úterý 12. června 2012

Co vás těší (a naopak co vám schází) ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha? – 11. června 2012


11. 6. 2012 napsali posluchači v diskusi posluchačů na webu stanice Praha

jarousjanak
Předminulou neděli jsem u známých poslouchal milý pořad pana Anderleho Láska za lásku. Nějak ze setrvačnosti jsme nechali puštěnou ostrou dvojku a byli jsme odměněni.  Brněnský herec Zdeněk Junák uváděl mezi některými posluchači oblíbený pořad písniček na přání. Nevím, zda je dobré až tak moc zatahovat to nešťastné Brno do Prahy. Nevím, co ten člověk v Brně hraje a jak, ale pořad uváděl způsobem štamgasta hospody páté cenové skupiny. Bylo mi líto lidí, kteří se mu dovolali. Pane Ostrý, když Brno tolik milujete a děláte nám z bývalé Prahy brněnskou "Dvojku", proč se do toho Brna nevrátíte? Třeba by Vás tam  rádi přivítali!

Tomáš Němec
Ostrá dvojka by snad měla být program celostátní, proto uvádění pořadů odjinud než z Prahy mě nevadí. Pana Junáka jsem před časem v pořadu písniček na přání také zachytil. Nepřipadl mi tak nepříjemný, jako je třeba v Praze pan Kudrna. Přišla mi však úsměvná jiná věc. Volal tam pán a skutečně si přál určitou písničku. Z odpovědi pana Junáka vysvitlo, že mu sice zahraje, ale zcela jinou písničku, protože playlist pro písničky na přání už je předem připraven v Pražském studiu a nedá se na něm nic měnit. Připadlo mi to úsměvné, protože téměř každá regionální stanice Českého rozhlasu včetně Brna má svůj pořad písniček na přání a ten probíhá tak, že posluchač zavolá do studia, během předchozí písničky se domluví na titulu s moderátorem a ten s ním pak pohovoří do vysílání a zahraje vybranou písničku, ke které posluchač dodá naživo své věnování. To jen do Ostře dvojkového pořadu "Písničky od srdce", který ve všední den uvádí Stáňa Dufková a o víkendu někdo jiný, je třeba konkrétní přání titulu napsat nejméně dva měsíce dopředu, aby mohl být titul zahrán k určitému datu. Také na soukromých rádiích reagují moderátoři pružně. Sice nezahrají cokoli, ale určitě vyberou libovolně to, co je nasypáno v jejich selektoru. A to Ostrá dvojka neumí, protože paní Stáňa si holt s technikou neporadí. :-)

pavel_r
Já bych řekl, že Junák je vcelku slušný člověk i herec, který dostal příležitost si o víkendu něco přivydělat, tak to vzal, stejně jako občas namlouvá třeba televizní reklamu. V Brně hraje v Městském divadle (internetový odkaz si najdete snadno sám), a určitě ho znáte i z Četnických humoresek. Kousek toho pořadu jsem asi 2x slyšel, a myslím si, že on je ještě jeden z mála, který se baví s lidmi slušně, nejuchá u toho jako superprofesionálové z komerčních rádií, a nepodlézá hostům/volajícícm jako drůbež z dopoledního pořadu Nic lepšího nemáme. Ten předem daný Playlist kdysi Stáňa vcelku rozumně vysvětlila tím, že kdyby ho neměli, tak by hráli na přání každý den 4  písničky pořád dokola, a to bylo ještě v době, kdy vysílala mezi 12-13. hodinou.
Nicméně s tím návratem Ostrého do Brna je to trochu složitější. Tak on přišel do (města) Prahy s jasnou systematickou koncepcí, jak z Prahy (stanice) udělá Dvojku. Ale všimněte si, jak ta (Dvojka) v závorce bije od očí v seznamu stanic v okně živého vysílání. To nechápu - přece když přesvědčil Duhana o tom, že jeho koncepce je taková skvělá, tak už měl Duhan dávno přejmenovat i ostatní stanice, ne? A co mi už vůbec není jasné, je to, že z Kojálu na frekvenci 106,5 stále ještě nezní znělky typu: "Posloucháte vaši oblíbenou Devítku". Pod tímto názvem by přece inteligentní babky ze Slovácka při telefonickém průzkumu sledovanosti zcela bezpečně (podle pořadového čísla od začátku) identifikovaly svou oblíbenou stanici. Tak mi vysvětlete, jak je možné, že Ostrý si klidně přejmenovává  celostátní stanice, ale zatím pořád nenašel odvahu v Brně bouchnout do stolu a říct jim, že od zítřka budou Devítka nebo Pětatřicítka a hotovo...
Já se obávám, že Ostrý je typický český manažer, kterému se podařilo na druhý pokus znovu dostat do (města) Prahy. Jednou už tam byl, ale to mu nevyšlo, tak musel ukázat Pražákům, jaké má svaly, a hned z kraje přejmenoval Prahu na Dvojku, čímž si ale naštval i většinu Moraváků. Poněvadž ho ale v pražském ČRo z minulého působení už dobře znali, tak před ním hned na začátku všichni kvalitní lidi utekli, a aby si udržel místo a naplnil program, musel začít zvát externí celebrity. Proto jako správný "chlap", který kolem sebe nesnese konkurenci, zlikvidoval ranní moderátory a založil dopolední drůbežárnu. Vždyť kdysi sám přiznal, že mu Kroc praštil s odpoledním Čajem, z něhož se velmi rychle opět stala Káva, Jak to vidí musel vrátit poté, co ho při jeho prvním nebo druhém Čaji posluchači málem vypískali. No, a kde ty celebrity má pořád brát, když je už tak zve pořád dokola? No tak se teď začal upínat do Brna. Jenže tam se za 3-4 měsíce taky rychle "vycelebrituje", sám si žádný pořad napsat neumí (maximálně tak nějaký další název pro Povídání s celebritou"), a pochybuji, že mu Josef Veselý bude psát ještě něco jiného, než Toulky českou minulostí (ne že by na to neměl, ale myslím, že je dost chytrý na to, aby to nedělal).     
Zaposlouchejte se někdy do JTV Ivana Hoffmana, obzvlášť ve dvojici s Vladimírem Krocem. Ten zoufalý boj o moc, který Hoffman občas popisuje uvnitř politických stran, probíhá úplně navlas stejně ve velkých firmách, ČRo evidentně nevyjímaje. Ostrý dělá přesně ty samé kroky, jako "skvělí manažeři" jedné velké české firmy, kterou jsem až donedávna velmi důvěrně znal. (... by mě zajímalo, jestli to dělají podle nějaké tajné knihy, nebo jestli to dělá příroda ... :-) )  Dneska v ČR fungují dobře už jen ty firmy, které vedou "staří kozáci", kterým na té jejich firmě ještě záleželo (viz třeba Jiří Vejdvoda). Ale kdo dneska něco opravdu umí, ten se do žádného vedení nehrne. Tam se hrnou jen ti, co to umí jen přes mrtvoly, a ti velmi dobře vědí, kolik jejich podřízených by je mohlo s jejich schopnostmi zítra strčit do kapsy, a taky kolik těch mrtvol museli po cestě skopat ze schodů. To jsou lidé, kteří už se nemůžou vrátit zpátky, ani do Brna... :-)         
Tak už se panu Ostrému pořád nedivte, že stále zoufaleji hledá nové celebrity, kde se dá, on opravdu není horší, než ostatní novodobí mocichtiví manažeři. Ale jednou ta zásoba vtipů a veselých historek dojde i Zdeňkovi Junákovi, a pak už vážně nevím, kam se Ostrý v Brně obrátí. Den D se blíží :-)      

Jitka66
jarousjanak, tak tento článek bych opalcovala několikrát kdyby to bylo možné!! Jen se obávám, že celebrity se budou "točit " stále dokola a budou nám své příběhy vyprávět stále  a znovu.


3 komentáře:

  1. Co mi schází ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha? No právě ta někdejší Praha. :-) Schází mi kultivovaný slovní projev moderátorů i externích spolupracovníků této stanice, ale také pestrobarevný program, ve kterém jsem si od pondělí do neděle vždy našel svoje oblíbené pořady. Žel, většina z nich po "Ostrého reformě" buď zcela zmizela, nebo nabyla takovou podobu, že se už prakticky nedají poslouchat. O novém názvu stanice se snad ani nebudu rozepisovat. Dvojka je proti někdejší Praze jen ubohá šmíra.

    OdpovědětVymazat
  2. Zahnat Ostroše zpátky mezi brněnské šaliny a Dluhána za Dunaj. Nerozumí české mentalitě a tradici rádia Praha. Stejně zmizí s pádem Uhďáka.

    OdpovědětVymazat