neděle 27. listopadu 2011

Hudební stránka Dvojky Českého rozhlasu očima posluchače stanice Praha Českého rozhlasu

27.11.2011 20:41 - 03. Články posluchačů -trvalý odkaz

Hudební stránka Dvojky Českého rozhlasu očima posluchače stanice Praha Českého rozhlasu

27. 11. 2011 napsal Tomáš Němec

   Úvodem bych chtěl předeslat, že v tomto příspěvku  nebudu rozlišovat hudební záměry stanice od toho, co se nazývá zvuková grafika, protože u stanice Český rozhlas Dvojka se mi při poslechu tyto dva pojmy zcela překrývají. 
Z hlediska hudby rozeznávám na stanici ČRo2 několik časových úseků. 
1. pondělí až pátek 
1. A. 0,00 hod až 4,00 hod
Tento časový úsek je věnován převzatým pořadům jednotlivých regionálních stanic. Jsou to rozhovory přerušované hudbou nebo ucelené, většinou půlhodinové komentované bloky. Výběr hudby je různý, od populárních písní pražských zpěváků, přes regionální písničkáře až třeba po operety a muzikály nebo komentované bloky o zahraničních interpretech.  Tato doba má tu výhodu, že převzaté pořady nejsou přerušovány zvukově trýznivou znělkou zavedenou od února 2011
1. B.  4,00 hod až 5,00 hod
Tato hodina je věnována komentovanému hodinovému bloku dechové či lidové hudby (či dvěma půlhodinovým blokům) přetočených buď v pražském studiu nebo v regionech.  Tato hodinka zpravidla není  přerušována zvukově trýznivou znělkou zavedenou od února 2011.
1. C.  5,00 hod až 21,00 hod.
Tato poměrně dlouhá šestnáctihodinová doba různých rozhovorů, dialogů převážně živého vysílání  je doplňována písněmi populárních  českých zpěváků většinou šedesátých až osmdesátých let minulého století. Občas zazní i starší píseň v zahraničním originálu. Zcela chybí dechová hudba, orchestrálky (dříve nazývané tzv. „vyšší populár“). Průvodce živým slovním pořadem zpravidla o hudbě přerušující slovo nic neví a uvádí ji slovy „a teď si na chvilku něco zahrajeme“  a poté řekne „slyšeli jsme písničku  Lady Carneval od Karla Gotta“, přestože to nebyla písnička od Karla Gotta. Ten ji jen zpíval, ale složil ji Karel Svoboda a text napsal Jiří Štaidl. Možná, že by stačilo, kdyby průvodce živým slovem řekl „Karel Gott zazpíval písničku Lady Carneval“ To všechno může mít průvodce živým slovem, sedí-li ve studiu, napsáno před sebou na monitoru. Vypadalo by to alespoň tak, že vysílá Český rozhlas a ne džuboxové rádio, kam stačí hodit desetikorunu a vypadne písnička. Celých těchto 16 hodin je mluvené slovo kromě písní přerušováno nervy drásající znělkou zavedenou v únoru 2011 a zpívaným nebo slovním označením „Český rozhlas dvooooooojka“. Stále opakovaný slogan „rádio na vlně pohody“ dokáže i sebemenší náznak pohody odvát někam daleko a většinou donutí k přeladění na jinou stanici. Neúměrný počet upoutávek na jiné pořady vyvádí  často z míry i živé účastníky diskusí a rozhovorů, kteří často ztrácí nit myšlenky. 
1. D.  21,00 hod až 24,00 hod
Čas mezi 21 a 22 hodinou je vyplněn tematickými bloky hudby různých lehčích žánrů (country, populární hudba, muzikál), které připravují speciální hudební spolupracovníci (starší diskžokejové).  Tato hodinka je odpočinková, není přerušována tolik onou úděsnou znělkou a jinými sebevychvalujícími jingly, ale podle mého názoru by se hodila spíše na dobu před půlnocí.
Následují dvě hodiny mluveného slova. Četba na pokračování a tzv. Noční mikrofórum. V Nočním mikrofóru se náhle ukazuje, že i na stanici ČRo 2 je možné pustit vážnou hudbu, lidové písničky, prostě cokoli, co je spojeno s tématem pořadu a co přes den nejde. 
2.  sobota a neděle
oba dny celých 24 hodin
   Víkend obsahuje většinou předtočené pořady. Z hlediska vysílání hudby je to výhoda, protože víkend ruší onu šestnáctihodinovou nesnesitelnou a neposlouchatelnou dobu, kterou jsem výše charakterizoval slovy „teď si něco zahrajeme“. Je tu několik hudebních bloků všech žánrů, půlhodinových i hodinových. Ty delší jsou občas, bohužel, přerušovány zvukově trýznivou staniční znělkou. Do víkendu patří též od začátku diskutovaná hodinka Karla Gotta „Zpátky si dám tenhle film“.  Pořad měl tu smůlu, že jeho pojetí bylo prvních několik měsíců velmi špatné a ukazovalo Karla Gotta z pohledu „já jsem ten nejlepší“, ale hlavně „já jsem také diskžokej“. To bylo poměrně směšné, protože  Karel Gott má do diskžokeje daleko a to i ve srovnání s věkově obdobnými průvodci hudebních pořadů, jakými jsou Mirek Černý, Jiří Černý, Miloš Skalka nebo Michael Prostějovský. Ovšem za to, podle mého názoru nemůže pan Gott, ale spíše necitlivý dramaturg a ještě pravděpodobněji hudbě zcela nerozumějící šéfredaktor ČRo2.

-----------------------------------
Článek jsem napsal z podnětu PhDr. Petra Šafaříka, člena Rady Českého rozhlasu pro potřeby připravovaného  Veřejného  semináře o hudební složce stanic ČRo 1 – Radiožurnál a ČRo 2 – Praha 
Tomáš Němec, editor blogu „Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu
27.listopadu 2011  
Komentáře
[1]27.11.11 23:21:59Ludmila Vajďáková
Pane Němče, velmi dobrý a výstižný článek, kdyby bylo potřeba, přidám svůj hlas. Ale jsem dost naivní, že by to něčemu pomohlo. Se zkušenostmi za devět měsíců našeho vytrvalého odporu na Disqusu jsem skeptická.
[2]29.11.11 14:24:21Jaromír Janák
Pane Němče, nezbývá mi než vyslovit obdiv k takovému rozboru vysílání. Je mi líto, že nemám možnost Vás navrhnout do Rady ČRo, protože by tam byl konečně odborník, který tam patří, místo různých blekotalů a kariéristů a - to nejdůležitější - by se této práci věnoval skutečně se zaujetím, širokou znalostí problematiky rozhlasu a s velkým přehledem vysílání na ostatních stanicích. Smekám pomyslný klobouk.
[3]01.12.11 18:39:13Mirek Tengler
Obdivuji Vás, že jste vydržel tuto stanici tak dlouho poslouchat. Já už dnes Dvojku snesu bez přerušení jen 10 - 15 minut a pak přelaďuji.
[4]02.12.11 12:46:43Ludmila Avramopulosová
Pane Tenglere, pusťte si sobotní a nedělní večery od 19.00hod. To se Vám třeba bude líbit.Přes týden a v sobotu přes den poslouchat nelze. Ještě tak v neděli od 11.do 12, případně sobota od 12.hod. do jedné. Mimořádně se teď vyvedla četba na pokračování od pana Zahradníka. To se jen pokouším dodat malinko optimismu. Jsem stále naštvaná na pana JO i pana Duhana. A stále jsem si nezvykla na propagaci dvoooojkyyy.

Žádné komentáře:

Okomentovat