čtvrtek 15. ledna 2015

Další z reformátorských kousků generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana: zrušení pořadu Čajovna na stanici Vltava

12. - 13. 1. 2014 napsali Vladivojna La Chia a posluchači ve facebookových diskusích. Včetně dopisu Mgr. ONDŘEJE NOVÁČKA, ředitele Centra vysílání

■   ■
Mirek Tengler‎
To, čeho jsem se obával, se pomalu stává skutečností. Svého času jsem projevil obavy, že jedním "reformním" krokem, který mou oblíbenou stanici Vltava už zasáhl, určitě nebyly naplněny všechny představy, které nosí ve svých pomýlených hlavách pan generální ředitel Duhan a jeho pohůnci. A už je to tady! Tentokrát bude odsunuta do zapomnění Čajovna.
■   ■

Vladivojna La Chia
12 leden v 19:15 · 
PROČ, KDYŽ V ČECHÁCH NĚCO FUNGUJE, TAK SE TO MUSÍ ZABÍT? PŘÁTELÉ S LÍTOSTÍ VÁM OZNAMUJI, ŽE ČAJOVNA NA ČRo VLTAVA (tak jak jí znáte PRAVDĚPODOBNĚ SKONČÍ. NÍŽE SI MŮŽETE PŘEČÍST DŮVODY A MOU REAKCI.
■   ■

MGR. ONDŘEJ NOVÁČEK
ředitel Centra vysílání

Vážené kolegyně a kolegové,
chtěl bych Vás informovat, že po mnoha diskuzích v posledních měsících jsme společně s náměstkem pro program a vysílání René Zavoralem dospěli k rozhodnutí o propojení programové řady Čajovna a Radia Wave. Důvodem tohoto rozhodnutí není nespokojenost s dosavadní prací týmu kolem Čajovny ani výhrady ke kvalitě tohoto programu. Uvědomujeme si, že dramaturgové, autoři a moderátoři Čajovny odváděli a stále odvádějí dobrou práci.
Jediným důvodem změny je naplňování dlouhodobější programové strategie Českého rozhlasu. Jak jistě víte, Český rozhlas před devíti lety spustil Radio Wave, které mělo začít splácet dluh ČRo vůči mladé generaci. Bohužel kvůli známým okolnostem tato stanice momentálně vysílá pouze digitálně a na internetu. Z výzkumu víme, že drtivá většina mladých lidí stále poslouchá rádio na VKV, tudíž RW, byť sebelepší, nemá šanci proniknout k širšímu publiku. Přitom podle ukazatelů návštěvnosti na webu a na sociálních sítích patří Wave k absolutní špičce v rámci ČRo. Víme, že tu máme tým talentovaných rozhlasáků, kteří vytváří kvalitní program, jenž má šanci zaujmout mladší posluchače. A zároveň víme, že Wave v následujících letech nemá šanci na VKV, a tudíž využíváme potenciál tohoto programu cca z 10%. To je číslo, které vyjadřuje v cílovém publiku podíl poslechu na internetu oproti VKV. A bohužel také víme, že v rámci vyspělých zemí Evropy jsme možná jediný veřejnoprávní mediální dům, který nenabízí na svých hlavních VKV stanicích ani jednu programovou řadu určenou publiku pod 30 let.
Hudba a styl nové generace – s takovým poselstvím vznikla před lety na Vltavě Čajovna, dlouho předtím, než vznikl Wave. Na přelomu tisíciletí plnila roli pravděpodobně nejprogresivnějšího pořadu ČRo, což bylo o to odvážnější, že vznikla na nejkonzervativnější stanici. Od „punkovějších“ začátků Čajovna prošla běžným životním cyklem pořadu, přirozeně zestárnula společně se svými tvůrci, změnila claim na Kulturu a životní styl trochu jinak a více zapadla do okolního vltavského prostředí, které se naopak i díky Čajovně proměnilo a modernizovalo. Přesto z výzkumů víme, že si Čajovna uchovala publikum odlišné od ostatního posluchačského prostředí Vltavy. Publikum, které je mladší, odlišné hudebním vkusem a vyšší mírou nonkonformnosti. Tomu odpovídá vysílací „televizní“ čas. Tyto prvky se blíží nejvíce posluchačům Rádia Wave. Zkrátka Čajovna z řady důvodů nejlépe odpovídá záměru na vytvoření programové řady na VKV pro cílovou skupinu RW. Změnu činíme s vědomím, že Čajovna patří k nejposlouchanějším vltavským pořadům a že toto publikum si chceme udržet a pochopitelně i rozšířit o nové fanoušky.
V následujících týdnech budeme hledat vhodný formát Čajovny Radia Wave a též bychom rádi ke spolupráci přizvali některé ze stávajících autorů a spolupracovníků Čajovny. Změna je předběžně plánována k 1. březnu 2015.
Děkuji Vám za dobře odvedenou práci a také za pochopení, proč přistupujeme k této změně.
MGR. ONDŘEJ NOVÁČEK
ředitel Centra vysílání
■   ■

Vladivojna La Chia
Zdravím vás, dovolím si nesouhlasit s tím co hodláte udělat.
Nevím proč RW není na VKV /mně ty důvody známé nejsou/ a stejně tak proč to má odnést původní Čajovna, která je jedním z nejoblíbenějších pořadů Vltavy a poslouchá jí množství lidí RŮZNÉHO věku.
To, že máte pocit, že RW je špička kvůli reakcím na FB apod..je pravděpodobně tím, že mladí lidi mají čas na diskuze na FB, což je tedy cílovka RW. Mnozí posluchači Čajovny samozřejmě fb mají, ale určitě to nejsou lidi, kteří by poslouchali rádio na internetu a lajkovali jako o život.. upřímně mají na programu dne jiné věci.
Pravděpodobně se cílová skupina Čajovny změnila a nezasahuje pouze mladé lidi.
Vyznívá to tak, že chcete Čajovnu zabít, aby vám nekonkurovala. Vytvoříte si něco "nového" pod úspěšným a ověřeným a hlavně odcizeným názvem, ale nebudete mít přirozeně už žádnou konkurenci na ČRo, protože jí prostě odstraníte. "Chytré"
Čajovna je kultovní pořad, který na Vltavu patří a pokud nemáte sílu nebo kapacitu vytvořit něco vlastního co má nápad a úspěch, tak je fakt to nejhloupější zrušit něco co funguje a o to hůř si vzít jméno a pod ním dělat něco jiného. Dělala jsem Čajovnu s láskou a bude mi ta práce chybět…. ale čert ví, co všechno v tom vězí.
Omlouvám se za emotivnost mailu, ale přirozeně mě to zasáhlo.
■   ■

Začátek formuláře
 Vladivojna La Chia
Pokud byste rádi nechali čajovnu na Vltavě a aby pokračovala tak jak je, bylo by super kdyby jste své názory napsali sem, přímo rozhlasové radě. To vy mohlo celou věc zvrátit. díky moc http://www.rozhlas.cz/rada/portal/

Důležité rozhlasové dokumenty, zvukové záznamy a zápisy z veřejných zasedání, tiskové zprávy, stížnosti a...
ROZHLAS.CZ
■   ■


Pavel Korelus Jde se na to.
■   ■

Bořivoj Nasersi To je zbytečný, rada nesmí zasahovat do obsahu vysílání.
■   ■

Vladivojna La Chia 

Není
■   ■

Markéta Kusá 
čajovna dělá vltavu vltavou...bez ní to bude stát fakt za hovno 
■   ■

Pavel Korelus 
Ach jo, to je rozhodně nejhorší rozhlasové rozhodnutí od konce natáčení Tlučhořových a od zrušení půlnoční hymny.
■   ■

Zdenek Malinsky 
Prezident, arcibiskup, Čajovna...kdo/co je další na řadě? Dost dobře nechápu argumentaci mladými, VKV, a FB - přijde mi, že si tak navzájem vyvrací své předchozí tvrzení. Pokud chtějí něco změnit a lepšit, měli by se v ČRo zaměřit třeba na hudební vysílání na Dvojce. Copak jim nikdo neřekl, že osmdesátky už jsou dávno fuč? Nebo se tím snaží konkurovat Rádiu Haló Futura?
■   ■

Bořivoj Nasersi 
Wejf ať si poslouchá Zavoral sám! Až budu chtít poslouchat britský rádio, tak si pustím originál a ne jeho trapnou kopii z ČRo!
■   ■


Tibor A. Brečka 
Nějak nechápu, kam se vlastně celý ČRo chce ubírat. Podobné bylo předěláno vysílací schéma, řekneme, náboženských pořadů, kde se jaksi nenašlo místo ani pro arcibiskupa pražského. Pan prezident také na ČRo není vítán. Bez ohledu na to, co si kdo o jeho em. kard. Dominikovi či o panu prezidentovi myslí, ukažte mi jinou zemi, kde veřejnoprávní rozhlas (placen státem, našimi daněmi) de facto nechce dat prostor tak vysoce postaveným osobnostem ve společnosti. I Čajovny je mi lito, ale třeba se najde nějaký rozumný prostor jinde (ale jak fakt, ze ta Vltava byla celkem ideální...)
■   ■

Naďa Ghani 
Naprostý souhlas. Otázka do pléna - proč si nevytvoří RW svůj porad?:) Ředitel Centra vysílaní píše "sice hezky", ale jeho argumentace je zcestná...
■   ■

Irča Čača 
Je prachsprostá čórka...vzít si něčí jméno a pod tím jménem něco dalšího dělat....nula bodů
■   ■

4 komentáře:

  1. Je mi sice Čajovny jako pořadu líto, avšak reakce na dopis pana Nováčka potvrzují jen to, co ukázaly reakce na Duhanovy změny v předchozích letech. Téměř nikoho z posluchačů nezajímá Český rozhlas jako celek. Proto se ozvou až v případě, že se konkrétní změna dotkne jejich oblíbeného pořadu nebo toho, na co jsou zvyklí. Ať už jsou to jednotlivé pořady na celostátní stanici Dvojka, hrozba zrušení Dismanova dětského rozhlasového pořadu, znělka Meteoru, zrušení stanice Leonardo a nyní třeba zrušení pořadu Čajovna. Tyto roztříštěné reakce a nevole posluchačů však nemají šanci proti Duhanovým manažerům, kteří se chovají v Českém rozhlase jako slon v porcelánu. Bohužel po čtyřech letech Duhanova vládnutí nevidím šanci, že by jeho klika byla do konce jeho volebního období, to jest do roku 2017 odstraněna. Pak vzniknou dvě varianty: buď se stane generálním ředitelem René Zavoral a likvidace Českého rozhlasu bude nadále pokračovat, nebo Rada Českého rozhlasu zvolí někoho, kdo z Duhanovci nebude mít nic společného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eva Ondřejová15. ledna 2015 v 16:26

      Je to všechno úděsné, ale chápu lidi, kteří reagují jen na změnu nebo vypuštění svého oblíbeného pořadu. Není každý natolik "v obraze", aby mohl postihnout změny v celé šíři a navrhnout popřípadě řešení. Mně taky různé "vlny" a technické zkratky nic neříkají. Proto nemohu navrhovat nic jiného než nechat staré osvědčené pořady tam kde jsou a naopak dosadit nového ředitele.

      Vymazat
    2. :-( je to tak, bohužel, Duhan a spol´= katastrofa, ani slyšet ani vidět ho nemohu

      Vymazat
  2. Novodobé rozhlasové panstvo uzákonilo nový poměr slova (30%) a hudby (70%). A hudba stále stejná jako u flašinetáře.

    OdpovědětVymazat