čtvrtek 21. listopadu 2013

Kouzlo rozhlasu – Trialogy s Tomášem Černým a Robertem Tamchynou

21. 11. 2013 napsal Tomáš Němec

Včera  20. října  2013  proběhl další večer Trialogů, kam si tentokráte Jakub Kamberský  pozval dva známé rozhlasové redaktory Tomáše Černého a Roberta Tamchynu. Oba pánové jsou tak rozdílní a přeci čímsi podobní. Podobní jsou si láskou ke klasické rozhlasové práci. Vědí, že především přátelský hlas a zvuk, který se line z rozhlasového či jiného přijímače je to, co dokáže přitáhnout posluchače k poslechu. Vědí to proto, že za každým z nich stojí velké  množství pořadů v uplynulých dvou desetiletím a také nepočítaně hodin a dní strávených při jejich přípravě.
obr. 1 - zleva: Tomáš Černý, Robert Tamchyna, Jakub Kamberský

Při povídání obou pánů v přátelské prostředí pražského klubu Biograf se mi náhle vybavila vzpomínka ze studií sedmdesátých let minulého století, kdy starý profesor dějin přírodních věd Otakar Matoušek zval k sobě do bytu studenty,  skupinku čítající okolo dvaceti účastníků. Vždy pozval na besedu nějakou významnou osobnost a studenti si s touto osobností mohli velmi otevřeně povídat. Tehdy to nebylo zvykem jako dnes, že známí lidé někde otevřeně vystupovali. A přesto jsem tehdy u profesora Matouška zažil setkání například s Jiřím Suchým, Jiřinou Jiráskovou, spisovatelem, Františkem Kožíkem, známým lékařem akademikem Charvátem, ale také třeba s Jiřinou Švorcovou nebo tehdejším  komunistickým primátorem Prahy, jehož jméno si už nepamatuji. Tehdy jsem ani nevěděl, že prof. Matoušek  pracoval také v rozhlase   v letech 1931 - 1939 jako první ředitel přednáškového a vzdělávacího programu.  Přesto se mi při setkání s pány Černým a Tamchynou vybavila právě ta přátelská atmosféra Matouškova bytu v Malešicích.

   A o čemže bylo setkání v košířském klubu Biograf? No přece o rozhlase. O pořadech, o zanícení obou pánů pro svou práci. Víc už nenapíšu. Jsou události, které se musí zažít a popisují se špatně. Na setkání jsem upozorňoval velmi výrazně. Kdo nepřišel, jeho chyba. Určitě by se místo ještě našlo.

obr. 2 - pohled do sálu

Žádné komentáře:

Okomentovat