pátek 24. května 2013

Šéf rozhlasu Duhan: čtvrtým okruhem pokryjeme 40 % území a oslovíme 50 tisíc lidí

24. 5. 2013 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz

Veřejnoprávní rádio se pokusí vytvořit síť podobnou té, co měla v Česku BBC, než ji prodala provozovateli Frekvence 1 či Evropy 2.


Generální ředitel Peter Duhan v Interview ČT24
Generální ředitel Peter Duhan v Interview ČT24
Pokud chystaná novela zákona o Českém rozhlasu povolí veřejnoprávnímu rádiu vysílat čtvrtý celoplošný okruh, v praxi tedy přesunout stanici mluveného slova Český rozhlas Plus ze středních vln na atraktivnější velmi krátké, na VKV by měl tento program zasahovat ani ne polovinu Česka. Ve čtvrtečním Interview ČT24 to řekl generální ředitel rozhlasu Peter Duhan.
„Neříkám, že vyskládáme plnohodnout síť, tedy 95 procent území České republiky, nikoliv. Troufáme si pokrýt tak 38, 40 procent. Pro tento posluchačsky náročný projekt nám stačí pokrýt sídelní města, především Prahu, Brno, Ostravu, možná Plzeň. Protože tam, kde jsou vysoké školy, tam, kde jsou státní instituce, tam jsou automaticky i posluchači tohoto náročného projektu,“ uvedl konkrétně.
Veřejnoprávní rádio chce přitom využít rezervy ve svém kmitčtovém přídělu a kýženou síť vytvořit přeskupením vlastních frekvencí. Taková síť vysílačů VKV pro stanici Plus, která na přelomu února a března nahradila zpravodajské Česko, publicistickou Šestku a digitální Leonardo o vědě a technice, má přitom být „plnou kompenzací toho, co jsme ztratili, tedy především Rádio Česko“.
Zaniklá zpravodajská stanice totiž vysílala na dvanácti lukrativních kmitočtech BBC, kde se střídala s anglickým vysíláním. Rozhlas se tedy prakticky pokusí vytvořit síť podobnou té, co měla BBC, než ji prodala francouzskému koncernu Lagardere, provozovateli Frekvence 1 či Evropy 2.
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
Pokrytí rádia BBC v České republice. Zdroj: licenční podmínky BBC, RRTV
„Tento projekt nemůže počítat s masovým posluchačem, s mainstreamem, který poslouchá třeba naši Dvojku, ale počítá s posluchačem mimořádně náročným. Poslech se bude pohybovat kolem 50 tisíc posluchačů denně,“ plánuje Duhan. Lagardere v síti původně vlastněné BBC staví zpravodajské rádio Zet a plánuje jím do dvou let získat 80 tisíc posluchačů denně, do tří let 100 tisíc.
Programová síť BBC vykázala za poslední půlrok v původním uspořádání s Českým rozhlasem – tedy za 4. čtvrtletí 2012 a za 1. kvartál 2013 – poslechovost 25 tisíc lidí denně. Duhan včera řekl, že podle interních čísel rozhlasu mělo 25 tisíc posluchačů anglické vysílání, samotné vysílání Rádia Česko v téže síti přitom 11 tisíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat