neděle 2. března 2014

Od května se chystá zostření programu stanice Vltava

2. 3. 2014 napsal Tomáš Němec s použitím zvukového záznamu z veřejné schůze Rady Českého rozhlasu z listopadu 2013 a rozhovoru se šéfredaktorem stanice Vltava Lukášem Hurníkem, který byl publikován v Týdeníku Rozhlas č. 10 / 2014

   Na listopadovém zasedání Rady ČRo řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter  Duhan (31 minuta záznamu 1. části): "Já se domnívám, že Vltava je dlouhodobě, to znamená dva tři roky zralá na to, aby svůj program nějakým způsobem liftovala, abych to řekl srozumitelným jazykem. Takže nebylo to vázáno na poslední výzkum, je to vázáno na dlouhodobé pozorování u této stanice."
Náměstek pro program a vysílání René  Zavoral dodává: "Jenom doplním. Samozřejmě platí, že stanice typu jako je Vltava, tedy typu arte, určitě nikdy nebude stanicí s nějakým masovým publikem, je to stanice pro výlučnou skupinu posluchačů. Nicméně ta čísla, která vykazuje, ještě úplně neodrážejí možný potenciál této stanice na trhu, jak bychom si představovali, který by mohla mít, tedy opravdu je snaha přilákat posluchače, nové posluchače k poslechu této stanice. Pravdou je to, co říkal pan generální ředitel. My jsme se vlastně už začali bavit o změnách na stanici Vltava v polovině června na programové konferenci v Národním muzeu a je připraveno opatření programových změn, které by mely platit od 5. května. Shodou okolností v květnu vysílá tato stanice padesát let, tedy i k tomuto výročí do jisté míry připravujeme tyto změny. A je pravda, že schéma se 10 let prakticky za stávajícího šéfredaktora Lukáše Hurníka nijak zásadně neměnilo. Je vidět, že ta stávající podoba nemá potenciál nabrat nové posluchače a my bychom samozřejmě ty posluchače rádi zase přilákali."

   To je konec citace, kterou jsem pracně opsal ze zvukového záznamu na stránce Rady ČRo. Pan Zavoral lehce poukázal na to, že se schéma na Vltavě dlouho neměnilo spíše jako mínus současného šéfredaktora Hurníka. Je zřejmé, že pokud se nové schéma nezdaří tak jako se nezdařilo ani na ostatních stanicích, pan Hurník bude mít "zásluhu" jen minimální. Připojuji odkaz na audiozáznam -http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3014041

   Aktuální číslo Týdeníku Rozhlas (10 / 2014)  přináší rozhovor se šéfredaktorem stanice Vltava Lukášem Hurníkem. Po vzoru pokrokového duhanovského vedení Českého rozhlasu jsou změny označeny počítačovou terminologií jako „restart“. Po přečtení článku na mně padl smutek. Půl roku po odchodu Jaromíra Ostrého z celoplošné stanice Praha/Dvojka  dopadlo  zostření programu i na stanici Vltava. Šéfredaktor Lukáš Hurník je však rozhlasu a kultury více znalý než Jaromír Ostrý.  Také ho považuji za vnímavějšího vůči posluchačům. Proto doufám, že  změny, které se na Vltavě objeví 5. května, nebudou tak uši trhající jako ty, které den ze dne zavedl Jaromír Ostrý na stanici Praha v únoru 2011. Pokud tam bude něco tak špatného jako na bývalé stanici Praha, rozhodně to nebudu připisovat panu Hurníkovi, ale náměstkovi generálního ředitele Renému Zavoralovi. To je člověk, který sice program řídí, ale sám nikdy žádný rozhlasový pořad nenatočil. Je to však univerzální šéf čehokoli. Je jedno, jestli v bance nebo v rozhlase. Rád rozhoduje o věcech, kterým nerozumí.

   A teď si přečtěte rozhovor s Lukášem Hurníkem o změnách na stanici Vltava od května 2014. Další zostřování  vysílání stanic Českého rozhlasu budeme muset trpět až do konce volebního období Petera Duhana, tj. do roku 2017. Na bezzubou Radu Českého rozhlasu nelze spoléhat. Tedy nelze spoléhat na to, že by Rada Českého rozhlasu odvolala Petra Duhana tak jako odvolala jeho předchůdce Václava Kasíka.

■     ■


1 komentář:

  1. Nedovedu si představit, že bych svého přítele po čase ve vztahu vzala někam na spaní pod širákem. On je takový strašpytel, že se bojí i komára, natož aby se mnou, křehkou dívkou, trávil někde o samotě na samotě u lesa a nedej bože ve stanu romantické chvíle a povídal si celou noc o mých problémech a radostech.

    OdpovědětVymazat