čtvrtek 13. září 2012

Úvaha o vhodnějším využití vysílacích možností Českého rozhlasu


13. 9. 2012 napsal Mirek Tengler

Přemýšlel jsem o tom, jak by bylo možné nově strukturovat vysílání Českého rozhlasu mezi jeho jednotlivé stanice. Výsledkem je tento můj návrh.

V pásmu VKV bych si vystačil se čtyřmi okruhy. Názvy "nových" stanic jsem ponechal pouze s číslem - tedy Český rozhlas + číslo. V závorkách je stručně napsáno, kterou se stávajících sítí VKV vysílačů bych pro ten který okruh použil. V podstatě by nebylo zapotřebí usilovat o dnešní síť BBC, bez větších problémů bychom vystačili s tím, co už má Český rozhlas k dispozici.

Český rozhlas 1 (dnešní síť vysílačů ČRo 1 – Radiožurnálu). Náplň: kombinace aktuálního zpravodajství a publicistiky s menším podílem hudby (65 % slova + 35 % hudby). Přes den více hudby 50:50, večer naopak výrazně méně 80:20. Jednalo by se o spojení dnešních stanic ČRo 1+ ČRo Česko a ČRo 6). Publicistika by byla více ve večerních hodinách, aktuální zpravodajství po celých 24 hodin. Zachován by byl hlavní publicistický pořad z dnešního okruhu ČRo 6 – Názory a argumenty. Hudbu by měl vybírat zkušený hudební redaktor a to spíše mezi žánry, které nenabízejí jiné komerční stanice. Na stanici složenou čistě z mluveného slova bych tedy rezignoval.

Český rozhlas 2 (dnešní síť vysílačů regionálních studií + vysílače SV). Náplň: vysílání pro rodinu s výrazným zastoupením programu regionálních studií (5:00 – 11:00, 15:00-19:00). V ostatních časech společné vysílání z Prahy – vzdělávací pořady pro děti a mládež, kvalitní (!!) zábavné pořady, kontaktní pořady, hudba (spíše 60-80 léta). Večerní program v pracovní dny: 19:00 Domino, 20:00 – hlavní večerní program (rozhlasové hry, nebo zábavné programy, nebo hudební pořady) 21:00 – to nejlepší z vybraných regionů (každý den jiný region), 22:00 četba na pokračování, 22:30 hudba, 23:00 – pořad k usínání (tichá hudba + příjemné mluvené slovo). O víkendu více mluveného slova, zajímaví hosté. V sobotu Meteor, večer zábavné pořady. V neděli Toulky českou minulostí, pořad Stopy, fakta, tajemství, večer rozhlasové hry, poklady z archívu, …

Český rozhlas 3 (dnešní síť vysílačů ČRo 3 – Vltava). Náplň: V podstatě beze změn.

Český rozhlas 4 (dnešní síť VKV vysílačů ČRo 2 – Praha doplněná některými vhodnými vysílači ze stávajících sítí ČRo1 – Radiožurnálu a ČRo 3 - Vltavy, které mají značný přesah) Náplň: stanice pro mládež na půdorysu dnešní stanice ČRo Wave. Možná by mohla mít trochu větší hudební záběr.

Internetové stanice:

ČRo Leonardo – stanice pro zájemce o vědu

ČRo Junior – stanice pro děti a mládež od 5 do 15 let (kontaktní pořady, rozhlasové hry, četba z knížek pro děti, hudba) v pracovní dny 15:00 - 22:00, o víkendu: 8:00 - 22:00

ČRo D-Dur – klasická hudba

ČRo Jazz – jazzová hudba

1 komentář:

  1. Přečetla jsem si návrh pana Tenglera a velice se mi líbí. Má hlavu a patu,každá stanice by byla vyvážená co se týče mluveného slova a hudby, zdá se mi, že stanice jen jednostranně zaměřené, tak jak si to představuje pan Duhan, není zrovna nejlepší nápad. Vím, že názvy stanic by asi musely být v tomto případě obětovány (Praha by vysílala hodně z regionů, proto asi ČRo2), ale já bych raději aby názvy zůstaly. Radiožurnál, Vltava a místo Prahy by se určitě našel také název, třeba Česko, i když se mi zrovna toto pojmenování moc nelíbí.
    Návrh pana Tenglera bych brala všemi deseti, jenže ,bohužel, šéfové rozhodují a hlavně, musí šetřit, Tento návrh by byl asi finančně náročnější a odpadlo by to věčně se opakující plkání, takže by bylo málo "in". Ovšem zase by se pozvedlo vysílání, které je dnes už opravdu na velmi nízké úrovni!
    (Omlouvám se za trochu kostrbatý komentář, nějak mi to nemyslí.)

    OdpovědětVymazat