neděle 9. března 2014

Otevřený dopis členům Volebního výboru PSP ČR

6. 3. 2014 zveřejněno na serveru spolku SLOVO O SLOVĚ

OTEVŘENÝ DOPIS ČLENŮM VOLEBNÉHO VÝBORU PSP ČR

Volební výbor PSP
 Praha, 6. března, 2014

Vážení členové Volebního výboru PSP
Obracíme se na vás se žádostí, abyste zvážili možné další kroky ve věci řízení Rady ČRo a ČRo samotného coby média veřejné služby.

Důvod pro to, že se nyní obracíme přímo na vás, tkví v pro nás překvapujících reakcích na náš první otevřený kritický dopis a posléze i na druhý dopis uvádějící na pravou míru špatné pochopení některých předchozích tvrzení ze strany vedení Čro, s řadou emfatických útoků.
Byli jsme překvapeni tím, že závěr Rady ČRo týkající se našich kritických výhrad jde do ztracena: zákon údajně porušen nebyl a nic se tudíž nestalo. Kromě toho nám vedení ČRo vyhrožuje žalobou s tím, že jsme se dopustili utrhání na cti. Jak by asi dopadl ten, kdo by vznesl kritickou připomínku a byl zároveň zaměstnancem ČRo? Obáváme se, že takové počínání je v rozporu s principy platnými pro média veřejné služby v demokratické společnosti. Komu jinému jsme měli adresovat naši kritiku ČRo než Radě? Dopis týkající se média veřejné služby přece nemůže být tajný…

Hlavním důvodem odmítnutí naší kritiky pana ředitele Petera Duhana i Rady bylo to, že naše připomínky údajně postrádají podklady. Ovšem až do této chvíle jsme od nikoho nedostali pozvání k jednání a ani se nás na podklady nikdo neptal. Navíc řada argumentů v našem materiálu je naprosto věcných. Za těchto okolností je apodiktické tvrzení o tom, že pro svá tvrzení nemáme žádné důvody, zavádějící. Ukazuje jen, že na nápravě věcí v ČRo nemá Rada žádný zájem.

Obáváme se, že bude třeba důkladnější kontroly ČRo tak, aby toto medium veřejné služby bylo ochotno komunikovat s veřejností a aby Rada byla skutečně funkční. Prezentace kandidátů do Rady ČRo v minulých dnech k tomu ostatně přinesla řadu argumentů.

Přílohy:
1. dopis Radě ČRo
vyjádření vedení ČRo na webu bez adresáta
2. dopis Radě ČRo
vyjádření Právního oddělení ČRo adresované spolku SLOVO O SLOVĚ
vyjádření Rady ČRo adresované spolku SLOVO O SLOVĚ

Podepsáni:
doc. MUDr. PhDr. Jan Payne, PhD., předseda SLOVO O SLOVĚ
ing. Milan Haluška, člen výkonného výboru SLOVO O SLOVĚ
ing. Zdeněk Řeřicha, člen výkonného výboru SLOVO O SLOVĚ
Mgr. Josef Zemek, člen výkonného výboru SLOVO O SLOVĚ

Kontakt:
Budečská 39, 120 00 Praha 2


Žádné komentáře:

Okomentovat