neděle 2. února 2014

O osvojení vlastní řeči, o kvalitě slov a smyslu dorozumívání

zvukový záznam pořadu stanice Český rozhlas Vltava ze dne 1. 2. 2014

O způsobu, formě a obsahu řeči  hovořil filozof a estetik Antonín Mokrejš ve Vltavském poledníku 1. února 2014 na stanici Český rozhlas Vltava.

Tuto půlhodinovou krátkou přednášku by si měli povinně vyslechnout šéfredaktoři všech stanic Českého rozhlasu, aby mohli fundovaněji přemýšlet o úpadku české řeči v Českém rozhlase.  Je to i zajímavý podnět pro posluchače, aby si uvědomili, co mají čekat  od Českého rozhlasu a když to tam nenacházejí, tak to stále vyžadovat a nespokojovat se se stále se snižující jazykovou i obsahovou úrovní pořadů Českého rozhlasu.

odkaz na zvukový záznam pořadu v iRádiu Českého rozhlasu:


Děkujeme posluchačce paní Mileně Svobodové za upozornění na tento pořad.

1 komentář:

  1. Po poslechu pořadu jsem se nejdřív rozčílila. Jak to, že ve Francii je možné prohřešky proti rodnému jazyku dokonce trestat, ale u nás se může všechno. I Ústav pro jazyk český je smířen s tím, že rychle a nenávratně mizí určitá slova, slovesné vazby, že když se jakákoliv chyba, ledabylost vícekrát opakuje, jednoduše se změní pravidlo nebo se připustí více možností a poruší se určitý řád, logika. Prostě se vše svádí na vývoj a zatím je to většinou ta ledabylost a neschopnost.
    V pořadu pan Mokrejš ovšem nehovoří jen o jazyku, ale i o bídě morální, která se v jazyce projevuje a kterou jazyk buď pomáhá zastírat nebo naopak odhalovat. Je to vlastně filozofické zamyšlení o lidské řeči, jejím ovládnutí, ale i o jejím používání v dorozumívání se s ostatními lidmi.
    Podle řeči ovšem je znát, že pan filozof je už starší pán a bojím se, že každý z těch, kteří by pořad měli slyšet, by mávl rukou, protože to jsou "názory zastaralé a nová doba je jiná a my nejlíp víme, jak se má co dělat". Je to smutné, ale tak to, bohužel, vidím.

    OdpovědětVymazat