neděle 18. prosince 2011

Dopis posluchače Tomáše Němce Radě Českého rozhlasu

13.12.2011

Posluchač Tomáš Němec napsal   Radě Českého rozhlasu 13.12.2011:



                                                                                                                                                                                               
Praha, 13. prosince 2011

 Věc: poděkování za uskutečnění semináře a připomínky k práci Rady ČRo

            Vážení členové Rady Českého rozhlasu,

jsem pravidelným posluchačem více stanic Českého rozhlasu – celoplošných, speciálních i regionálních.

Děkuji Vám za uskutečnění semináře o hudební složce stanic ČRo1- Radiožurnál a ČRo2- Praha . Semináře jsem se zúčastnil jeho sledováním na internetu v přímém přenosu a zasláním svého názoru na hudební složku stanice Praha, kterou jsem v předstihu poslal na e-mail Rady ČRo a také jsem ho umístil na posluchačský blog „Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu“ – viz  http://nerustestanicipraha.blogspot.com/2011/11/hudebni-stranka-dvojky-ceskeho-rozhlasu.html .

Seminář považuji za velmi zdařilý jak po stránce jeho obsahové organizace a průběhu, tak i po stránce výborného technického i režijního zajištění on-line přenosu. Sdělte, prosím, mé poděkování prostřednictvím generálního ředitele  i odboru Nová média, který přenos zajišťoval.  Za neméně důležité považuji i to, že videozáznam celého  semináře byl umístěn bezprostředně po uskutečnění umístěn na web Českého rozhlasu.

Přes určitou neshodu všech tří diskutujících skupin (zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu, panelisté z řad hudebních a jiných odborníků i přítomné laické veřejnosti) považuji za naprosto zásadní, že Český rozhlas alespoň na chvíli vykoukl ze svého zapouzdření (jak to později ve svém článku nazvala panelistka Jana Kománková) a alespoň na chvíli byl ochoten z očí do očí naslouchat názorům o sobě samém.
Jeden seminář samozřejmě nezmění uvažování rozhlasových pracovníků a nevyvede je z profesní slepoty, která jim říká, že vysílání se nemusí vlastně nikomu líbit, hlavně když vyhovuje statistickým ukazatelům.

Na výměně názorů předsedkyně Rady ČRo paní Dany Jaklové  s posluchačkou Zoltánovou-Cigánkovou se projevil i formální přístup členů Rady k posluchačským připomínkám, o kterých Rada své většině soudí, že jsou na rozdíl od názorů pracovníků Českého rozhlasu neodborné. Ano, je to pravda, Český rozhlas vysílá do značné míry pro lidi, kteří se neumí vyjadřovat formálně neutrálně, jako se vyjadřuje Rada Českého rozhlasu ve svých písemných odpovědích na písemné stížnosti posluchačů.  Posluchače zase nebaví neustále psát do rozhlasu, ať už jednotlivým redaktorům, vedoucím stanic anebo Vám, Radě ČRo, aby se posléze dozvěděli, že z hlediska zaměstnanců je všechno v pořádku a  Rada sama se téměř k ničemu nevyjadřuje, protože jí to zákon neumožňuje.

Vážení členové Rady Českého rozhlasu, pro řadu posluchačů byl průběh semináře a způsob reakce pracovníků rozhlasu i Vás překvapením. Pro mne nikoli, protože občas navštěvuji osobně Vaše veřejné schůze. Podle mého názoru se vlastní seminář lišil od Vašich schůzí pouze tím, že na něm mohli mluvit i jiní lidé než Vy a manažeři Českého rozhlasu. Ale na mém postřehu, který si odnáším vždy z Vašich schůzí se nic nezměnilo. A ten postřeh je, že dvě nejlépe celoplošně pokryté dvě stanice Českého rozhlasu, Radiožurnál a  Praha, vysílají stále pro blaho posluchačů, jen ti posluchači, kteří se ozývají, jsou špatní a bylo by je třeba vyměnit. Vlastní programová složka vysílání Radu nezajímá, protože se k ní ze zákona nemůže vyjadřovat.

V posledních několika měsících se v Radě vyskytuje člen, který svou službu veřejnosti nebere tak formálně. Je to PhDr. Petr Šafařík. Je mi jasné, že řadě z Vás se nelíbí, že se snaží narušit zaběhlé a sterilní způsoby jednání Rady. Nicméně i Vám děkuji, že jste mu umožnili uspořádat tento seminář. Doba, na kterou byl zvolen dr. Šafařík, je velice krátká. Nejsem si jist, zda ještě bude zvolen na celé plnohodnotné volební období. Přesto bych chtěl říci, že pan dr. Šafařík udělal pro pozvednutí prestiže Rady ČRo v očích veřejnosti  víc než většina členů, kteří v Radě prožili celé volební období.

Bylo by pěkné, kdyby podobný seminář o problémech vysílání stanic Českého rozhlasu mohl být pořádán pravidelně jednou za rok, maximálně za dva roky.

Diskusi s posluchači, kteří Český rozhlas poslouchají, by ČRo  a jeho Rada měly vést průběžně. Nemuselo by docházet k tomu, že statistická čísla ukazují nárůst posluchačů a přitom poslech stanic je utrpením nejen pro posluchače, ale často i pro jeho zaměstnance, jak ukázal na semináři emotivní příspěvek redaktora ČRo1 Jana Pokorného.

Závěrem Vám dávám, vážení členové Rady Českého rozhlasu námět, kam byste mohli zaměřit svou pozornost. A to jsou nepřehledné webové stránky  Českého rozhlasu a posluchači velmi diskutovaný a zaměstnanci odboru Nových médií obhajovaný diskusní systém Disqus. Pro Vaši informaci přikládám v příloze  část diskuse, kterou jsem dnes zkopíroval z diskuse „Co vás těší (a naopak co Vám schází) ve vysílání Českého rozhlasu 2 – Praha“  - odkaz http://www.rozhlas.cz/praha/diskuse/_zprava/322948#diskuse, kde se posluchači dožadují marně odpovědí, které z rozhlasu nepřicházejí.

Kvůli naprosto nepřehlednému diskusnímu systému Disgus jsem já založil veřejný blog pro posluchače Českého rozhlasu. Ten slouží posluchačům (zvláště stanice Praha) k přehlednější diskusi. Zde se snažím dávat i přímé odkazy na určitá místa nepřehledného webu Českého rozhlasu. Blog se jmenuje „Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu“ – odkaz http://nerustestanicipraha.blogspot.com/ . Posluchači zde vyslovují i svou nespokojenost s odpověďmi na stížnosti, které poslali Radě Českého rozhlasu i na to, jak rozdílných reakcí dočkají na webu Českého rozhlasu. Zatímco na stránkách stanice Vltava odpovídá šéfredaktor i dramaturgové, na stránkach stanice Praha reaguje OBČAS POUZE NA TECHNICkÉ připomínky webeditorka  Věra Luptáková.

Vážení členové Rady, v tomto svém dopise si na nic nestěžuji, proto neočekávám ani vaši žádnou písemnou  reakci. Byl bych Vám však vděčen, kdybyste do zápisu v bodě „Stížnosti a připomínky“ alespoň napsali, že jste se s ním seznámili. Dopis vložím na posluchačský blog „Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu do oddílu „05. Dopisy posluchačů vedení ČRo“.

Přeji Vám příjemné svátky vánoční a v roce 2012 intenzivnější naplňování věty, kterou máte v záhlaví svých internetových stránek: „Rada Českého rozhlasu má podle zákona o Českém rozhlase zajistit kontrolu média veřejností.“ 

Tomáš Němec

6 komentářů:

  1. Pane Tomáši,napsal jste naprosto perfektní článek - dopis.Jen se bojím,že pánové z Rady to opět hodí za hlavu.Ale snad se přece jen někdo zamyslí.Já jsem na svou kritiku v Disqusu kritizovala M. Ježka a odpověděl mi na můj soukromý mail velmi hezky a fundovaně.Tak bych si představovala reakci i pánů JO a PD.Přeji pěkné svátky.

    OdpovědětVymazat
  2. Omluva,měla jsem si to po sobě přečíst.

    OdpovědětVymazat
  3. Paní Evo, představoval bych si že redaktoři veřejnoprávního rozhlasu budou na připomínky uveřejněné na veřejných stránkách Českého rozhlasu odpovídat tam a nikoli soukromými e-maily. Podle mě to nejsou soukromé e-maily, pokud se týkají činností v rozhlase (vysílání, web, různé veřejné akce, kterých se zaměstnanci rozhlasu účastní jako součást své pracovní povinnosti). Jestliže zaměstnanci Českého rozhlasu vystupují veřejně pouze ve vysílání a nikoli v diskusích na webu Českého rozhlasu, považuji to za chybu.

    Je zajímavé, že skupina, které vadí hudební stránka vysílání stanice Radiožurnál, vůbec nediskutuje v diskusním systému Disqus webu Českého rozhlasu, ale pouze v uzavřené skupině na facebooku. Členové této skupiny však nemají problém s vysíláním stanice Praha/Ostrá dvojka, a leckterým z nich se poúnorové změny na Praze líbí.

    OdpovědětVymazat
  4. Ludmila Vajďáková20. prosince 2011 v 9:39

    Pane Němče, obdivuji Vaši energii a rozhled. Přesto, že o rozhlase víte hodně, zabere Vám to určitě hodně volného času. Děkuji, že nás podobnými články informujete o dění v rozhlase. Já teď moc nestíhám, ale po Vánocích napíšu zase dopis na Radu ČRo, protože přes mírné zlepšení vysílání ČRo2 není to taková forma, jakou by měla veřejnoprávní stanice prezentovat. Nebýt úmrtí pana Václava Havla, ani by nebyli schopni změnit hudební stránku. Jak je to možné, když se pořád hloupě vymlouvají na selektor?
    Pane Němče, ještě jednou Vám děkuji za vytrvalost a přeji hezké prožití vánočních svátků a hodně zdraví a pevné nervy v novém roce 2012.

    OdpovědětVymazat
  5. Pane Tomáši,asi budete mít pravdu s tou odpovědí,ale já jsem ráda,že se vůbec ozval.

    S přáním se připojuji k paní Vajďákové.Všechno nej do dnů příštích.

    OdpovědětVymazat
  6. Výborně shrnuto a na rozdíl od redaktorů ČR i objektivně. Obdivuji Vaši vytrvalost Tomáši a přeji hodně zdraví a pevné nervy :-) Eva Z.C.

    OdpovědětVymazat