pátek 15. března 2013

Ke zrušení stanice Leonardo

15. 3. 2013 napsal Přemysl Doksanský v diskusi na webu ČRo - Dvojka
      Děkuji za upozornění na článek Pavla Dvořáka o zrušení stanice Leonardo. Článek skvělý, výstižný, současně však skličující. Pro mě byla stanice Leonardo současně s Vltavou a ČRo6 tím nejlepším, co Český rozhlas nabízel. Argumentace úsporou 20 mil. Kč při rozpočtu 2,3 mld. je nevěrohodná. Argumentace malým počtem posluchačů také - číslo 8.000 posluchačů přes internet mě totiž naopak překvapuje svou výší! Ještě se jaksi pozapomnělo přičíst posluchače DVB-T a DVB-S (satelitu) - pro novou stanici Plus se s nimi přeci také počítá, ne? - pak by z 8.000 bylo možná 12 nebo 14? A kolik posluchačů má Praha - jen 30,5 krát více? Přestože vysílá celoplošně na velmi krátkých i středních vlnách, na internetu, v DVB-T i v DVB-S? Tak potom se mi tedy Leonardo jeví jako velmi úspěšné. 


   A musím se smát - nejposlouchanějším pořadem Prahy je METEOR (mám z toho obrovskou radost a Marku Janáčovi i dalším tvůrcům gratuluji - Ivo Budil by byl pyšný) --- to je ve velkém rozporu se zrušením stanice zabývající se vědou, že? Posluchači upřednostňují zřejmě něco jiného než 100+1 celebrita tisíckrát jinak.
   
   Pokud zástupce rozhlasu napíše: "Pokud jde o herce a známé osobnosti, ČRo Dvojka na nich staví a stavět bude dál - v tom je naše priorita.", tak opravdu další debata nemá smysl. Vidění smyslu samotné existence Českého rozhlasu zde diskutujících a stávajícího vedení je zcela odlišné. Podle mě má veřejnoprávní rozhlas v podstatě za povinnost provozovat stanice jako je Leonardo, Vltava, ČRo6, Jazz a D-dur právě proto, že vždy budou menšinové, nevýdělečné a tudíž je nikdo jiný ani vysílat nemůže. Naopak veřejnoprávní rozhlas nemá za povinnost, ba dokonce nesmí, provozovat stanice, které by se svým charakterem blížily komerčním stanicím se sklony k bulváru (kdo kde co s kým). Kvůli tomu snad všichni ze zákona musíme na jeho provoz přispívat. Pokud si však vedení a Rada vezme jako měřítko poslechovost a tím hodlá poměřovat kvalitu vysílání, tak jsme na cestě do pekel. Stávající Praha je toho, bohužel, dokladem. Řada původních moderátorů, jak to cítím já (abych za nikoho nemluvil), už zde ani existovat nechce... :-( Toto není Rozhlas, kterému mnozí obětovali část života... myslím, že vše je obsaženo ve skvělém pořadu RozHlasitě trojice Černý - Ryjáček - Čepelka z minulé soboty (Víkendová příloha stanice Vltava). 

   Název Praha - ano název dvojka už ztratil veškerou logiku a mezi názvy ostatních stanic dosti "trčí", ale ať už to dopadne jakkoliv - trochu se mi zdá, že vedení nabylo dojmu - vrátíme Prahu a bude klid. No nevím, ... více než o nálepku nám jde přeci jen o obsah! ČRo sám musí tradiční stanici PRAHA chtít. Pokud ne, tak já být z Lagardere, tak se snažím co nejrychleji název zaregistrovat a některou ze svých stanic na PRAHU přejmenovat. :-)))

Ještě poznámka:
slovo ŘÁDOVĚ není totéž jako PŘIBLIŽNĚ. Nevím, kdo z méně znalých politiků, moderátorů TV či jiných médií s tím začal, ale je to naprosto zásadní pochybení. Pojem pochází z matematické vědy a slovo ŘÁDY označuje desítky, stovky, tisíce, desetitisíce, statisíce, miliony atd. Tudíž věta DISKUTUJE TU ŘÁDOVĚ DVACET LIDÍ je naprostým nesmyslem - smysl dává pouze věta DISKUTUJÍ TU ŘÁDOVĚ DESÍTKY LIDÍ (STOVKY LIDÍ, TISÍCE LIDÍ,...).
U politiků jsou taková vyjádření ukazatelem, zda si dotyčný něco pamatuje alespoň ze základní školy, v médiích by se takové chyby objevovat neměly. Ostatně, na stanici Leonardo jsem nic takového nikdy nezaznamenal - ani u moderátorů ani u hostů... Jejich znalosti zřejmě řádově převyšovaly znalosti politiků. :-)


odkaz na zvukový záznam pořadu  RozHlasitě, o němž se píše v textu - http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2844885

Žádné komentáře:

Okomentovat