čtvrtek 8. října 2015

Radní Českého rozhlasu: Prozatímním ředitelem nemusí být René Zavoral

8. 10. 2015 napsal Jan Potůček na serveru DigiZone.cz

Co řekl předseda Rady Českého rozhlasu Michal Stehlík, místopředseda Jiří Vejvoda a náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral po rezignaci Petera Duhana? 

Nečekané rozuzlení přineslo středeční mimořádné zasedání Rady Českého rozhlasu, na kterém mělo dojít k hlasování o odvolání generálního ředitele Petera Duhana. Sám šéf veřejnoprávního rozhlasu totiž půl hodiny před plánovaným začátkem jednání oznámil radním, že k 3. listopadu rezignuje ze zdravotních důvodů. Samotné jednání, které z tohoto důvodu začalo se čtvrthodinovým zpožděním, pak trvalo pouhých deset minut. Předseda Rady Českého rozhlasu Michal Stehlík informoval o tom, že Rada obdržela právní analýzy zákona o Českém rozhlasu, z nichž vyplývá, že zaměstnáním svého syna Andreje Duhana porušil generální ředitel rozhlasu Peter Duhan zákon a potvrdil informaci o Duhanově dobrovolné rezignaci.
K projednávání porušení zákona ze strany Petera Duhana nakonec na jednání radních vůbec nedošlo, vrátit se k němu mají na některém ze svých příštích zasedání. Ihned po ukončení mimořádné schůze Rady Českého rozhlasu poskytl předseda Rady Michal Stehlík rozhovor přítomným novinářům, jehož doslovný přepis vám nabízíme. Následují individuální rozhovory serveru DigiZone.cz s místopředsedou a mluvčím Rady Českého rozhlasu Jiřím Vejvodou a náměstkem generálního ředitele Českého rozhlasu pro program a vysílání a statutárním zástupcem generálního ředitele René Zavoralem, který je jedním z adeptů na funkci prozatímního ředitele Českého rozhlasu na dobu do zvolení nového řádného generálního ředitele ČR

Michal Stehlík: Jsem pro otevřený konkurz na nového ředitele

Pouhých deset minut trvalo středeční mimořádné zasedání Rady Českého rozhlasu, které se mělo zabývat údajným porušením zákona ze strany generálního ředitele Petera Duhana, jenž v rozhlasu nechal zaměstnat svého syna Andreje Duhana. Šéf rozhlasu pod přímou hrozbou odvolání totiž půl hodiny před začátkem jednání oznámil, že k 3. listopadu 2015 rezignuje ze zdravotních důvodů na svou funkci. Radní Duhanovo odstoupení přijali. Předseda Rady ČRo Michal Stehlík krátce po ukončení mimořádného zasedání odpovídal na otázky přítomných novinářů.
Pan Duhan v úterním prohlášení napsal, že jeho syn pracoval jako rešeršista ve zpravodajství, kde pobíral osm až dvanáct tisíc korun měsíčně. Informace některých médií ale hovořily o tom, že měl být poradcem náměstka generálního ředitele pro program a brát až 80 tisíc korun měsíčně. Zajímala se Rada nějak víc a podrobně o to, jakou práci vykonával Andrej Duhan a kolik za to pobíral peněz?
Zajímala, ale právě v tom jsme obětí času, protože tyto informace má Rada připraveny od Českého rozhlasu vlastně až k dnešnímu dopoledni. Nikdo z nás, myslím, to nestačil, ani v rámci našeho projednávání, analyzovat. I proto jsme k této záležitosti dnes nepřijímali usnesení.
Co bude dál? Předpokládám, že prozatímním ředitelem by se měl stát pan náměstek René Zavoral. Nebo o tom bude Rada ještě jednat? A jaký způsob výběrového řízení na nového generálního ředitele zvolíte? Oslovíte konkrétní kandidáty, nebo bude otevřené všem zájemcům?
Ani na jednu z otázek vám nedokážu odpovědět, protože o obou záležitostech rozhoduje Rada jako celek. Pojem „prozatímní ředitel“ je v zákoně definován velmi jasně a není a priori definováno, že to musí být statutární zástupce. I minule, když byly problémy v rámci vedení rozhlasu u pana ředitele Kasíka, tomu tak nebylo. Nechci proto předjímat vůbec žádné jméno, ani na pozici prozatímního ředitele. Rada se musí dohodnout. A ohledně výběrového řízení: zákon mluví jasně, že od data ukončení mandátu předchozího ředitele máme tři měsíce na to, maximálně, abychom nalezli vhodného kandidáta, vhodného ředitele. A opět, Rada se má dle svých předpisů rozhodnout, zda to bude uzavřené nebo otevřené výběrové řízení. V tento moment mohu říci pouze svůj osobní názor jako jedné devítiny Rady, že já budu velmi plédovat pro otevřené výběrové řízení.
V médiích se objevily i informace o tom, že odbor veřejných zakázek v Českém rozhlasu údajně vede Lenka Kašová, která má být partnerkou Andreje Duhana. Zabývala se tím Rada?
Rada se tímto nezabývala.
A bude se zabývat?
Vzhledem k tomu, že máme teprve před sebou záležitost řešení jedné kauzy a zároveň si myslím, že před Radou Českého rozhlasu jsou mnohem závažnější věci do budoucna z hlediska Českého rozhlasu, tak bych byl nerad, aby se situace soustředila na zaměstnávání či nezaměstnávání konkrétní osoby. Před námi je nalezení nového směru pro Český rozhlas s nějakým novým kandidátem.
Případné prověřování fungování tohoto odboru před oznámením rezignace Petera Duhana tedy nepřipravujete?
Tam šlo o záležitost, kdy veřejné zakázky samozřejmě jsou velkým tématem a Dozorčí komise Rady bude bezesporu doporučovat některé konkrétní, řekněme analytické kroky pohledu na fungování veřejných zakázek. Ostatně, my jsme už před měsícem a půl vznesli dotaz na způsob fungování tohoto odboru a bylo nám odpovězeno z hlediska konceptu toho výhledu, takže Rada má k dispozici relativně podrobný materiál, jak by měl tento odbor fungovat. Samozřejmě ještě pod panem generálním ředitelem Duhanem, ale není to věc, která by šla nějak stranou. Veřejné zakázky jsou nejen v této zemi poměrně zásadní záležitostí.
Proč si pan generální ředitel Duhan zvolil za termín ukončení svého působení ve funkci zrovna 3. listopad?
Výborná otázka na pana generálního ředitele.
Nebylo to nějak vysvětleno v tom dopise, který jste od něj dostali?
Ne. To, co jsem odcitoval v rámci veřejného zasedání, je to vysvětlení, které je jediné – v rámci zdravotních důvodů a pak je tam to datum 3. listopadu. Není k tomu žádné zdůvodnění.
Peter Duhan v rozhovoru pro iDnes.cz řekl, že jste na něj vyvíjeli dlouhodobý tlak, který byl symbolizován například zkrácenými odměnami. Souhlasil byste s touto interpretací?
Pokud si projdete veřejné záznamy ze zasedání Rad za poslední rok či roky, každý manažer v podobné funkci musí být logicky vystaven tlaku, ať už je pozitivní nebo negativní. Český rozhlas je zásadní veřejnoprávní instituce, myslím, že tlak obecně je součástí výkonu této práce.
Jaké je vaše hodnocení působení pana Duhana ve funkci generálního ředitele Českého rozhlasu?
Tuto otázku jsem samozřejmě čekal. Já myslím, že Rada jako taková se k tomu bude vyjadřovat určitě na zasedání 21. října a možná i v budoucnosti. Já jako Michal Stehlík, jako devítina Rady, bych v tento moment rád ocenil projekt pana generálního ředitele, se kterým byl zvolen. I přes tajnou volbu, já jsem byl jeho volitelem, a myslím, že zejména první tři roky restrukturalizace a kroků, které se snažil činit, byly naplňováním tohoto projektu. Samozřejmě, zase když si projdete veřejná zasedání, kritika Rady v rámci porušování Kodexu, některých oprávněných stížností, ale při tak velké instituci je to třeba na rozumné a klidné zhodnocení jeho mandátu, si myslím, že je dobrý čas. Ale opět, nic proti médiím, ale není to úplně o jedné mediální zkratce.
Čekal jste tu rezignaci, kterou jste od Petera Duhana obdrželi?
Samozřejmě je to vždycky jedna z možností. Ne že bych očekával, že přijde na stůl před tímto zasedáním. Byla to jedna z možností, ale neměl jsem informaci o tom, že k ní dojde.
A můžete potvrdit, že Dozorčí komise Rady ČRo při kontrole našla i jiné jméno než Andreje Duhana?
Dozorčí komise nenašla žádná jiná jména, protože ta by musela najít Rada. Dozorčí komise nám doporučila některé další pozice či osoby v jistých funkcích – beze jmen – na zjištění právě oněch osob blízkých. Tím se bude Rada zabývat v těch dalších 14 dnech v rámci zjišťování a přesných dotazů. Abych odpověděl přesně, není žádné další jméno, které by bylo z hlediska Dozorčí komise definováno a zároveň potvrzeno.
Pokud bude potvrzeno, budete nějak prověřovat činnost těchto lidí, zda skutečně nedošlo k nějakému střetu zájmů, případně poškození Českého rozhlasu?
Myslím, že nemáme jinou možnost. Je tady prostě zákon, který hovoří jasně, že některé věci se mají dodržovat. Pokud se nedodržují, musí se zjistit, jakým způsobem byly tyto záležitosti realizovány.
Měli jste se na mimořádném zasedání Rady, pokud by nedošlo k rezignaci generálního ředitele, zabývat i kauzou neuskutečněného prodeje zámečku v Přerově nad Labem?
To dnes na programu nebylo. Samozřejmě každý člen může zvednout jakékoli téma, ale podle mě by tento prodej a tato záležitost nebyla bodem dnešního jednání. Mimo jiné i proto, že bylo svoláno mimořádně k té konkrétní jedné záležitosti.
Pokud by tedy nedošlo k rezignaci Petera Duhana, a hlasovali byste o jeho odvolání, bylo by to čistě jenom záležitostí té osoby blízké a toho údajného porušení zákona?
Pokud by k tomu došlo, bylo by to pouze podle našeho jasného volebního řádu, kdy každý z členů Rady může navrhnout odvolání. Není kolektivní nominace „odvolat – neodvolat“. Nemohu mluvit za všechny kolegy, co by, kdyby. Já myslím, že rezignací pana generálního ředitele k 3. listopadu by se měly mnohé věci spíše posouvat do budoucna, nikoli do minulosti. Rada musí prověřit věci, se kterými je konfrontována v rámci Dozorčí komise, ale zároveň představa – každý máme svou kapacitu a den má 24 hodin – že se budeme zbytečně zabývat věcmi z minulosti, když máme najít nový směr pro Český rozhlas… Myslím, že to důležité je budoucnost a hlavně zachování veřejnoprávnosti tohoto média. Žijeme ve světě, kdy je to vždycky velmi citlivé téma a my budeme chtít určitě najít člověka, který bude opravdu hájit ten veřejný zájem.
Byli jste opravdu rozhodnuti hlasovat na mimořádném zasedání Rady o odvolání Petera Duhana, pokud by sám nerezignoval?
Jak už jsem řekl, o odvolání by se hlasovalo, pokud by to některý z členů Rady navrhl. Za sebe říkám, že já bych to nenavrhoval – vzhledem k nepřítomnosti pana generálního ředitele a vzhledem k nutnosti doplnit dané posudky.
Pokud by byl Peter Duhan přítomen, myslíte, že byste našli dostatek hlasů na jeho odvolání?
Neodhadnu, neboť to byste se musel zeptat každého z členů Rady a záleželo by na nich, zda by vám odpověděli, jak by na danou záležitost reagovali. Jsme pořád kolektivní orgán a každá jedna devítina se rozhoduje podle svého vědomí a svědomí.

Jiří Vejvoda: Prozatímní ředitel nemusí být z Českého rozhlasu

Před středečním mimořádným zasedáním Rady Českého rozhlasu, na kterém mělo dojít k hlasování o odvolání generálního ředitele Petera Duhana, proběhlo neveřejné setkání předsednictva Rady ČRo, během něhož Peter Duhan radním doručil dopis s oznámením své rezignace. Už na tomto neveřejném jednání radní začali uvažovat o tom, koho pověří výkonem funkce prozatímního ředitele Českého rozhlasu. V konečném důsledku to nemusí být nikdo z Českého rozhlasu, můžeme vybrat kohokoli, řekl serveru DigiZone.cz místopředseda a mluvčí Rady ČRo Jiří Vejvoda.
Rada Českého rozhlasu se po oznámení rezignace generálního ředitele Petera Duhana vůbec nezabývala porušením zákona, kterého se měl dopustit zaměstnáním syna Andreje v rozhlase. Znamená to, že tuto kauzu už neotevřete?
Ne, tato kauza zůstává otevřená a neumím si představit, že bychom ji jenom kvůli tomu, že pan generální rezignoval ze zdravotních důvodů, nedořešili. Takže jak říkal pan předseda, my jsme teď na poslední chvíli dostali ještě nějaké podklady ohledně těch smluv, například s panem Andrejem Duhanem, které prostudujeme, zda-li by ještě doplnily něco k těm analýzám, které máme. Právní analýzy jasně říkají, že zákon porušen byl, a ať se nám to líbí, nebo ne, musíme reagovat.
To znamená, že si doplníte informace a znovu se nad touto kauzou sejdete?
21. října, ano.
Co tedy budete s ředitelem, který už mezitím oznámil, že odchází, dělat? Jaká jiná sankce než odvolání by mu mohla hrozit?
Nechci předjímat. Nemůžeme odvolávat ředitele, který mezitím odešel ze zdravotních důvodů, ale tady bude ještě řada procesních úkonů, které se vztahují i k němu, včetně vyplácení odměny podle jeho smlouvy. Na to se teprve musíme podívat a zvážit všechny okolnosti.
Dobrovolnou rezignací si Peter Duhan zajistil odstupné? Pokud by byl odvolán, nezískal by ho? Nebo jak to je?
Jeho smlouva je konstruována v obecné rovině, je tam konkurenční doložka, která generálnímu řediteli zakazuje deset měsíců působit v nějaké funkci a za to má dostat adekvátní částku. Nechci předjímat, ale myslím si, že tohle prostě bude muset být naplněno. A druhá věc je, že ředitel po třech a půl roce ve funkci by mohl, ale nemusel odejít s nějakou odměnou za celkové působení. A tam se bude právě zúročovat, předpokládám, to, o čem se bavíme.
Pokud byste objevili nějaké nesrovnalosti, ať už v ekonomických záležitostech, nebo působení blízkých osob v rozhlase, nelze vyloučit třeba i trestně právní úkony?
Dopředu nelze vyloučit nic.
Jaký bude další postup? Už jsme z úst předsedy Michala Stehlíka zaslechli, že byste na příštím zasedání Rady ČRo měli zvolit prozatímního ředitele ČRo. Zaznělo zde jméno Reného Zavorala, který ale nemusí být jediným kandidátem. Kde byste hledali, pokud by to nebyl on?
Čistě teoreticky můžeme hledat i mimo Český rozhlas. Můžeme sem na tři měsíce „pozvat“ někoho, kdo by ten dům řídil nezaujatě zvenčí, ale taky relativně neinformovaně. Čili to je první koncepční věc, zda to má být člověk zevnitř rozhlasu, či nikoli. Pokud by to byl někdo zevnitř rozhlasu, musíme ho napřed oslovit a on nám může říci, že se na to necítí nebo že to nechce – z různých příčin, včetně toho, že pak bude chtít kandidovat na generálního ředitele a nechce si těmi třemi měsíci třeba zkomplikovat život. Takže dnes už zkusmo na našem uzavřeném zasedání padlo několik jmen, budeme o nich přemýšlet a do 21. října se na ně obrátíme.
Je reálná ona varianta, že by to byl někdo vně Českého rozhlasu?
Ne, všechna jména byla zevnitř Českého rozhlasu, ale bylo jich několik.
Vy sám byste volil spíš člověka z Českého rozhlasu, nebo mimo něj?
Já osobně bych byl pro člověka zevnitř. Připadá mi to praktičtější, protože přivedete někoho do takové velké instituce a než se v ní rozkouká během oněch pomyslných 100 dní, už aby zase odcházel.
Takže prozatímní ředitel nastoupí 4. listopadu a bude mít tři měsíce na dočasné vedení rozhlasu.
Ano, bude mu předána funkce a bude mít maximálně tři měsíce. My si také můžeme ulehčit Vánoce a vybrat generálního ředitele dříve. Ale já se bojím, že k tomu nedojde.
Ona je otázka, zda stihnete i ty tři měsíce stanovené zákonem. Sám Peter Duhan byl v roce 2010 a 2011 prozatímním ředitelem skoro rok, a to už ona tříměsíční lhůta v zákoně platila.
Začnu oklikou. Já osobně jako další devítina Rady se přikláním k názoru kolegy Stehlíka, abychom vyhlásili otevřené výběrové řízení, čili abychom prošli upřímně řečeno i tou torturou, že se přihlásí spousta lidí, kteří evidentně na to nemají, ale mají větší ambice než možnosti. Připadá mi to korektnější než oslovit pouze vybraný počet lidí, což na mě trochu dělá elitářský dojem. Ale to jsme dva z devíti v tuto chvíli.
Tři měsíce jsou na otevřené výběrové řízení docela krátký čas.
Ano, a teď jste mě nachytali, zda je v zákoně o Českém rozhlasu vůbec možnost, že z nějakého důvodu může být tato lhůta prodloužena. Podle mě ne. Čili já to beru tak, že do tří měsíců musíme vybrat.
Do 3. listopadu tedy bude ve funkci generálního ředitele Peter Duhan, ale fakticky bude rozhlasu šéfovat jeho statutární zástupce René Zavoral?
Ano, Peter Duhan zůstává ve funkci s těmi omezeními, která jsme mu dali. Aby nedělal nějaké zásadní kroky ve chvíli, kdy už vlastně rezignoval. Je na nemocenské, čili teď statutárně řídí „dům“ jeho zástupce pan Zavoral, a to je situace, která potrvá do 3. listopadu.
Čili Peter Duhan se už fakticky do budovy Českého rozhlasu nevrátí?
Může, dokonce může být v rozhlasu nadále zaměstnán. Rozlišujme dvě věci, on dnes oznámil rezignaci na funkci generálního ředitele, ale zůstává zaměstnancem Českého rozhlasu. Čili teoreticky může jednat s někým z rozhlasu o svém zařazení, vrátit se například do Českého rozhlasu Plus apod. Čili zaměstnancem rozhlasu zůstává.
Šlo mi spíš o to, nakolik jsou jeho zdravotní problémy závažné, že by do onoho 3. listopadu fakticky do rozhlasu už nepřišel.
Může se to stát.
Stejně už nemá rozhodovací pravomoci…
Ano, protože jsme nechtěli, aby tady nastal nějaký nevítaný pohyb v „domě“.

René Zavoral: Otázky na mou kandidaturu jsou předčasné

Náměstek odstupujícího generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana pro program a vysílání René Zavoral je momentálně druhým nejvyšším manažerem veřejnoprávního rozhlasu, a tak se logicky nabízí, že ho Rada Českého rozhlasu osloví s nabídkou na post prozatímního ředitele celého rozhlasu. Server DigiZone.cz se jej tedy krátce po ukončení středečního mimořádného zasedání Rady ČRo zeptal, zda je připraven tuto funkci přijmout.
Vzhledem k tomu, že generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan rezignoval a vy jste jeho statutární zástupce, vypadá to, že se stanete prozatímním ředitelem Českého rozhlasu. Jaké budou vaše první kroky ve funkci?
Musím vás poopravit, protože v tuto chvíli je na Radě Českého rozhlasu, koho bude volit prozatímním ředitelem. V tuto chvíli to není jasné, není to jako u Rady České televize, tady je trochu jiný systém. V tuto chvíli prozatímního ředitele, respektive generálního ředitele, zastupuje jeho statutární zástupce, což je náměstek pro program a vysílání, nicméně Rada bude muset poté, co na funkci rezignoval pan generální ředitel Duhan, zvolit prozatímního ředitele, který by měl být ve funkci do volby řádného generálního ředitele. Čili na dobu, jak říká zákon, zhruba tří měsíců.
Máte informace o tom, zda se Peter Duhan ještě fyzicky vrátí do Českého rozhlasu? Nakolik jsou jeho zdravotní komplikace tak závažné, že by se do 3. listopadu, kdy má formálně skončit ve funkci, už v rozhlase neukázal? Bude ještě fakticky vykonávat funkci?
To já v tuto chvíli neumím předjímat, on je od pondělí opravdu na pracovní neschopence. Kdy ji ukončí, je v tuto chvíli opravdu odvislé od jeho zdravotního stavu. Nevím.
Pokud by vám Rada Českého rozhlasu nabídla funkci prozatímního ředitele, přijal byste ji?
Mám za to, že v tuto chvíli jsou všechny tyto úvahy předčasné.
A poté, co bude vybrán prozatímní ředitel a vypsáno výběrové řízení na nového generálního ředitele Českého rozhlasu, zúčastníte se ho? Už jste o tom přemýšlel?

1 komentář:

  1. Tak tedy dobře, to muselo být hodně másla na hlavě....tak to se někdy stává, že? Teď aby opět nebyl někdo rok prozatimní. Určtiě by se našlo dost fundovaných přímo z rozhlasu.

    OdpovědětVymazat