středa 25. listopadu 2015

Rezignoval šéf Rady Českého rozhlasu Stehlík, nahradí ho Šafařík

25. 11. 2015 publikováno na serveru iDnes.cz

Předseda rady Českého rozhlasu Michal Stehlík rezignoval ve středu na svou funkci. Oznámil to na začátku jednání rady. Nahradí ho její dosavadní místopředseda a vysokoškolský pedagog Petr Šafařík.

 „U příležitosti ukončení jedné etapy (mandátu bývalého generálního ředitele) dalo předsednictvo Rady ČRo své funkce k dispozici. Předseda ani já jsme už o další kandidaturu neprojevili zájem,“ uvedl pro iDNES.cz dosavadní místopředseda a mluvčí rady Jiří Vejvoda.

Do čela Rady ČRo byl zvolen stávající místopředseda Petr Šafařík. Jeho zástupci budou Ivan Tesař a Milan Badal. První jmenovaný bude nově působit jako mluvčí Rady ČRo.
K 3. listopadu rezignoval Petr Duhan na funkci generálního ředitele. Rozhodl se tak kvůli zdravotním důvodům. Rada rozhlasu zároveň řešila jeho údajné pochybení v případě zaměstnání vlastního syna Andreje Duhana (více čtěte zde).

Český rozhlas proto bude na přechodnou dobu řídit Karel Zýka, dnes už bývalý šéf odboru techniky. Od 4. listopadu do 9. prosince pak běží lhůta pro přihlášky do výběrového řízení na nového generálního ředitele Uchazeči musejí předložit projekt na období 2016 až 2021. Do druhého kola postoupí pět kandidátů, kteří absolvují veřejné slyšení. Volba generálního ředitele se uskuteční nejpozději 3. února 2016 (více zde).

Rada také schválila výši mzdy prozatímního generálního ředitele Karla Zýky 150 000 korun měsíčně. Jeho předchůdce bral o 10 000 Kč více.

Rada schvaluje dlouhodobé programové plány ČRo a volí ředitele rozhlasu. Projednává také stížnosti týkající se programu a vydává doporučení. Rozhodnutí vždy závisí na řediteli. Celkově má rada devět členů a k ekonomické kontrole Českého rozhlasu využívá pětičlennou Dozorčí komisi.

Autoři:fer,ČTK


Žádné komentáře:

Okomentovat