neděle 24. června 2012

Program veřejné schůze Rady ČRo 28. 6. 2012


Budova Českého rozhlasu v Římské ulici
Veřejná schůze Rady ČRo se koná dne 28. 6. 2012 ve 14:00 hod. v Českém rozhlase, místnost číslo 010, Římská 15, Praha 2. 

Z programu:

- Zahájení, schválení programu
- Schválení zápisů z předsednictev Rady ČRo
- Informace k rekonstrukci Vinohradské 12 a prodeji nemovitostí ČRo
- Kontrola časové harmonogramu restrukturalizace ČRo 2012 - 2014
- Druhá aktualizace rozpočtu ČRo na rok 2012 (změna termínu)
- Odměna GŘ (dohadná položka)
- Stanovení ukazatelů pro odměnu GŘ ČRo na 2. pololetí 2012
- Usnesení Rady k mapovacímu průzkumu českého rádiového trhu
- Stížnosti, podněty posluchačů
- Různé (zahraniční cesta Rady do Švédska, setkání Rady ČRo, DK Rady, vedení ČRo a VV PS PČR)
- Závěr

12 komentářů:

  1. Tipl bych si, že stížností a podnětů posluchačů bude velmi málo, budou-li vůbec nějaké. Nespokojení posluchači dovedou psát jen výkřiky na internet, ale nedokážou ani systematicky psát Radě ČRo a ani zavolat do proudového živého vysílání a sdělit svou nespokojenost všem. Každý si najde nějakou výmluvu, proč zrovna on to nemůže udělat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ludmila Vajďáková24. června 2012 v 22:40

    Samozřejmě máte, pane Němče, pravdu v tom, že bude velmi málo stížností a podnětů od nespokojených posluchačů. Asi to bude i tím, že "stokrát nic umořilo osla". A jelikož i ČRo2 poslouchám minimálně a nebo si jen vybírám pořady z archivu, tak ani nevím, co bych tam smysluplného napsala. Stydím se i sama před sebou, taky jsem dnes přemýšlela, co bych na Radu vysílání napsala, ale nějak mi došla řeč. A to asi byl úmysl pana Ostrého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na této Vaší odpovědi, paní Vajďáková lze demonstrovat, jak to obecně chodí v této republice. Je jednodušší se stydět než se dlouhodobě o něco snažit. Bohužel, jeden či málo lidí příliš nezmůže. Po tom více než roce a půl docházím ke zjištění, že se změnou na stanici Praha bylo nespokojeno jen okolo padesáti jednotlivých posluchačů. To je z oněch více než tříset tisíc posluchačů opravdu zanedbatelný počet. V tomto státě má dnes většina lidí pocit, že když jednou podepíše nějakou petici, taž že udělali maximum a že není třeba snažit se dál. Když v roce 2008 množství posluchačů vyjádřilo svůj nesouhlas se změnami na Radiožurnálu, dokázali sehnat deset tisíc podpisů proto, aby změny paní Tachecí byly zrušeny. Nepomohlo to, Český rozhlas argumentoval tím, že 10 tisíc podpisů je mizivé procento oproti sedmi set tisícům posluchačů, kteří Radiožurnál poslouchají. Bohužel iniciativa skončila zhruba po roce.

      Na počáteční odpor proti změnám na Praze byl proto Český rozhlas už dobře připraven. Manažeři i Rada věděli, že vznikne-li nějaká posluchačská iniciativa, nebude stejně schopna vyvíjet dlouhodobější tlak. A okolo Prahy ani žádná taková iniciativa nevznikla. Kdyby na Radu ČRo přišlo každý měsíc 1000 stížností, nedělala by Rada nic jiného než že by je vyřizovala. Pak by nad tím začala přemýšlet. Také by bylo nutné, aby všichni stěžovatelé své stížnosti a oficiální odpovědi zveřejňovali. To by pak byl nějaký argument. Ale takhle není.

      Já jsem založil tenhle blog i stránku na facebooku, aby posluchači mohli veřejně psát články na jedno místo. Nestalo se tak. Posluchači prostě nejsou schopni psát analytické články, jak doporučoval člen Rady Dr. Šafařík. Vznikla pouze drobná posluchačská skupinka, čítající maximálně 15 posluchačů, většinou starobních důchodců mocných pracovat s počítačem, kteří ne vnitřní diskusi na webu Českého rozhlasu téměř přátelsky pošťuchují pana Ostrého a pana Duhana, kteří jejich názory ani nečtou, protože vědí, že na serveru Českého rozhlasu jsou pro ně úplně neškodné, že vzhledem ke složitosti se ten, kdo o nich neví, na ně vůbec nedostane, protože jsou na chaotickém rozhlasovém webu nedostupné.

      A tak stav zůstal zakonzervován ve stavu z dubna 2011, kdy se jedna původně nespokojená posluchačka omluvila do vysílání panu Ostrému za kritiku. Jen si to připomeňte!!! viz http://nerustestanicipraha.blogspot.cz/2011/10/pane-rediteli-pokracujte-takhle-je-to.html

      Milá paní Vajďáková, i vy můžete zavolat panu Ostrému do vysílání a za svou nespokojenost se mu omluvit i dnes!!!

      Vymazat
  3. Ludmila Vajďáková25. června 2012 v 18:17

    Panu Ostrému zavolat nemůžu, protože jeho pořady ze zásady neposlouchám. A omlouvat se mu, to už vůbec ne!!To by se měl omluvit on nám za takový paskvil, co na ČRo2 vytvořil. V minulosti jsem psala na Radu i panu Gazdíkovi, Úlehlovi a Nečasovi a nezjistili žádné závady, tak já ani nevím, jak, komu a co jiného bych měla napsat. Navíc pan Nečas se ani neobtěžoval vůbec odpovědět. V tomto státě dělají politici i média mrtvé brouky a nanejvýš publikují pochvaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá paní Vajďáková, vy to berete z hlediska "já". Jenže Český rozhlas není pro "já", ale pro "my". A to "my" se vztahuje ke všem lidem, kteří platí koncesionářský poplatek, tedy například nejen pro mně a pro vás, ale i pro lidi, kteří poslouchají nejposlouchanější stanici v České republice, a tou je soukromé rádio Impuls. Ti skoro nevědí, že Český rozhlas existuje. Mně to po tom půldruhém roce připadá, že my se snažíme, aby stanice Praha vysílala pro mně, pro vás, pro paní Ondřejovou, pro pana Brože nebo pro pana pavla_r a nikoli, aby s ní bylo spokojeno třeba půl milionu posluchačů. Ale pokud se jednotliví lidé jako jsme třeba my dva nebudou stále snažit, nikdy se v tomto státě ničeho nedosáhne. "Obyčejný" člověk si řekne: "oni" mě otrávili a přestane se snažit o změbu.

      Vymazat
    2. Pane Tomáši, souhlasím s Vámi, ale souhlasím také s paní Vajďákovou. Asi máte víc energie než my. Já poslouchat ostrou dvojku už nemůžu. Beru antidepresiva, sedativa a nemíním se nechat zničit kvůli něčemu, co je většině lidí jedno. Také nevím, co bych Radě ještě napsala, všechno už bylo napsáno, všechno řečeno a vysílání je, přes některá dílčí zlepšení, "stále víc stejné".
      Mimochodem doporučuji sobotní pořad na ČT2 "Voskovec + Verich paralelní osudy". Byly odvysílány dva díly, v sobotu bude závěrečný díl. To je nádherně zpracovaný dokument z dopisů V+W po válce doplněný ukázkami, fotografiemi atd. Tak dobře zpracovaný dokument jsem už dlouho neviděla. V televizi jsou na ČT2 vůbec zajímavé dokumenty, v tom se televize velmi zlepšila, takže večer koukám teď často od 20hod. na televizi.
      Celá dvojka mi může být ukradena, vidíte, že příměr s tím "100x nic a oslem" působí.Tak se na nás nezlobte, každý má jinou výdrž a když někdo vidí ty hubené výsledky svého snažení, vzdá to.
      (Tady u nás v okolí nikdo neví, že nějaká Praha vůbec existovala. "... je nás málo, opuštěný jsme dočista" , Vy jste na tom lépe, jste v Praze.)

      Vymazat
  4. Dobrý den, vážení přátelé. Ani já jsem ten nápor amatérismu, stupidity, neumětelství a oslav Dvojky a ničeho jiného nevydržel a přestal jsem poslouchat. J. Ostrý mi to usnadnil tím, že není co. Jsem rád, že na stránkách rozhlasové diskuse se objevují nová jména, nejsme to tedy jenom my "zapšklí", kteří kritizují. Bohužel i noví posluchači řeší jen dílčí problémy, které jsou důsledkem hlubších souvislostí. Zcela zásadní je naprostá nekompetentnost vedoucích pracovníků rozhlasu, v čele s P. Duhanem a J. Ostrým. Na ně je nabalena suita přisluhovačů, přitakávačů a podržtašek. Nová příležitost vznikla pro konjunkturalisty, Jandová, Gabriel, a další a další. Připomíná mi to situaci po roce 1968, kdy po invazi sovětských vojsk začala vylézat z děr spodina a zaujímat lukrativní funkce. Řadoví občané si na tuto situaci zvykli a bylo do nich vtloukáno přesvědčení, že to tak má být. Nakonec tomu i uvěřili. Opět paralela s osudy stanice Praha a rozhlasu vůbec. Dnes asi už nikomu nechybí ukradený název stanice, znělka, zmizevší redaktoři a hlasatelé, absence rozhlasové produkce, v podstatě všeho, co dělalo rozhlas rozhlasem. Nemám dobrý pocit ze lhostejnosti posluchačů, kteří se snad ani neodváží protestovat. Situaci korunuje nefunkčnost rozhlasové rady, která se omezuje na schvalování předem schváleného a jejíž hlavní heslo by mohlo být "držet hubu a krok!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trefa, podepisuji všechno, co jste napsal. Člověk se už ani nenamáhá znovu a znovu protestovat proti novému "takynázvu" stanice. Je odporný zrovna tak, jako stále upravované rádoby znělky nebo co to je. Z motivu Vyšehradu už prakticky nic nezbylo, pan Postránecký se ozývá pořád (asi smlouva?),cpou to do posluchačů horem dolem a jen to popuzuje. Aspoň mě.

      Vymazat
    2. Ludmila Vajďáková26. června 2012 v 22:50

      Potvrzuji vše, co jste tu napsala Vy, paní Ondřejová i Vy, pane Janáku. Bohužel, i mě situace připomíná dobu po roce 1968 a zřejmě to byl cíl, umlčet starší posluchače s pamětí vysílání Prahy a mladí nové vysílání ostré dvojky poslouchají jen tak někdy a možná ani nevnímají, jaká stanice to vlastně vysílá. Nové vedení, které bohužel zažilo dobu normalizace, vsadilo na to, že tu skupinku prostestujících to brzy omrzí a vlastně jim to vyšlo. Takže nám nezbývá než hledat v archivu, případně se dívat na ČT2, dokud vysílají kvalitní pořady.

      Vymazat
    3. Abych pravdu řekl nesdílím váš pasívní přístup "nezbývá nám než. Téměř každý den volá do Nočního mikrofora nevidomá paní Anna ze Znojemska a sděluje všem rádobymoderátorům, jak se jí jejich pořady líbí. I já jsem zhruba před dvěma týdny zavolal panu Harapesovi a sdělil mu do vysílání, co se mi nelíbí. Samozřejmě pan Harapes to, co jsem mu řekl hned ve vysílání zesměšnil, ale tak to chodí. Samozřejmě cílem vysílání je, aby do tzv. kontaktního vysílání nevolali posluchači, kterým se to nelíbí. Ale mohu zde zopakovat to, co jsem na tomto blogu napsal několikrát. Kdo chce, do živého vysílání se dovolá a může tam sdělit i negativní názor. Telefonáty nejsou zatím předem cenzurované, Ale volají tam většinou posluchači, kteří vysílání chválí. A volají tam opakovaně. Volají na konkrétní pořady, reagují na to, co je ve vysílání, takže to nemohou být nějaké předem připravené telefonát. Téměř žádný posluchač nesděluje, co od vysílání veřejnoprávní stanice očekává. Nikoho k tomu nelze nutit, zrovna tak jako nelze nutit vedení Českého rozhlasu, aby se řídilo přáními malé skupinky důchodců, která si vyměňuje názory na rozhlasovém webu.

      Vymazat
    4. Ludmila Vajďáková29. června 2012 v 15:29

      Pane Němče, ale to je logické, že do vysílání volají ti, co se jim programy líbí, protože to poslouchají. Já volat nemůžu, protože noční mikrofórum neposlouchám ani z archivu a dá se říct, že večer rozhlas málokdy poslouchám. A za dobu vysílání ostré dvojky poslouchám minimálně a nebo si pořady jen vybírám. Takže se nemůžu ani negativně vyjádřit k něčemu, o čem nemám ani páru. Já vím, že se Vám to zdá alibistické, ale když vidím, že nás vedení stejně nevnímá, vždyť si jen vezměte stránky pana Ostrého, který ani nereaguje aspoň občas na diskusi a připomínky, tak už jsem se dostala do fáze, ve které jsem. A možná o to celému vedení rozhlasu šlo. Je to cítit ve společnosti, se starými se už nepočítá.

      Vymazat
  5. Milá paní Vajďáková, vy to berete pořád moc osobně. Kromě vás, která neposlouchá, tu stanici poslouchá ještě přes 300 tisíc posluchačů a mezi nimi se nenajde nikdo, kdo by zavolal, co se mu nelíbí.

    OdpovědětVymazat