neděle 21. října 2012

VÝROČNÍ VIDEOROZHOVOR GENERÁLNÍHO ŘEDITELE ČESKÉHO ROZHLASU PETERA DUHANA PRO ČESKÁ MÉDIA

20. a 21. 10. 2012 zveřejnil Jan Bohdal na serveru Česká média

SOBOTNÍ VIDEOROZHOVOR: PETER DUHAN: JAKO PROZATÍMNÍ ŘEDITEL JSEM BYL TROCHU NAIVNÍ, VÍCE OPTIMISTICKÝ. DNES JSEM PODSTATNĚ REALISTIČTĚJŠÍ. OD VOLBY V MINULÉM ROCE JSME UDĚLALI OBŘÍ KUS PRÁCE (1. ČÁST)

(první část rozhovoru Spustíte pouze z originálního odkazu pod videem)




Výroční rozhovor poskytl redakci Českých médií generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Již v létě totiž uplynul rok od jeho zvolení do funkce, předtím ale již asi rok a půl vykonával stejnou funkci z pověření Rady ČRo.“ Jako prozatímní ředitel jsem byl trochu naivní, více optimistický. Dnes jsem podstatně realističtější,“ hodnotí v rozhovoru s redaktorem ČM Janem Bohdalem a shrnuje nejdůležitější okamžiky uplynulého roku a vyjadřuje se k některým aktuálním tématům. „To, co chystáme v příštím roce, jsou věci, které se týkají již přímo vysílání,“ zdůrazňuje Duhan s tím, že doposud sice nový management vykonal „obří kus práce“, která však navenek nění moc vidět. Změny se týkaly restrukturalizace včetně změn v samotném řízení. Šéf rozhlasu se také ve vyjádření věnuje konstrukci rozpočtu a například upozorňuje, že poddimenzovaná je v oblasti výdajů oblast obsahu. Dodává, že se vedení rozhlasu právě na posílení této nejdůležitější složky zaměří: „Nedá se to změnit z roku na to, protože to je proces. Provozní ředitel garnatuje, že již rozpočet na rok 2013 bude změnou, ale skutečná změna přijde až s rokem 2014.“ Český rozhlas se v období uplynulých krajských voleb potýkal s problémy předvolebních průzkumů a sklidil veřejnou kritiku. Podle Petra Duhana se nyní uvažuje o tom, že rozhlas rozváže spolupráci se současnou výzkumnou společností a bude hledat nové modely pro volební vysílání. „Pro nejbližší volby v roce 2014 změníme úplně filosofii a přístup k parlamentním stranám,“ prozrazuje generální ředitel. Vedení rozhlasu se na sklonku roku chystá uspořádat interní programovou konferenci, na které se bude projednávat zejména otázka regionálního vysílání a tzn. národního okruhu. Stranou ale nezůstává také otázka připravované stanice mluveného slova, která narazila na legislativní překážku. Nyní se řeší prioritně možnost změny současné legislativy, podle Petra Duhana ale existují i další prozatím nespecifikované možnosti.
Rozhovor s generálním ředitelem Českého rozhlasu Petrem Duhanem publikují Česká média ve dvou částech, první v sobotu 20. října a druhou v neděli 21. října.



NEDĚLNÍ VIDEOROZHOVOR: PETER DUHAN: DOSPĚLI JSME K ZÁVĚRU, ŽE MUSÍME ZMĚNIT NAŠÍ FORMU PŘEDVOLEBNÍHO VYSÍLÁNÍ. UKÁZALO SE, ŽE VOLIČI ZCELA ZÁSADNĚ ZMĚNILI SVÉ CHOVÁNÍ (2. ČÁST)





Výroční rozhovor poskytl redakci Českých médií generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Již v létě totiž uplynul rok od jeho zvolení do funkce, předtím ale již asi rok a půl vykonával stejnou funkci z pověření Rady ČRo.“ Jako prozatímní ředitel jsem byl trochu naivní, více optimistický. Dnes jsem podstatně realističtější,“ hodnotí v rozhovoru s redaktorem ČM Janem Bohdalem a shrnuje nejdůležitější okamžiky uplynulého roku a vyjadřuje se k některým aktuálním tématům. „To, co chystáme v příštím roce, jsou věci, které se týkají již přímo vysílání,“ zdůrazňuje Duhan s tím, že doposud sice nový management vykonal „obří kus práce“, která však navenek není moc vidět. Změny se týkaly restrukturalizace včetně změn v samotném řízení. Šéf rozhlasu se také ve vyjádření věnuje konstrukci rozpočtu a například upozorňuje, že poddimenzovaná je v oblasti výdajů oblast obsahu. Dodává, že se vedení rozhlasu právě na posílení této nejdůležitější složky zaměří: „Nedá se to změnit z roku na to, protože to je proces. Provozní ředitel garnatuje, že již rozpočet na rok 2013 bude změnou, ale skutečná změna přijde až s rokem 2014.“ Český rozhlas se v období uplynulých krajských voleb potýkal s problémy předvolebních průzkumů a sklidil veřejnou kritiku. Podle Petra Duhana se nyní uvažuje o tom, že rozhlas rozváže spolupráci se současnou výzkumnou společností a bude hledat nové modely pro volební vysílání. „Pro nejbližší volby v roce 2014 změníme úplně filosofii a přístup k parlamentním stranám,“ prozrazuje generální ředitel. Vedení rozhlasu se na sklonku roku chystá uspořádat interní programovou konferenci, na které se bude projednávat zejména otázka regionálního vysílání a tzn. národního okruhu. Stranou ale nezůstává také otázka připravované stanice mluveného slova, která narazila na legislativní překážku. Nyní se řeší prioritně možnost změny současné legislativy, podle Petra Duhana ale existují i další prozatím nespecifikované možnosti.
Rozhovor s generálním ředitelem Českého rozhlasu Petrem Duhanem publikují Česká média ve dvou částech, první v sobotu 20. října a druhou v neděli 21. října.


2 komentáře:

  1. Chcete- li si poslechnout obě části rozhovoru, je nutné kliknout na odkaz, NE na obrázek, kde je v obou případech jen část druhá.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme za upozornění. Bohužel je to tak. Chybu se nepodařilo odstranit.

    OdpovědětVymazat