sobota 20. září 2014

Podzimní novinky na Dvojce. Otázky a odpovědi

15. 9. 2014 napsal Jakub Hritz na webu stanice Dvojka Českého rozhlasu
(poznámka editora blogu: zvukové záznamy v článku si můžete poslechnout nejsnadněji kliknutím zcela dole na původní odkaz anebo kliknutím na nápis "vložit na svůj web")



V pondělí 15. září 2014 spustila Dvojka několik novinek ve vysílání. Jde především o změnu zvukové grafiky stanice i některých pořadů, změnu sloganu, změnu moderátorských dvojic pořadu Dobré ráno, Česko! a změnu ve stopáži pořadů Jak to vidíte?, Odpoledne s Dvojkou a Šťastnou cestu. 
Chcete nahlédnout do zákulisí změn? Připravili jsme pro vás odpovědi na vaše nejčastější otázky! 
Proč dochází ke změně zvukové grafiky? 
Nová zvuková grafika je návratem k tradici a zvýrazněním motivu Symfonické básně Vyšehrad Bedřicha Smetany, který provází stanici po celou dobu její existence.  


        
Poslechněte si jednu z verzí nové znělky Dvojky!
Rozumím změně zvukové grafiky. Ale proč byly nahrazené znělky tradičních pořadů Meteor, Tobogan a Šťastnou cestu? 
Meteor
Tak, jak se za 50 let existence pořadu Meteor změnil svět vědy, tak se i nová znělka snaží reflektovat současnou podobu světa vědy a techniky. Porovnejte si sami, jak moderně teď Meteor zní. A že v mnohém vychází ze znělky původní. 


        
Nová znělka Meteoru. Poslechněte si!


        
Původní znělka Meteoru
Tobogan
Pořad je u posluchačů oblíbený svým obsahem a moderátorem Alešem Cibulkou, nikoli znělkou. Dosavadní znělka neodpovídala nynějšímu hudebnímu výrazu stanice. 


        
Nová znělka Toboganu. Líbí se vám?


        
Původní znělka Toboganu
Šťastnou cestu s Janem Rosákem
Podobně jako u Meteoru svět vědy, změnil se i svět cestování a turistiky. Parní lokomotivou už dnes pojedete těžko, stejně jako už vám dnes nedělá problémy špatně startující auto. Navíc není obsah pořadu určený pouze motoristům. Objevují se v něm reportáže ze zahraničí, pozvánky, ale i kulturní akce. Znělka tedy neodpovídala obsahu pořadu.  


        
Nová znělka pořadu Šťastnou cestu. Nebude se vám teď na cesty vyrážet líp?


        
Stará znělka pořadu Šťastnou cestu
Proč používá Dvojka nový slogan? 
Slogan "Spolu je nám hezky" vychází z velmi podrobného dotazovaní mezi posluchači, z něhož vyplynulo, že původní slogan "Na vlně pohody" nebyl posluchači vnímán jednoznačně. Nový slogan lépe vystihuje jejich vztah ke své stanici. Jsme Dvojka a rádi bychom ji plnili i ve vztahu k našim posluchačům. Chceme zůstat vašimi partnery, ať už k zábavě nebo když potřebujete poradit nebo diskutovat. Chceme být ve všem spolu s vámi. 
Z jaké důvodu dochází ke změně moderátorů v pořadu Dobré ráno, Česko? 
Rozhlasová stanice je živý organismus, který se neustále vyvíjí a reaguje na své okolí. Cítíme potřebu novými hlasy oslovit posluchače, kteří si k poslechu Dvojky zatím nenašli cestu. Volbou jsme si jistí a věříme, že je přijmou i stávající posluchači.  
Co bude s původními moderátory? 
Jitka Lukešová a Světla Magni se objeví v podvečerních a večerních pořadech Dvojky, Jiří Holoubek bude nadále uvádět pořad Dobré ráno, Česko! a ani Pavel Kučera rozhlas neopouští. Nově bude moderovat pořady na regionální stanici.  
Proč dochází k prodloužení odpoledního vysílání? 
Pro odpolední vysílání je připraveno velké množství námětů, objeví se nové rubriky a nebylo možné všechno vměstnat do stávajících tří hodin. Prodloužení o třicet minut nám umožní vám nabídnout zajímavější obsah.  
To zní zajímavě, ale můj oblíbený pořad Jak to vidíte? je zkrácený o polovinu. Proč? 
Pořad Jak to vidíte? je sice o půl hodiny kratší, ale jeho scénář je postaven tak, že bude zcela vynechána hudba a zhuštěný čas poskytne více prostoru pro daná témata. Samozřejmě zůstane zachovaný prostor pro vaše telefonáty.  
Vážení posluchači, pokud jste v předchozích otázkách a odpovědích nenašli to, co vás zajímá, napište nám na e-mail info@rozhlas.cz nebo volejte na infolinku 221 551 313 (8.30–17.00 hod.)  
Děkujeme! 
napsal: Jakub Hritz

odkaz http://www.rozhlas.cz/dvojka/radiozpravy/_zprava/podzimni-novinky-na-dvojce-otazky-a-odpovedi--1396608

Žádné komentáře:

Okomentovat