úterý 4. září 2012

Český rozhlas potvrdil, že Rádio Plus je variantou názvu stanice mluveného slova

4. 9.2012  napsal Jan Potůček na serveru DigiZone.cz



Podle Jakuba Hritze z tiskového oddělení Českého rozhlasu však jde pouze o jeden z uvažovaných názvů připravovaného programu
Připravovaná stanice mluveného slova Českého rozhlasu by se skutečně mohla jmenovat Rádio Plus nebo Český rozhlas Plus. Jakub Hritz z tiskového oddělení ČRo serveru DigiZone.cz potvrdil, že ochranné známky, které si rozhlas registroval minulý týden, se týkají právě tohoto projektu. „Za Český rozhlas mohu potvrdit, že tento název je jedním z uvažovaných jmen stanice,“ uvedl.
Stanice mluveného slova má zahájit vysílání koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Integruje nynější zpravodajské Rádio Česko, publicistický Český rozhlas 6 a vědecko-populární stanici Český rozhlas Leonardo, které jako samostatné programy zaniknou. „Na této nové stanici by našla své místo kvalitní publicistika, analytika, zpravodajství i oblíbené pořady, které tyto stanice vysílají,“ komentoval rozhlas obsah vysílání budoucího okruhu.
Původní představa, že stanice mluveného slova bude vysílat 12 hodin denně na frekvencíchčeské BBC ve všech krajských městech, neprošla u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Nový program proto dočasně využije střední vlny, objeví se i na internetu a rozhlas slibuje její zařazení i do DVB-T, DAB a na satelit. Jisté je, že počet vysílacích hodin bude oproti původnímu plánu omezen na méně než 10 denně.
„I nadále hledáme nové cesty, včetně snahy o změnu zákona, která by nám umožnila stanici mluveného slova vysílat v pásmu VKV vedle současných tří celoplošných stanic (RadiožurnálPrahaVltava),“ ujišťuje ČRo. „Je jasné, že za stávající situace bude cesta k vybudování stanice mluveného slova delší a složitější, než jsme si přáli. Přesto však věříme, že se vše nakonec v dobré obrátí a tisíce posluchačů, kteří si toto vysílání zvykli poslouchat, nezklameme.“


Jan Potůček

Jan Potůček 150
Autor je šéfredaktorem DigiZone.cz. Vedl mediální rubriky v Reflexu, Lidových novinách, Týdnu, DV Magazine a serveru Svět Namodro. Provozuje chovatelský web Ararauna.cz.

1 komentář:

  1. "Přesto však věříme, že se vše nakonec v dobré obrátí a tisíce posluchačů, kteří si toto vysílání zvykli poslouchat, nezklameme.“, ujišťuje ČRo.
    -------------------------
    Český rozhlas nemůže nezklamat, když už zklamal.

    OdpovědětVymazat