středa 19. března 2014

Znepokojivý průzkum: Rada ČT a ČRo jsou pod vlivem politiků, zlobí se Češi

17. 4. 2014 zveřejněno na serveru Eurozprávy.cz

Praha - Celkem 92,7 % občanů České republiky se domnívá, že jsou Rada České televize (ČT) a Rada Českého rozhlasu (ČRo) při svých rozhodnutích politicky ovlivnitelné. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, z jehož závěrů také mimo jiné vyplývá, že o činnost Rady ČT a Rady ČRo se zajímá 46,3% respondentů, kteří odpovídali na otázky šetření společnosti SANEP.

Dle názoru 47,1% dotázaných by do Rady ČRo a Rady ČT měly být voleny nezávislé a veřejností respektované osobnosti. Výhradně osobnosti bez jakéhokoli napojení na politiku a na politiky, pak do pozic radních ČT a ČRo preferuje dalších 31,2% dotázaných.
Většina skupiny dotázaných (76,7%), kteří se zajímají o činnost Rady ČT a ČRo, se také domnívá, že stávající volba členů Rady České televize a Českého rozhlasu Poslaneckou sněmovnou je nevyhovující.

Volbu členů Rady ČT a ČRo odbornou komisí, složenou například ze zástupců univerzit, preferuje 58,4% respondentů. Stávající volbu členů radních Poslaneckou sněmovnou pak preferuje 14,3% dotázaných.

V souhrnu 66% veřejnosti, která se zajímá o činnost členů Rady ČT a Rady ČRo, není spokojeno s tím, jak stávající Rada Českého rozhlasu plní svoji úlohu, kterou je zajištění kontroly veřejnoprávních médií veřejností. V případě Rady České televize pak není spokojeno s činností této rady v souhrnu dokonce 72,7% veřejnosti.

Za znepokojující lze pak považovat názor v souhrnu 70,2% dotázaných, kteří se domnívají, že je volba členů Rady ČT a ČRo dle stávající platné legislativy výhradně politickou volbou, kdy poslanci volí „své" kandidáty tak, aby volba kopírovala rozložení politických sil v Poslanecké sněmovně.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na činnost Rady ČT a ČRo, poukazuje na poměrně závažnou nespokojenost s činností, ale i volbou členů těchto rad, kterou vnímá většina uvedené skupiny dotázaných jako politickou. V této souvislosti je pak vnímána Rada ČRo a ČT jako politicky ovlivnitelná, což by v rámci činnosti veřejnoprávních médií mělo být zcela nepřípustné. Ze závěru průzkumu společnosti SANEP lze pak vyvodit, že změna vnímání veřejnosti ve vztahu k činnosti radních Rady ČRo a ČT by mohla nastat v případě změny volby či výběru osobností obou rad, které by neměly být jakkoli spojovány s politickou sférou.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 10. 3. – 13. 3. 2014 na vybrané skupině 4.038 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.213 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.


1 komentář:

  1. Jenže bohužel v tomto případě, průzkum, protože není příznivý, nebude jistojistě brán na zřetel. Co na tom, že jsme nespokojení. Korýtka jsou výhodná, za žádnou zodpovědnost přibude radnímu do kasičky . Je to u nás celé podivné. Normální pracující "dole" má zodpovědnost za svoji práci a za špatně odvedenou práci bude potrestán. Jakkoli. Ale tyto různé instituce, odpovědnosti nemaje, schválí vysoké odměny, nic konkrétního nikdy neudělají, špatná rozhodnutí zřejmě nikdy neudělají. Jednou jsou zvoleni, tak si to odsedí. Proč se namáhat. Je to zkrátka šlendrián. Od shora. Teď trochu odbočím - smí se u Vás na pracovišti konzumovat alkohol, natož prodávat? No a tak to je se vším. No skepse.....

    OdpovědětVymazat