pondělí 6. května 2013

Doporučujeme - internetové Rádio Retro - pouze do 18. května 2013


6. května  2013 v 00:00  rubrika: Akce k 90. výročí

Český rozhlas spouští Rádio Retro

Rádio Retro moderuje 24 hodin Jan Pokorný s Jaromírem Ostrým - Foto: Petr Zettner
Rádio Retro moderuje 24 hodin Jan Pokorný s Jaromírem OstrýmFoto: Petr Zettner
90 let Českého rozhlasu ve 24 hodinách
9.15, Jan Werich pouští zahraniční skladby. 9.45, reportážní procházka s kominíky. 10.00, Miloš Kopecký přemítá o životě. Umíte si představit, že by takhle vypadalo dnešní rozhlasové vysílání? 
Takový zážitek vám umožňuje nová stanice Rádio Retro, která vysílá 24hodinový výběr toho nejlepšího, co se dá v rozhlasovém archivu najít. 
24hodinové vysílání, kterým vás provedou Jan Pokorný a Jaromír Ostrý, se bude opakovat každý den, od 6. do 18. května, kdy Český rozhlas oslaví 90. výročí svého vzniku.  
Na začátku byl nápad ředitele Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřeje Nováčka„Často vysíláme z archivu krátké ukázky nebo komponované pořady, ale zatím nikdy jsme nepustili archivní vysílání souvisle na ploše několika hodin nebo dokonce dnů,“ říká Nováček. „Například pořady Jak se máte, Vondrovi nebo A léta běží, vážení měly velmi specifickou kompozici a atmosféru, kterou si můžete připomenout, jen když si je poslechnete celé od začátku až do konce. A právě to teď posluchačům umožníme v neobvyklé kvantitě.“ Speciální internetový stream Rádia Retro nabízí například i sportovní přenos z roku 1959 nebo reportáž, při které se redaktorka musela spustit do komína. 
Karel Čapek za mikrofonem Československého rozhlasu - Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu
Karel Čapek za mikrofonem Československého rozhlasuFoto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu
Na přípravě několik týdnů pracovala trojice dramaturgů Českého rozhlasu Eva Ješutová, Tomáš Černý a Robert Tamchyna. „Největší úspěch bude mít zřejmě nejkratší část vysílání, a to je hlášení vodních stavů. Tehdy ho sice nikdo neposlouchal, ale k rozhlasu minulého století neodmyslitelně patří ,“ dodává dramaturg Tomáš Černý
Rádio Retro moderuje 24 hodin Jan PokornýJaromírem Ostrým a je to jejich společná premiéra. „Je to jako když přijdete na svatbu, na stole jsou řízky, husa, salát, knedlík, zelí, pivo, dorty, ovoce, okurčičky – nedá se vybrat a člověk musí ochutnat od každého trochu a poválet na jazyku. S velkou láskou si poslechnu Jana Wericha,“ nahlíží do programu šéfredaktor Dvojky Jaromír Ostrý. 

Jan Pokorný: Podstata rozhlasové práce přetrvává

Neuvěřitelné, půvabné, dojemné, úctyhodné. Takovými slovy Jan Pokorný, který Retro Rádio spolumoderuje, popisuje, jaké pro něj je stát se na chvíli součástí rozhlasové historie a zaznívat ve stejném éteru jako například Jan Werich, Josef Kemr nebo třeba takový Karel Kyncl. 
„Dlouho se věnuju rozhlasovému zpravodajství, té ojedinělé žurnalistice, která zazní – a zmizí. Naší snahou je, aby zůstala. V hlavách, ale třeba i v srdcích posluchačů,“ popisuje šéfredaktor Radiožurnálu. „Když jsem při moderování tohoto speciálního programu poslouchal staré rozhlasové bardy, jak pracovali s hlasem, detailem, imaginací, jen jsem se klaněl. A svým moderováním se snažil nezkazit celkový dojem.“ 
Lidé se podle něj v průběhu desetiletí moc nemění – ani ti za mikrofonem. „V rozhlase vždycky pracovali srdcaři a ti druzí. Tak je tomu i dnes,“ soudí. „Liší se formy, rozhlasové žánry, jiné je mediální prostředí. Ale podstata zůstává. Je vlastně obsažena v tom trochu retro slově – rozhlasák. Znám i na Radiožurnálu dost rozhlasáků, kterým ještě nebylo ani třicet. Na ty bych sázel,“ uzavírá. 
Český rozhlas ve spolupráci s Radioservisem také připravuje CD disk, na kterém bude řada pořadů z vysílání Českého rozhlasu Retro ve formátu mp3. Disk vyjde také v den 90. narozenin, tedy 18. května 2013. 
Autor:  Petr Zettner  (pez), Alžběta Švarcová  (als), Zuzana Šmejkalová

1 komentář:

  1. Dočasnou archivní stanicí Český rozhlas Rádio Retro lze zachytit nejen na internetu, ale také na radiopřijímačích pro příjem digitálního signálu DAB+. Oba druhy příjmu umožňuje například radiopřijímač PURE ONE FLOW, který přijímá internetová rádia prostřednictvím serveru http://connect.pure.com/uk

    OdpovědětVymazat