sobota 12. listopadu 2011

OKÉNKO JIŘÍHO PILKY

12.11.2011 17:34 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

OKÉNKO JIŘÍHO PILKY

3. 11 2011 napsal pan dr. Jiří Pilka v deníku 7 Sedmička, Praha a střední Čechy

Gorila zvrací
V televizi i v rozhlase hostuje mnoho významných osobností, mnohdy slovutných profesorů a pedagogů, ale také zástupy laiků, kteří jsou šťastní, že se zviditelní v médiu. Řečnictví se bohužel nevyučuje ve školách, takže jsme někdy svědky nevídaných zvuků, dokonce pro ně chybí v abecedě písmenka.
Jeden z největších prohřešků spočívá v tom, že někdo napřed hovoří a pak teprve myslí. V takovém případě hledá slova, a aby vyplnil čas, vydává zvuk podobný "öhm". Je to komické, když pak slyšíme: "Já bych öhm vám rád řekl öhm, cosi öhm nového, ale nevím, zda se mi öhm podaří öhm öhm myšlenku náležitě - chcete-li öhm - vysvětlit." 
Kdysi jsem radil některým přátelům, jak by měli hovořit. Aby varování před těmi mezizvuky bylo výrazné, naznačil jsem, že připomínají gorilu, která chce zvracet. Souhlasili se mnou, že mají dávat při řeči pozor, ale obvykle to vydrželo tak půl hodiny.
Škoda, že si svůj hlas většinou nenatočili, mohli by si pak dělat čárky, kolik těch pazvuků vyplodili. Jinak se jim může stát, že žáci nebo posluchači budou říkat: "To je pan öhm profesor."

Autor je hudební vědec 

Komentáře
[1]12.11.11 23:54:49Eva Ondřejová
Ano,to je přesně ono : nejdřív hovoří,pak teprve myslí .Pauza nesmí nastat.Nikdo už neumí mluvit a kde by se to také naučil? Čeština je složitý jazyk a dokonale ho znát znamená číst , poslouchat a snažit se správně mluvit. Veliký "objev" jsou testy. Maturita - test ,dokonce testy v páté a deváté třídě. Ale kde se žáci mají naučit mluvit, když ani ve škole správnou češtinu neslyší a znalosti se prověřují "křížkováním".Kdysi každý matematikář stále opravoval žáčky: děleno dvěma, třemi ,jedenadvacet sportovců ,ale dvacet jeden sportovec atd.A to nemluvím o výslovnosti, dbala na ni škola,dbali i rodiče. A ten,kdo chtěl veřejně hovořit ,musel mít nějaké to odborné školení. Dnes - bída a utrpení. Ale věřte,veliká chyba je ve škole. ((Všimněte si,jak skoro každý reportér začíná : "Tak...." ("Tak podívejte se, pane .") Do očí bijící je to v televizi.))
[2]13.11.11 12:44:35Chramostová
Někdo vydává zvuk podobný gorile,někdo přípravě na toaletu eehhmmm..ee..eee...a považuje se za profesionální moderátorku na Dvojce! Již 9měsíců a 13dní si nikdo z vedení nevšiml tohoto nešvaru.Kam se poděla krásná čeština?
[3]16.11.11 08:37:07Brtník
Drahnou dobu se zamýšlím napsat postřeh na podobné tema pod názvem třeba: O devalvaci sbírek. Hodlal jsem v něm popsat jev, kdy rozhlasáci sbírali vystřižené balastní zvuky z projevů účinkujících v rádiu a nyní, kdy se, kvůli snížené kvalitě redaktorů, přemíře bohorovných hostů a telefonujícímu posluchačstvu, by měly nastat žně sběratelů, ony zvuky neodstraňují, nikdo se za ně nestydí a profesionálům nejnže nejsou vyčítány, ale nejsou za jejich užívání postihováni, tudíž zmíněné sbírky (a jejich obsah) ztratili na vzácnosti. Trend všeobecné otrlosti je samosebou širší - nikdo si nevpálí kulku do hlavy za třeba odhalenou defraudaci (ještě tak možná z „nešťastné lásky“) a „kabát z ostudy“ je nyní spíš reklamou než znevýhodňujícím cejchem. Nikdo se nepozastavuje nad amatérismem ve všech oblastech a na veřejných projevech je to znát snad nejvíce.
[4]16.11.11 08:38:00Brtník
Slyšel jsem vyprávět příběh, kdy mladičká žabka při rodičovském výslechu přiznala, jak se musela smát, když se mu, těsně před tím, než ji svedl rujný šedesátník, při pohybech třásly ochablé špeky… Netoužila se vzdát „princi na bílém koni“, její výběr devalvoval na to, co se právě nabízelo. I my tedy poslouchejme podivné (obdobně letité či naopak sotva dospělé) redaktory, ať už se s nich line cokoli.

Žádné komentáře:

Okomentovat