sobota 10. března 2012

Mlčeti zlato aneb Když nic nevím, mlčím

10. 3. 2012 napsala v Lidových novinách Marta Švagrová, redaktorka LN

  Ranní povídání v rádiu pomáhá překlenout  ty chvíle mezi vstáváním, snídaní a prací a je prima, že takovou možnost nabízí. Většinou rádio člověk trochu bezmyšlenkovitě pouští jedním uchem tam a druhým zpátky,  sem tam,  ale něco uvízne v povědomí.  Někdy se ale člověk nevěřícně zastaví a sám k sobě musí pronést:  je to vůbec možný?

  Tuhle dámská část ranní moderátorské dvojice, té obzvlášť  “kontaktní”, se sonorní dikcí jen těžko snesitelnou, povídá: “Tak to byli dva krásní lidé na Dvojce, Hana Hegerová a Petr Hapka..” Zrovna totiž dozpíval Jarek Nohavica s Hanou Hegerovou. Jindy zase, poté, co dozněla píseň Hej Jude, tatáž dáma prohodí, že píseň má také českou verzi, ale nemůže si vzpomenout,  kdo ji zpívá.
  Přece Marta Kubišová, volají a píší e-maily ti, co s nervy nevydrželi.

Kde začíná a kde končí profesionalita
  
   Člověk by se neměl rozčilovat zbytečně a neměl by dopustit, aby ho vytáčely malichernosti.  Jenže jsou tohle maličkosti?  Kde začíná  a kde končí profesionalita? Kolik lidí tuhle stanici po ránu poslouchá?  A kolika z nás jde na nervy třeba to, že moderátoři neskloňují číslovky?  Kolik posluchačů napadne,  že když nevím, nemluvím.  Že mýlit se je lidské,  neumět a nevědět ale není ani roztomilé, ani lidové.

  Lepší vypnout a jít po svých.  Jenže zase, předevčírem, to bylo osmého března, opět tatáž dáma na mě z rádia volá: “Krásný sváteční den!” V člověku hrkne, že na nějaký významný svátek snad zapomněl.  Ale ne, to byl Mezinárodní den žen.

  Tak říkám tomu rádiu: “Není to svátek, určitě ne můj.”  Nemám nic proti tradici ani proti památce těch, kterým byla původně pieta určena,  chápu,  že je lákavé vykládat o dni ukradeném a zneužitém komunisty.  Jen bych si přála, aby o tom všem vyprávěli ti, kteří, když nevědí, aspoň se někde poučí.
  Jinak ať proboha mlčí.

14 komentářů:

  1. Ludmila Vajďáková10. března 2012 v 14:52

    Jakoby mi mluvila z duše, všichni samozřejmě tušíme, které ranní moderátory má paní redaktorka LN na mysli. Ale myslí si snad někdo, že se vedení ČRo z tohoto článku poučí a vyjde vstříc vnímavým posluchačům?! Já po roce přání a věčného dopisování pánům PD a JO a Radě vysílání ČRo už ani ve zlepšení nedoufám, i když bych si moc přála.

    OdpovědětVymazat
  2. Pan generální ředitel Českého rozhlasu - Peter Duhan - by měl pozvat na krátké slovíčko do své kanceláře pana šéfredaktora stanice Dvojka - Jaromíra Ostrého - a vysvětlit mu, že pokud se urychleně nezvedne úroveň ranního vysílání, zvedne se ze své židle sám pan šéfredaktor a vrátí se tam, odkud přišel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ludmila Vajďáková10. března 2012 v 16:04

      To je asi jenom naše zbožné přání:-)

      Vymazat
    2. To je dobrý nápad, neměli bychom panu Duhanovi napsat?

      Vymazat
    3. Pokolikáté paní Ondřejová? Za ten rok se to nedá už spočítat. Nepochopím, že si vedení PD a JO konečně neposlechne tu jejich dvojku.GALU se nedá vůbec poslouchat, je to to nejubožejší,co JO vymyslel. To je zkrátka neprofesionální tlachání. Když jsem je tenkrát slyšela, jak nevědí, že s H.Hegerovou zpívá uvedenou píseň J. Nohavica, tak to bylo naposled. (Už dávno neposlouchám Z.Jandovou ani G. Vránovou, možná je to stejná ubohá úroveň).Též výborný nápad je báseň dětí pro rodiče. Připadá mi to, že se všichni zbláznili. Bohužel. Ať mne JO a PD žalují.

      Vymazat
    4. Klidně se nechám žalovat s Vámi, paní Tlustá. Připadá mi to také tak.

      Vymazat
  3. paní Švagrová, tesat by se měl Váš příspěvek, nejlépe na dveře kanceláře pana generálního, jenže ty budou asi silně odhlučněné obrazně i fakticky, takže ani hlásek neprojde.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky řekla,že Kazimír (Kazisvět) M.Růžek hrál v pohádce Pyšná princezna !?
    Snad Princezna se zlatou hvězdou, néééé ? Ano,Ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ¨Doufejme, že si článek přečte aspoň pán šéfredaktor a konečně se rozhoupá ke změně místo neustálého "vylepšování" současného stavu.
      S tím Martinem Růžkem je to také pěkné. Je zajímavé, že nejvíc mluví ti, kteří nejmíň vědí.

      Vymazat
  5. Také se říká jaký pán,takový krám.PD ta čeština taky vázne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ludmila avramopulosová12. března 2012 v 10:25

      Hřebíček na hlavičku. Už dávno mne napadlo totéž. Panu Duhanovi nemůže vadit jakákoli čeština produkovaná na vlnách rozhlasu. Sám je totiž s češtinou velmi velmi na štíru. Tak jak má korigovat, že? A pan JO? Ten je rád za sesli. Udělali si z rádia svůj vlastní byznys za naše peníze. Snad tam ale snad sedí lidi, kteří slyší nebo ne?Nejhorší je, že toto vše nevadí ani dramaturgii,že vše špatné prochází. Sakrrrra, kdo vybírá ty nejhorší z nejhorších? Odpovědných je jistě vícero, ale největší odpovědnost padá na vedení!!!Oni jsou zodpovědní za to, co se vysílá. A tak musíme poslouchat telefonáty, výzvy k básničkám atd.atd. Sama ráno neposlouchám, to by mi dralo nerv a i když se občas povede výběr moderátora (viz nedělní ráno s paní Devátou) dramaturgie všechno snažení pobije. Neustálé hlášení dvojky, tu a tam se ozve do písně pan Postránecký, fakt jak u blbejch.

      Vymazat
    2. Ludmila Vajďáková12. března 2012 v 13:53

      Bohužel, dramaturgii to ani vadit nemůže, pokud si chtějí udržet místo. Taková je doba, nikdy jsem si nemyslela, že se budou lidé bát něco říct v demokratickém státě, z čehož plyne, že jsme do demokracie ještě nedospěli...

      Vymazat
    3. Když jsem si přečetla v sobotních novinách článek, řekla jsem si hurá.Paní je redaktorka v novinách,nikdo nemůže říct,zase jedna ze stálých stěžovatelů.Ve všem měla(podle mě),pravdu.

      Vymazat
  6. Začíná hvězdný týden LUGA. Pozor, jen pro silné nervy. Možná se stane zázrak,ale v to nedoufám. DUOS jsou tak přesvědčeni o svých geniálních krocích na ČRo Praha 2, že nemohou připustit jakokoliv chybu, natož změnu. Nechápu, proč sobotní Dobrá jitra může uvádět jedna osoba (R. Víšek, J. Burda, R. Tamchyna) a ti si vydrží sami bez jakýchkoliv nemístných "děsů-běsů" a ty dvojky po ránu po-pá se snaží být vtipní, rozverní, LUGO neumějí pořádně česky. A paní Magni zdůrazňuje začátek slova tak, že to vadí.

    OdpovědětVymazat