čtvrtek 28. srpna 2014

Více herců do vědy, více vědců do umění by mohlo přispět ke zvýšení poslechovosti stanice Český rozhlas Plus

28. 8. 2014 napsala Markéta Škodová na facebookovou stránku stanice Český rozhlas Plus

   Dobrý den. Chci vám poděkovat za diskusní pořad, v němž se pravidelně setkávají vědci a herci. Formát, v němž se "lidé kumštu" zasvěceně a obšírně vyjadřují k tématům reprezentovaným "lidmi vědy" z příslušných oborů, nejenže skvěle koresponduje s vaší pozicí intelektuálně exkluzivní rozhlasové stanice, ale rovněž zcela jistě výrazně posouvá hranice poznávání světa, alespoň u nás, vašich posluchačů. 

   Dovoluji si vám namátkově navrhnout několik témat a hostů pro příští díly, jež by - jak věřím - mohli jeho filozofii dále rozšířit i prohloubit a současně přispět k vyšší poslechovosti, o kterou samozřejmě vůbec nejde:

"K epidemii dětské obezity přispívají polyaromatické uhlovodíky ze znečištěného vzduchu." (Hosté: Marek Eben, Artur Štaidl).

"Znásilnění: Historický kontext a genderové stereotypy." (Host: Květa Fialová)


"Výše IQ s úspěchem v práci nijak nesouvisí." (Hosté: Vítězslav Jandák, Kateřina Brožová).

"Finanční gramotnost klesá a lidé si neumí spočítat ani úroky." (Hosté: Jiří Pomeje, Tomáš Řepka).

 Vybírám pro vás z brainstormingu nad nastoleným tématem:

   Kolega Dan Čermák se zasazuje o díl "Paradox lékařských fakult-učí studenty pomáhat lidem okolo či sobě samým?" (hosté: David Rath, Martin Barták, Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská).

   Kolegyně Irena Reifová by pak uvítala samostatný pořad, v němž bychom my vědci a vědkyně mohli předvádět umělecké výkony (zpěv, tanec, recitaci, malbu etc.)

Doufáme, ze naše podněty zvážíte.
Díky a srdečně zdravím.


1 komentář:

  1. Už pokolikáté toto píšu, stala se ze mne neposluchačka, stejně tak i z mého okolí jsou tací, kterým vadí stávajíci profil dvojky. Já, která si dřív myslela, že se bez rádia neobejdu, anžto stanice Praha nabízela mnoho kvalitního, tak nyní, protože se poměr kvality otočil je jen málo pořadů ke slyšení. A pan genřed.? Spokojen, nadmíru, a taky to několikrát zdůraznil - nejparadoxnější pro něj bylo, když byl pouze zástup za generálního - to byla odpověď na dotaz M.Kociánové. Když ON měl takové plány a tolik si jich vyplnil s pomocí JO. Skoro se zdá, že JO měl PD pěkně v hrsti. Několikrát ho i přes média vyzýval ke změně názvu, že se mu také nelíbí, a dokonce jednou měl "nápad", a to že by se Dvojka mohla přejmenovat na Reginu (no sic, pan PD asi ani netušil, že takovou stanici ČRo má). A dramaturgie dvojky? Doporučení M.Škodové je skvělé, přesně v duchu dvojky:-):-)

    OdpovědětVymazat