neděle 10. března 2013

Český rozhlas ubírá na kvalitě

10. 3. 2013 napsal Mirek Tengler na facebookové stránce tohoto blogu

 Český rozhlas ubírá na kvalitě s poukazem, že mu jde o většinového posluchače a nikoli o "intelektuální menšinu". Při té honbě za větším podílem na "koláči sledovanosti" tak nějak zapomíná, že jeho cílem není předhánět se s komerčními rádii, ale podporovat informovanost, zájem o věci veřejné, popularizovat vědu a kulturu, a v neposlední řadě vysílat i pro menšiny (včetně těch, které ještě stále stojí o kvalitní mluvené slovo, krásnou češtinu, a nebo menšinové hudební žánry). A čeho jsme se letos dočkali? Český rozhlas zlikvidoval tři zavedené stanice s výmluvou, že jejich provoz je drahý, aby vzápětí na uvolněné místo přesunul nové stanice, které si svého posluchače teprve budou hledat. Český rozhlas skuhrá, že nemá dostatek prostředků, ale přitom přetvoření (nebo spíše zpitvoření) někdejší stanice Český rozhlas 2 - Praha na dnešní Dvojku jej stálo bez pochyby mnoho miliónů korun, dodnes investuje nemalé peníze na podporu nekvalitních dopoledních pořadů na této stanici (které si svého posluchače zřejmě doposud nenašly) a podobnou částku investuje také do dalších zbytečností. Heslo pana Duhana a současného managementu Českého rozhlasu tedy zřejmě zní takto: "Proč mířit do hloubky a vysílat pro náročnějšího posluchače, když je takových lidí málo - raději bojujme o posluchače, který není tak náročný, spokojí se s průměrností, zpravodajstvím na hraně bulváru, nespisovnou češtinou, hloupoučkými řečmi, infantilními moderátorkami, a hudebním podprůměrem dnešní doby."


Text je reakcí na  článek Lukáše Poláka Český rozhlas je připraven expandovat se zpravodajstvím i do palubních systémů na serveru DigiZone.cz.

1 komentář:

  1. Souhlasím pane Tenglere,kvalitou se bohužel přestal pan Ostrý zabývat,vlastně v jeho pořadech,do hloubky jde a má skvěle vybranou hudbu,jen kdyby to převedl i do dopoledního vysílání.Koktající moderátorky mu nevadí a o obsahu ani nemluvím!Co počít?Ani po dvou letech si chybu nepřiznají,takže už nic.

    OdpovědětVymazat