pondělí 21. prosince 2015

PŘEHLEDNĚ: Co slibují kandidáti na generálního ředitele rozhlasu

21. 12. 2015 napsal Filip Rožánek na serveru Marketing a Media

Rada Českého rozhlasu vybrala pět kandidátů na generálního ředitele. Své projekty budou obhajovat 20. ledna při veřejném slyšení. Slibují audity, přehledné zveřejňování smluv a rozpočtu nebo posílení regionálních stanic.

Jakub Končelík, děkan Fakulty sociálních věd UK, chce stimulovat profesní růst zaměstnanců a zavést otevřený přístup do řízení instituce. Rád by do rozhlasu nalákal technické inovátory. Nedělal by prudké organizační změny, spíše by stabilizoval dosavadní reformy. Podporoval by práci regionálních studií. Ustavil by dramaturgickou radu, podporoval investigativní žurnalistiku a obnovil některé tradiční formáty. Radiožurnál by nechal tak jak je, Dvojka by se vrátila k tradičnímu názvu Praha a byla "stanicí po babičce". Přidal by stálé vysílání archivního Rádia Retro.

Michael Kralert, manažer Deloitte, 
plánuje konsolidovat programovou nabídku, ekonomiku a vnitřní systém řízení. Jeho pojetí stanic se výrazně neodlišuje od stávajícího stavu, chce však vyřešit otázku chybějící celoplošné stanice pro mladé posluchače. Stanice by přejmenoval na ČRo 1 až ČRo 5. Redukoval by počet manažerů a outsourcoval část činností typu autodopravy nebo správy majetku. Na prvním stupni řízení by byly čtyři sekce: program, regiony, technika a IT, ekonomika. Provedl by audit hospodaření a sestavil legislativní plán změn, kterých by chtěl Český rozhlas dosáhnout ve "svém" zákoně.

Tomáš Němeček, právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, by zavedl tři nové velké projekty: Historii do kapsy, Hudbu do kapsy a Přehled do kapsy. Rozhlas by je poskytoval formou ucelených podcastů. Zřídil by další dvě jazykové redakce zahraničního vysílání a pokusil se zavést kurzy češtiny pro cizince. Zavedl by otevřené zveřejňování smluv, platů managementu a rozklikávacího rozpočtu. Práci rozhlasáků chce hodnotit podle výkonu. Vytvořil by druhou investigativní skupinu a revidoval etický kodex. Posílil by podíl regionálních stanic na celostátním zpravodajství. Revidoval by podobu webu Českého rozhlasu a nechal provést audit dceřiného nakladatelství Radioservis. Současnou organizační strukturu považuje v zásadě za správnou.

Tomáš Skřivánek, ředitel divize Euro E15 ve vydavatelství Mladá fronta, navrhuje sloučit stanici mluveného slova ČRo Plus s centrem zpravodajství. Chce auditovat výrobu a posílit význam regionálních studií (například navrácením folklorní tvorby do brněnského rozhlasu). Zrušil by nadbytečné manažerské pozice a přesunul kompetence přímo na stanice. Otevřel by post zahraničního zpravodaje v Číně. Formát stanic zůstane v zásadě v současné podobě. Zpravodajství by se řídilo pravidlem, že prioritně má být zpráva připravena pro internet. Rozhlas by pod Skřivánkovým vedením investoval do exkluzivní agendy a posílil datovou žurnalistiku. Podpořil by rozvoj digitálního vysílání. Pro hospodaření rozhlasu by používal transparentní účet. Posílil by interní vzdělávání.

René Zavoral, programový náměstek Českého rozhlasu, chce na pozici generálního ředitele prosazovat otevřenost, a to v přístupu k posluchačům i k novým technologiím. Chtěl by například zveřejňovat podrobně rozepsaný rozpočet a smlouvy, a také podporuje rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu o kontrolu Českého rozhlasu. Se Skřivánkem se shoduje v otevření zpravodajského postu v Číně, ve snížení počtu manažerů (generálnímu řediteli by podléhalo sedm odborných ředitelů) nebo v obnovení umělecké výroby v regionech. Na posuzování pořadů by dohlížel etický panel. Stanice by v zásadě zůstaly tak jak jsou, Dvojka by měla zaujmout i mladší publikum. Centrum zpravodajství by stejně jako Skřivánek spojil se stanicemi Radiožurnál a Plus, vedle nich by bylo ještě svébytné internetové zpravodajství. Podpořil by vývoj nových formátů v rozhlase a odpovědný přístup k digitalizaci.


Žádné komentáře:

Okomentovat