvlášť těch bez talentu. Doufám, že se největší škůdce Čs. rozhlasu všech dob s ostudou vrátí do Brna a bude dělat něco, na co stačí. Tady u nás chodí sběrači psích sekrementů, to by bylo něco, mohl by s nimi zpívat " český rozhlas, h....".
[4]27.05.11 17:58:44Mirek Tengler
Vše, co pan Ostrý dělá, má vždy dobře promyšlené. To už jsem si stačil všimnout. Velké sliby, přátelský kukuč s širokým úsměvem - a pak je najednou všechno jinak a lidé se nestačí divit. Být šéfredaktorem už panu Ostrému zjevně nestačí, a proto potřebuje vyhodit kotvu. A důvod? Možná už ví to, v co my zatím jen doufáme - tedy že jeho projekt Dvojky je velký propadák. Proč si pan Ostrý zval do svého středečního pořadu Kontakt Dvojky výhradně vlivné politiky? Že by jen tak - na přátelský pokec? Ale kde že. Jako správný zemědělec si připravoval půdu pro svou novou kariéru. Chce být politiky vnímán jako "konstruktivní" osobnost pro jakoukoli vhodnou příležitost. Lidé tohoto typu jsou kvůli moci schopní všeho a hlavní město jim v tomto ohledu nabízí nespočet různých možností. Pan Ostrý se podle mého mínění nechce za nic na světě vrátit do Brna, protože tam už nemá kam stoupat. Dnes mu jde o místo radního v České televizi. Vzhledem k tomu, co už předvedl na druhém programu Českého rozhlasu,
[5]27.05.11 17:59:51Mirek Tengler
se jeho kandidatury spíše obávám. Rozhlasového brouka Pytlíka tam rozhodně nepotřebujeme. Zvláště ne takového, který bude za přátelské podrbání ochoten spolčit se s kýmkoli.
[6]27.05.11 18:45:49veraslov
Viděli jste video záznam,jak se uváděl ?Zase jen líbivé fráze,úcta,vlastenectví ,dlouholetý tvůrce Toulek..(být panen Veselým ,tak by mě to hodně štvalo) no ,člověk by málem uvěřil, že opravdu něco umí.Já se opravdu nedokázala dívat do konce,už mu nevěřím ani ,že se narodil ,ten musel vyjít v křížovce.Co v Brně ,jeho židle je obsazená,ještě je tam uváděn coby režisér.?Dnes těch ostrých videí bylo až moc,zdeptali mě.
[7]27.05.11 19:03:38Ludmila Vajďáková
Doufám, že se do Rady ČT dostane pan Antonín Bajaja a hlavně doufám, že je to ten, kterého mám na mysli. Spisovatel, který nedávno dostal Státní cenu za literaturu 2010 za knihu Na krásné modré Dřevnici. Mám pocit, že on by nebyl zmanipulovatelný. Ale ten Ostrý mi vadí a hodně. O ostatních moc nevím.
[8]27.05.11 19:05:19Ludmila Vajďáková
Teď jsem si znovu přečetla, že JO byl nominován sdružením hasičů, takže co bude v televizi hasit, asi celou programovou strukturu a zavede si svou ostrou dvojku, trojku, čtyřku ...
[9]27.05.11 19:52:52Tomáš Němec
Paní veraslov, žádný videozáznam jsem neviděl. Nemohla byste sem dát odkaz? Všichni hledáte na internetu, ale nikdo sem nevkládáte informace pro druhé. Sem chodíte jen nadávat. Nadávky a lítost nic nepostrčí.
[10]27.05.11 20:00:41Tomáš Němec
ad komentář 4.: Pane Tenglere, souhlasím s Vámi. Hovory pana Ostrého s politiky mají za cíl jen to, aby se jim vryl do paměti jako takový kamarádský dobrák a až nazraje čas, aby to popostrčili výše, protože to bude pro ně známé jméno i obličej.
[11]27.05.11 21:14:47Ludmila Vajďáková
Ano, pan Ostrý je velmi chytrý, co se týče jeho osoby. Zviditelnění za každou cenu i za zprznění vysílání stanice ČRo2 Praha. A naši politici jsou na takové úrovni, že na to většinou skočí.
[12]28.05.11 10:06:25teta Kateřina
Když se neví, co s neumětelem (velmi diplomaticky řečeno) vykonpne se vejš. Pravda stará jak lidstvo samo, boužel :(
[13]30.05.11 15:30:05Ludmila Avramopulosová
No jasně, proto v jeho pořadech ten Tluchoř atd.atd.! Ale potěšnáspánbu před jeho zvolením. Ten tedy hnojil políčko,aby byla úrodička! Kroupy na ně!! A teď ty řeči o vlastnecví.Že se nestydí ten člověk. Zničí Prahu, a bude vykládat! Ale, znamená to, že pokud by byl v Radě ČT,že by to byl jeho konec na dvojce? No,možná, on může lecos, že? To je ale dost hnus.A čitelný.