sobota 6. prosince 2014

Vraťte nám znělku Meteoru, píše posluchačka Vlasta Horáčková Radě Českého rozhlasu

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 11. 2014
■     ■

Text e-mailové stížnosti
 
Dobrý den Dvojko ! 
Jsem věrná posluchačku ČR 2, od dětství poslouchám a mám moc ráda, přímo miluju Meteor a jeho znělku ! Celý týden se těším, až v sobotu po 8 h zazní znělka, typická znělka. Ale tuto sobotu jsem byla v šoku ! Jak jste mohli zničit naši znělku !? Nechtěla jsem tomu věřit, stále jsem čekala že je to jen legrace !
Co se to u Vás děje ? Jak si někdo může dovolit zničit znělku METEORU, pořadu, který úspěšně funguje už pěknou řádku let ! Znělka k Meteoru neodmyslitelně patří ! Prosím žádám ihned nám ji vraťte ! Je to nehorázné pošlapání historie Meteoru ! Neúcta !
To asi u Vás přišel ke „ znělkové pravomoci „ někdo nový a musí si dokázat svou moc ! Styďte se ! Ničit co jiní před Vámi úspěšně budovali !
Před časem jste nám chtěli vzít Folklórní notování, teď znělku Meteoru……..
ČR 2 je ČR 2, proto ho máme rádi, že je jiné než většina stanic, tak nám ji nechte jak je ! Když se Vám nelíbí ČR 2, jděte pracovat do jiného rádia !Vím je jednoduché přepnout, vypnout, ale já ČR 2 mám ráda ! A změny ke kterým dochází se mi nelíbí, třeba pan Kudrna a Kokmotos , ti na Dvojce stále přímo chybí ! 
Zdraví a doufá věrná a rozzlobená posluchačka Vlasta Horáčková 
Vraťte nám znělku Meteoru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
■     ■

Odpověď Rady ČRo 
Vážená paní Horáčková, 
jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Vaši stížnost z 22. 9. 2014. RČRo nebyla jejím hlavním adresátem.
Rada ČRo si k ní vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Ing. Miroslav Dittrich, šéfredaktor stanice ČRo Dvojka. Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi dne 26. listopadu 2014. 
Zmíněné vyjádření Ing. Dittricha pokládáme za výstižné. Nicméně pokud by se výrazně množily stížnosti, jako je ta Vaše, nechali bychom kvalitu nových znělek, resp. tzv. zvukové grafiky, posoudit nezávislým expertem. 
Vážená paní Horáčková, děkujeme Vám za Váš zájem o Český rozhlas. Z Vašeho psaní je zjevné, že pro Vás vysílání ČRo hodně znamená. Přestože Vám určitě nezasíláme uspokojivou odpověď, věříme, že si v rozmanité nabídce stanic Českého rozhlasu můžete vybrat mnoho pořadů, které Vás zaujmou. 
S pozdravem 
Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo 
■     ■

Vyjádření vedení ČRo 
Vážená paní Horáčková, 
byl jsem pověřen, abych odpověděl na Váš e-mail, adresovaný panu generálnímu řediteli. Chci Vás ujistit, že rozhlasový pořad Meteor všichni vnímáme stejně jako Vy jako jeden z nejzářivějších pokladů v naší programové skladbě a jako jednu z vlajkových lodí programové flotily Českého rozhlasu. Jsme rádi, že Meteor si stále udržuje vysokou míru přízně posluchačů a velmi si vážíme renomé, které si za 50 let existence vydobyl u odborné veřejnosti. Co nás mimořádně těší, je fakt, že i současný Meteor připravovaný Petrem Sobotkou invenčním způsobem rozvíjí tu nejdůležitější tradici, totiž že přináší posluchačům nejnovější poznatky vědy atraktivním a srozumitelným způsobem, s využitím moderních rozhlasových nástrojů i široké škály zvukového výrazu, že podněcuje fantazii i racionální myšlení posluchačů, že se snaží stále v tom nejlepším slova smyslu sloužit vědeckému poznání jako klíčové součásti společenského vědomí. S neskrývanou hrdostí mluvíme o Meteoru jako o jednom z nejmladších pořadů České rozhlasu – a vy mi jistě rozumíte, jak je to míněno. 
Meteor je však zároveň neoddělitelnou součástí vysílání Českého rozhlasu Dvojka a my se snažíme, aby stejně jako tento pořad i celý program stanice měl současnou tvář, aby byl přívětivým společníkem našim posluchačům a prožíval s nimi jejich současné radosti i starosti a aby takovým byl i do budoucna. Má-li naše vysílání zůstat živým organismem, prochází a bude procházet stále drobnými i většími změnami, vždy však ve snaze o maximální možnou citlivost vůči našim posluchačům. V tomto smyslu prošly např. v uplynulých letech zvukovou modernizací i některé tradiční znělky pořadů. Nyní jsme po dlouhém uvažování dospěli k názoru, že modernizaci by si zasloužila i znělka Meteoru, a to právě vzhledem k současné podobě obsahu tohoto pořadu (koneckonců i znělka Meteoru už prošla v průběhu let několika úpravami a ta nynější je už třetí verzí v pořadí). Nejde nám o žádnou aroganci či násilný implantát, ale myslíme si, že nejen metody a nástroje vědy, ale i cosi, co by se dalo nazvat „estetikou“ vědy, se za uplynulých padesát let znatelně proměnilo. Proto nová znělka Meteoru není popřením té původní, naopak vychází z jejího ducha, výrazu i formátu, ale přináší současný zvukový výraz a jazyk. Jsme si vědomi toho, že každá změna něčeho velmi dlouho ustáleného vyvolává v první chvíli rozporuplné reakce, ale zároveň jsme přesvědčeni, že tato ve skutečnosti malá inovace (vždyť se jedná o 20 vteřin vysílání) se vbrzku stane přirozenou součástí té tradice, které si všichni tak vážíme. 
S díky za pochopení 
Ing. Miroslav Dittrich
Český rozhlas Dvojka, šéfredaktor 
■     ■


3 komentáře:

  1. proč proč proč, pro slepičí kvoč. Jasně změn je třeba, ale k lepšímu. Tady se to prostě nepovedlo takměř u ničeho!!!!!!!!!! Pan Dittrich se velmi velmi přizpůsobil. Vlastně taky se vrátil do své pozice bez výběrového řízení.

    OdpovědětVymazat
  2. Palec nahoru pro novou znělku Meteoru, moc se mi líbí!

    OdpovědětVymazat
  3. Plácání pana Dittricha je typické pro všechny tzv. manažery v ČRo (ale vlastně všude). Forma zvítězila nad obsahem.

    OdpovědětVymazat