čtvrtek 29. října 2015

Program stanice Český rozhlas Dvojka se od 2. listopadu 2015 promění

29. 10. 2015 napsal Tomáš Němec

   V posledních dvou týdnech jsem zaslechl, jak někteří „moderátoři“ Nočního mikrofóra  říkali, že toto Noční mikrofórum je jejich poslední. Byli to Jaroslav Svěcený, Roman Šmucler a Apolena Veldová. Zvláště pan Svěcený nemohl pochopit, že se s ním už do budoucna nepočítá a vyslovil naději, že se snad v budoucnu časy obrátí k lepšímu a zase dostane u mikrofonu nějakou pravidelnější příležitost. Roman Šmucler to vzal pragmaticky, protože už toho má za posledních 25 let v roli rozhlasového nebo televizního moderátora víc a ví, že všechno v médiích pro konkrétní osobu jednou končí, ale že se jistě objeví jiná příležitost jinde. Marta Elefteriadu se neloučila navždy, ale řekla, že jak jistě víme, dochází k určitým změnám a napříště že nebude možno do Nočního mikrofóra telefonovat, jen se tam budou moci posílat e-maily.  

   Přestože vysílání většiny stanic ruší každou chvíli nějaká sebechvalná či vtíravá upoutávka, o změnách na Dvojce jsem zatím nic neslyšel.  Všechny výkřiky jakoby se soustředily na celoplošné vysílání stanice Český rozhlas Plus, které začne od 2. listopadu na velmi krátkých vlnách.

   Proto jsem se  jal zkoumat program stanice Dvojka na webu Českého rozhlasu a zjistil jsem, že i zde dochází od. 2 listopadu k proměnám během celého dne. Nejsou tak postavené na hlavu, jako když v roce 2011 měnil pan Jaromír Ostrý stanici Praha na stanici Dvojku, ale přece jen jsou patrné a řekl bych, že mohou být i k lepšímu. Na webu Dvojky je rámcový program až do konce listopadu, tak tady napíšu jen to, co mě uhodilo do očí na první pohled.

   Ranní vysílání, které se ještě dnes jmenuje Dobré ráno, Česko, začíná v 5:00 hodin a je uváděno švitořivou dvojicí moderátorů, bude začínat až v 6:00 a bude se jmenovat „Dobré ráno s Dvojkou“. K jeho uvádění se vrátí jen jeden člověk, a tím bude každý všední den Jan Kovařík, v sobotu pak Roman Víšek. V neděli pak zůstanou asi „dobrojitrníci“,  jak je nazval svého času pan František Novotný. Tedy celebrity a oblíbení lidé odjinud.  Jejich harmonogram patrně ještě není vytvořen, avšak prvním bude Ondřej Kepka, který jistě pro svou snaživost nebyl odstraněn ani z Nočního mikrofóra. Nedělní dobrojitrníci budou začínat jako dosud už v pět hodin ráno.

   O půl deváté zůstává pořad „Jak to vidí“ se Zitou Senkovou a jejími komentátory.  Nově tento pořad bude reprízován týž den půl hodiny před půlnocí.

   Od devíti do dvanácti zůstává proudové Dopoledne s Dvojkou se všelijakými vmezeřenými vsuvkami jako „Dvojka na cestách“ nebo „Příběhy slavných“. V tomto proudu se budou střídat  Martina Kociánová  Jan Rosák, Marie Retková, Tereza Stýblová, Stanislava Lekešová a Jolana Voldánová.

   Takový ten polední Kolotoč nazvaný 12 ve 12 zůstává a střídat se v něm budou Petr Jančařík, Tereza Kostková, Petr Rajchert a Richard Pachman.

   V odpoledni s Dvojkou od 13:00 do 16:30 se budou střídat Jiří Holoubek a  Václav Žmolík a páteční odpoledne v témže čase  se bude jako dosud jmenovat Šťastnou cestu a bude jako dosud s Janem Rosákem.

   Ostatní pořady přeskočím, protože jsou v podstatě stejné jako dosud a dostávám se k Nočnímu Mikrofóru, které bude Jen hodinové od 22: 30 do 23:30 a vystřídají se v něm některé staré a některé nové celebrity. Našel jsem tyto: Jana Smutná, Ondřej Kepka, Marie Retková, Alena Kumstýřová, Jan Cimický, Tereza Pokorná, Marta Elefteriadu, Jiří Mejstřík, Jitka Novotná, Michal Prokop, Jiří Petrášek – Werich, Zuzana Maléřová, Vasil Fridrich, Zora Jandová, Martin Kratochvíl, Magdalena Švecová, Pavel Šporcl.  

   Půl hodiny před půlnocí se bude opakovat, jak jsem psal už výše, pořad „Jak to vidí“, v sobotu pak nedělní pořad Františka Novotného a Luďka Munzara „Okouzleni slovem“. V neděli pak bude pravděpodobně noční mikrofórum až do půlnoci, protože se počítá s delším dokumentem od 22 hodin.

   Od půlnoci do dvou hodin se pak bude vysílat Noční proud, který sem přejde ze stanice Regina Praha. Regina Praha totiž přestane vysílat od 2. listopadu na VKV a ponoří se do temnot digitálního vysílání. Používám výraz „temnoty digitálního vysílání“, protože v této době je ještě jen málo posluchačů vybaveno digitálním DAB přijímačem jako já a noční proud by vlastně už téměř nikdo neslyšel.  A bývalí diskžokejové by vlastně vysílali „do zdi“. Tím se čas pro vysílání repríz pořadů z regionálních studií zmenší z pěti hodin na pouhé tři. Od pěti do šesti totiž bude vysílat noční moderátor něco, co už se bude také nazývat „Dobré ráno s Dvojkou“, Ale co to vlastně bude, není mi jasné

   Závěrem bych chtěl zopakovat, co vidím jako klady upraveného programu Dvojky. Ráno nebudou švitořit dva moderátoři nesmysly a večer se zkrátí plané plácání celebrit v tak zvaném Nočním mikrofóru. Klidně mohlo být celé Noční mikrofórum nahrazeno Nočním proudem. Ne, že by to byl nějaký obsahový přínos, ale v nočních hodinách by to byl příjemnější poslech.


   Myslím, že to je maximum, čeho mohl dosáhnout současný šéfredaktor Dittrich při svých schopnostech a nulové iniciativě.   Vnímám, že po odstoupení velkého škůdce Českého rozhlasu Petera Duhana bude teď určitá doba stagnace. Pokud by se vysílání stanic Českého rozhlasu mělo do budoucna zlepšit, musel by nový generální ředitel, který bude, doufejme,  zvolen počátkem roku 2016, odstranit z vedení Českého rozhlasu takové lidi, jakými jsou René Zavoral, Jan Menger, Miroslav Dittrich a Jiří Mejstřík. Náhodnému čtenáři tato jména nic neřeknou, ale lidé z Českého rozhlasu, kteří si chodí na tento blog číst, jistě vědí, o koho jde. Záměrně neuvádím druhého největšího škůdce Jaromíra Ostrého. Ten v této chvíli už nemá vliv na vrcholové řízení rozhlasu a pevně věřím, že už ho nikdy mít nebude.

6 komentářů:

  1. Pan Svěcený ať si hledí svých housliček,protože všechny svoje známé už vyzpovídal tak .o čem by si s nimi chtěl dále povídat.Noční mikroforum bylo jedno z nejhorších počinů pánů Ostrého a Duhana protože s tím Mikroforem které běželo na Českém rozhlase 2 Praha se nedalo vůbec srovnávat.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak v Mikroforu velmi vítám M. Prokopa. Ten určitě umí. Ale že se povedlo zrušit vysílání pro Prahu je opravdu majstrštik vedení. Novou Reginu si naladí málokdo, pan Ostrý kdysi pravil, že stanici Praha ČRo si mimopražští pletou s regionálním vysíláním(!), což nebyla pravda, ověřovala jsem si mnohokrát s mimopražskými posluchači.Takže teď vlastně Praha "utřela". Jen doufejme, že nový generální bude fakt někdo kompetentní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, vysílání pro Prahu v éteru zrušeno nebylo, přesunulo se a začlenilo do Českého rozhlasu Region (vysílání pro Střední Čechy a Prahu). Akorát to asi nebylo oficiálně nikde oznámeno.

      Vymazat
    2. Odpověď k " Anonymní4. listopadu 2015 0:56"
      Máte pravdu jen částečně. Vysílání Reginy pro Prahu nebylo zrušeno, ale přesunuto z kmitočtu 92,6 FM do digitátního vysílání DAB+, který na rádiu zachytíte pouze s přijímači, umožňující chytit toto vysíláná. Jinak je dá chytit na počítači (tedy na internetú) Adresa internetového přehrávače pro Regina DAB Praha je http://prehravac.rozhlas.cz/regina . Adresa pro Region Střední Čechy je http://prehravac.rozhlas.cz/strednicechy

      Programy se překrývají, ale nejsou zcela totožné.
      Dnešní program Reginy DAB Praha viz http://www.rozhlas.cz/regina/program/#/2015-11-04
      Dnešní program Regionu Praha a Střední Čechy viz http://www.rozhlas.cz/strednicechy/program/#/2015-11-04

      Uznávám, že to rozdělení a názvosloví stanic je dost zmatečné. Dělá to potíže i mně, i když to sleduji dost podrobně.

      Vymazat
  3. Dobrý den, všechny moc srdečně zdravím všechny „stěžovatele“. Dnes už (!) je mimořádné zasedání Rady ČRo, která má volit prozatímního ředitele. Měl jsem za to, že se původně měl volit až koncem měsíce?!

    http://www.rozhlas.cz/rada/portal/
    Program:
    1) Zahájení, schválení programu
    2) Volba prozatímního ředitele ČRo
    3) Různé
    4) Závěr

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá nadějně... Z možných kandidátů (sehnat někoho mimo rozhlas na dobu nejvýše tří měsíců je nereálné) vyhrála „pragmatická“, či „technokratická“, volba. Přinejmenším tak byl odstřižen od možnosti rozhodovat zcela bez jakékoli kontroly jeden z největších škůdců Českého rozhlasu Mgr. Zavoral. (Dokonce se — na rozdíl od minulé volby — ani nedostal mezi kandidáty, a stejně tak ani další minulý kandidát Bc. Menger, což je také příznivá zpráva.)

    OdpovědětVymazat