neděle 20. ledna 2013

Podle generálního ředitele ČRo Duhana čas prý oponou trhnul


19. 1. 2013 napsal Mirek Tengler na facebookové stránce tohoto blogu

     16. ledna 2013 zodpovídal generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan telefonické dotazy posluchačů na stanici Český rozhlas 2 – Praha (Dvojka). Pořad si můžete přehrát ze zvukového archivu Českého rozhlasu - odkaz http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2810803

     Tak jsem si pořad poslechl ze záznamu a mám k němu několik připomínek.

      1) Pan ředitel Duhan na počátku pořadu řekl, že změny, které stanici Český rozhlas 2 postihly od 31.1.2011, měly za cíl "znáročnit Dvojku". No, přiznám se, že jsem od pana ředitele slyšel už lecjaký žvást, ale že změny Dvojku "znáročnily", to je jasný adept na výrok roku. Já mám totiž přesně opačný pocit - tedy že změny měly za cíl stanici Český rozhlas 2 zjednodušit (lépe řečeno - zbulvarizovat) - aby tak přitáhla nové posluchače. To se zřejmě skutečně podařilo, ovšem za cenu zničení původního širokozáběrového rodinného vysílání stanice a upřednostnění modelu stanice "plkající, hihňající se a zajímající se o celebrity místo podpory kvalitního mluveného slova, vědy a kultury". Ostatně, pánové Duhan a Ostrý to tehdy říkali jasně. Dnes, jak slyším, se pan Duhan k tomuto modelu již nehlásí. Není to pokrytecké?

      2) "Čas prý oponou trhnul", říká pan ředitel Duhan, když vysvětloval změny, které zničily stanici Český rozhlas 2 - Praha. Dnes, jak slyším, čas zřejmě opět trhnul oponou a tak se potichu připouští, že ne všechny změny byly k lepšímu a bylo by tedy vhodné znovu upravit vysílací schéma. Vemte si, kolik stálo přeformátování stanice Český rozhlas 2 finančních prostředků, aby se následně přišlo na to, že některé změny posluchači vytrvale odmítají (například název) a mluví o stanici i nadále jako o Praze. Dokonce i pan ředitel Duhan tento původní název několikrát použil - a zřejmě nikoli náhodně, ale s jistým záměrem. Pak se ale ptám, proč vedení rozhlasu (a pan ředitel Duhan osobně) změny dříve nekonzultovalo s posluchači stanice, než jim oblíbený program za velké peníze nahradilo jiným, který se ovšem ujal jen z části. Mohlo si ušetřit spoustu času. Není právě toto neuvěřitelné plýtvání prostředky všech koncesionářů? A pokud je to plýtvání, tak se ptám proč? Protože se někdo chtěl představit jako "velký reformátor" a ono se to nepovedlo?? Kolik prostředků nás ještě budou stát všechny ty nedomyšlené "reformy", než Rada Českého rozhlasu konečně pochopí, že udělala kozla zahradníkem?!

     3) Dozvěděli jsme se tedy, že stanice Český rozhlas Dvojka dostane po dvou letech experimentů opět nový název. Posluchači prý mají přijít s nápady. Ale vždyť oni s těmi nápady už dávno přišli - nebo lépe řečeno - nikdy nepřestali bojovat za návrat původního označení!! Dvojce totiž stále říkají "Praha". Proč se vedení rozhlasu nezeptalo posluchačů rovnou, jak chtějí, aby se jejich stanice jmenovala? Proč se pan ředitel Duhan ptá až dnes? Protože zjistil, že Dvojka je absolutně "out"! Ale aby se ukázal jako ředitel, který má v kapse vždycky nějaký kvalitní návrh, tak nabídnul název "Regina". Tak nějak při tvůrčím zaujetí zapomněl, že stejný název má už regionální vysílání pro hlavní město Prahu. Ví pan ředitel o tom, že tato stanice existuje? A pokud svůj názor skutečně považuje za relevantní a plánuje-li přejmenovat Dvojku na Reginu, jak se bude jmenovat dnešní Regina? Ach jo. Mají takovéhle nápady vůbec smysl? K čemu je takové střílení od boku?

     4) Od jedné posluchačky padl zajímavý návrh: Aby bylo vysílání stanice Český rozhlas 2 doplněno některými vybranými pořady z Leonarda. Pokud má stanice Český rozhlas Leonardo skutečně k 28.2.2013 zaniknout,  je právě toto jedna z šancí, jak její pořady nabídnout širší posluchačské obci, která dnes využívá výhradně VKV a střední vlny už dávno neposlouchá. Rádio Plus, které má být jakýmsi pokračovatelem tradice, bude na SV skomírat a s ním i pořady Leonarda, které tam budou přemístěny. Nebylo by lepším řešením znovu rozšířit záběr stanice Český rozhlas 2 a vrátit tam popularizační vědecké pořady? Já jsem jednoznačně pro.

      A na závěr bych chtěl podotknout, že pan ředitel Duhan si plete systém vysílání DAB (tedy digitální rozhlas) a systém DVB-T (tedy digitální televizi, který jako doplněk přenáší také některé rozhlasové programy). Pokud pan ředitel poslouchá rozhlasové stanice na televizi, rozhodně to nebude v systému DAB, ale spíše v DVB-T. To jen tak na okraj. Nemyslím si, že generální ředitel musí vědět všechno, ale pokud něčemu nerozumí, má se zeptat odborníků. Jistě jich má v Českém rozhlase spousty.

4 komentáře:

  1. Panu řed. Duhanovi jsem napsala mail na jeho osobní adresu a vysvětlila, že stanice Regina (pod perutěmi Českého rozhlasu) existuje, takže nic pro současnou dvojku neobjevil - to ho momentálně v přímém přenosu napadlo , zajisté jste to též slyšeli.Nevím, zda to nevěděl, nebo chce zase měnit Dvojka-Regina- .. z Reginy zase co? Když nás vyzval, tak jsem navrhla: ČRo Praha 2,to co chceme všichni už téměř dva roky zpět..

    OdpovědětVymazat
  2. Eva Ondřejová21. ledna 2013 v 16:41

    1.Nové pořady opravdu Prahu znáročnily, na mě to klade obzvláště velké nároky, abych ji dokázala poslouchat. Dokonce tak veliké, že ji neposlouchám skoro vůbec.
    2.Jak to, že nikdo nechápe, že když se na věc jde "vědecky", vždycky to něco stojí a pak se zjistí, že tudy cesta nevede? Pro vědecký přístup(kterého páni Duhan a Ostrý jistě použili)jsou slepé uličky velikým přínosem.
    3.Navrhuji pro stanici názvy všech ženských jmen, co existují, mohly by se pak častěji střídat, třeba po měsíci nebo po roce, dovedete si představit to vzrušení z objevování nových názvů téže stanice? To by se posluchačům líbilo!

    Pane Tenglere, Vy vždycky uhodíte hřebíček na hlavičku. Všechno, co jste napsal nezbývá než podepsat. Má to hlavu a patu a je to řešení. Jen ti dva pánové jsou snad slepí a hluší nebo spíš tak přesvědčeni o své pravdě, že experimentují, ať to stojí, co to stojí.

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem byla ,,znáročněna,, paní TV hlasatelkou Retkovou!Bylo to náročné poslouchání!Ani jednu jedinou větu neřekla bez zadrhnutí eeehmm.Zadrhávala se i při čtení mailů.Těšila jsem se na pana Brouska,ale nedoposlouchala jsem celou hodinu.Je nutné pane Duhane mít tak nekvalitní moderátorku??-celé dva roky??!Je to náročné!

    OdpovědětVymazat
  4. avramopulosová24. ledna 2013 v 15:42

    Poslechně si pořad RozHraní ze soboty 19.1. od pana Tomáše Černého (i tento kvalitní pořad pokrátili o hodinu!)Pan Černý pěkně hovořil o emailech a telefonátech. Tak jsem si jen tak spočetla pořady na "dojce" kde vyzývají posluchače ke kontaktu. Ráno, Je jaká je, kontaktní pořady večer, mikroforum.Tyto pořady dávají dohromady 7 hod.,tzn., že příprava na tyto pořadu je optravdu náročná!! Co by si počasli novomoderátoři bez internetu a telefonu.
    Paní Retkovou jsem taky ńevydržela. Občas si kvůli hostu pustím ze záznamu, skoro nikdy nevydržím.
    Jo a co nám ještě pan generální nevymyslí. Možná ani neví, že stanice Regina už existuje. Jinak tomu jeho nápadu nerozumím. Proč ne sakra Praha. Nic se nebude měnit, nic to nebude stát, jenom se může plakat nad vyhozenými prostředky na ty jejich "dojkové jingly".

    OdpovědětVymazat