sobota 21. ledna 2012

Veřejnoprávní média tají rozpočty. Lidé by je nepochopili, vzkazují

20. 1. 2011 napsala Hana Válková  na webu idnes.cz

Kdo chce vědět podrobněji, jak letos hodlají hospodařit Český rozhlas nebo Česká televize, má smůlu. Obě instituce nezveřejnily rozpočet pro rok 2012. ČT tvrdí, že jde o interní dokument, kterému rozumí jen zasvěcení. Český rozhlas byl zaskočen tím, že se na zveřejnění vůbec někdo ptá.

Návrh rozpočtu pro letošní rok projednávala Rada České televize (ČT) ve středu 11. ledna. I přes výhrady radního Radka Mezuláníka jej nakonec posvětila. Jednání rady je veřejné, přesto, když novináři chtěli po jejím hlasování text návrhu rozpočtu, mluvčí ČT Michaela Fričová jim oznámila, že jde o interní dokument.
Podobně hovořila v pátek. "Bylo to tak v minulosti a je tomu tak i teď, že se rozpočet ČT nezveřejňuje. Výsledek jednání je odprezentovaný souhrnně v tiskové zprávě," řekla iDNES.cz Fričová.

Česká televize přitom našla i kuriózní odůvodnění, proč rozpočet tajit. Lidé by mu prý nemuseli porozumět. "Je k němu potřeba interpretace, aby člověk správně rozklíčoval jednotlivé položky," sdělila Fričová. Dalším argumentem je to, že se návrh rozpočtu během roku 2012 mění. "Může docházet k dílčím změnám schváleného návrhu," dodala Fričová.

Nad nezveřejněním rozpočtu se pozastavil předseda Rady ČT Milan Uhde. "Pokládal jsem za naprosto samozřejmé, že kdy se rozpočet veřejně projedná, tak se stane přístupným minimálně na webových stránkách České televize každému zájemci. To, že to Česká televize neudělala, je pro mě novinka," řekl iDNES.cz Uhde.

Zavolal proto řediteli ČT Petru Dvořákovi a žádal po něm vysvětlení. "Pan ředitel připustil, že rozpočet v duchu dosavadního počínání manažerstva televize nebyl zveřejněn, ale slíbil ověřit v zákoně, zda je pravdivý můj názor, že nic nebrání uveřejnění veřejně projednaného a schváleného rozpočtu," dodal Uhde.
Česká televize následně v pátek v podvečer základní parametry rozpočtu zveřejnila. Výhled hospodaření letošního roku je dostupný.

Bilanci na webu nemá ani Český rozhlas

Podobná situace je v Českém rozhlase (ČRo) . Jeho rozpočet Rada ČRo projednala 15. prosince. V zápise z jednání ovšem není, stejně jako jej není možné dohledat na internetu. "Exaktně jej nezveřejňujeme, protože po takové informaci nebyla poptávka," poznamenal mluvčí ČRo Jakub Čížek.

Podle něj není důvod k žádnému utajování, protože dokument byl projednán veřejně radními. Jenže stejně jako v ČT i Rozhlas řeší, co všechno by měl veřejnosti vlastně naservírovat. "Zveřejnění se nebráníme, ale je otázkou, do jakých máme jít podrobností," podotkl Čížek.

"Někde ty údaje přece být musí, ale asi jsou rozpuštěné na detaily," lovil v paměti místopředseda Rady ČRo Tomáš Ratiborský. Pak zdůraznil, že je pro to, aby rozpočet byl zveřejňován alespoň v některých parametrech, protože detaily by bez kontextu nemusely být přesně interpretovány. "Zveřejňování je ale věcí Českého rozhlasu, nikoliv Rady," dodal.

Ježe Čížek to vidí přesně naopak. "To je otázka na Radu, ona je autonomní orgán a pokud se rozhodne, může tyto informace zveřejnit," uvedl mluvčí.

Tajení informací u ČT i ČRo je paradoxem. Patří totiž mezi instituce, které hospodaří s veřejnými penězi. Základem pro hospodaření ČT jsou koncesionářské poplatky. Jen letos rozpočet počítá s tím, že lidé ČT zaplatí 5 miliard a 750 milionů korun.

1 komentář:

  1. Ludmila Vajďáková30. ledna 2012 v 14:47

    Už jen ten nadpis článku je iritující. Kdo jsou lidé, kteří by údajně nerozuměli rozpočtu. Copak ti, kteří rozpočty tvoří, jsou "nadlidi", kteří dovedou chápat víc než "obyčejný" posluchač nebo divák?! V tomto státě už dlouho něco páchne a s lidmi-posluchači-diváky se jedná jako s nesvéprávnými. Zase budeme muset držet hubu a krok?

    OdpovědětVymazat