středa 7. září 2011

Rada ČRo píše posluchači Jaromíru Janákovi, že je na základě vysvětlení vedení stanice "ČRo 2/Český rozhlas Dvojka" spokojena se současným stavem

07.09.2011 10:35 - 05. Dopisy posluchačů vedení ČRo -trvalý odkaz

Rada ČRo píše posluchači Jaromíru Janákovi, že je na základě vysvětlení vedení stanice "ČRo 2/Český rozhlas Dvojka" spokojena se současným stavem

1. září 2011

Posluchač Jaromír Janák   poslal stížnost Radě Českého rozhlasu 25. července 2011:
Vážená rado ČRo,
   stěžuji si na působení pana Duhana a pana Ostrého v Českém rozhlase,  protože zrušili legendární název stanice Praha a nahradili ho nic neříkající  "Dvojkou", zrušili kvalitní znělku této stanice a nahradili ji hudebním paskvilem, zlikvidovali kvalitní schéma vysílání Prahy a nahradili ho blábolivými slabomyslnými náhražkami. Odradili tisíce posluchačů od poslechu této  kdysi kvalitní stanice a způsobili tím rozhlasu morální a také finanční škodu.
Jaromír Janák
Praha
■      ■

Rada Českého rozhlasu  odpověděla panu Jaromíru Janákovi  25. srpna  2011:
 V Praze 25. 8. 2011
Č.j. 87/11

Vážený pane Janáku,
    z pověření Rady ČRo Vám odpovídám na Vaši stížnost ze dne 25.7. 2011.
    Je mou povinností Vás upozornit na skutečnost, že Rada ČRo nemůže v žádném případě přímo zasahovat do programu a názvů stanic i studií Českého rozhlasu.  Povinností Rady je striktně dodržovat zákon č. 484/ 1991 Sb. o Českém rozhlase.
   Jako přílohu Vám posíláme vyjádření pana Mgr. Martina Jonáka, v.z.šéfredaktora ČRo 2.
   Věříme, že i přes své výhrady zůstanete posluchačem a příznivcem Českého rozhlasu.
   S pozdravem
Mgr. Bohuš Zoubek
místopředseda Rady ČRo
 příloha:
Reakce na stížnost p. Jaromíra Janáka:
    Skutečně legendární býval pro nynější Dvojku název Praha I  /čti Praha jedna/,  který byl ovšem zrušen někdy cca na přelomu let šedesátých a sedmdesátých. Slovo Praha v dosud platném oficiálním pojmenování stanice Český rozhlas 2 - Praha je většinou posluchači vnímáno ne jako název, ale jako domicil. Jinak řečeno, Praha jakoby proto, že vysílá z města Praha. To je nešťastné. Proto jsme současně s úpravou vysílacího schématu přistoupili k velice lapidárnímu, z moderátorského i posluchačského hlediska praktickému a snadno zapamatovatelnému jednoslovnému pojmenování Dvojka.
    Po půlroce užívání ve vysílání můžeme konstatovat, že se vžilo. Dvojku jsme už při přípravě změny masivně a neúnavně vysvětlovali jako cosi pozitivního, společníka, partnera. Proto je dnes tento název většinově chápán a kladně přijímán. Dovolím si připomenout, že vývoj v evropských rozhlasech už tímto směrem proběhl (BBC, bavorský rozhlas, rakouský, ale i rumunský apod. používají číselná pojmenování a ne postaru Londýn, Mnichov, Vídeň, Bukurešť).
    Naše znělka - v souladu s tradicí - používá stále motiv z díla Bedřicha Smetany, dnes doplněný ještě jedním z pera Jaroslava Ježka.
    Nynější schéma je proti minulému obohaceno o velké (a podle ohlasu úspěšné) plochy živého kontaktu posluchačů s moderátory. Nikdy jsme nepřestali vysílat rodinné stříbro stanice (pohádky, činohry,  Hajaju, četbu na pokračování, pořady kultivované zábavy...)  ani pořady s tématikou rodinnou, dětskou, hudební, vědeckou a technickou apod. Nemůže tedy jít o pouhé náhražky.
   Mgr. Martin Jonák, v.z. šéfredaktora ČRo 2
vedoucí Redakce hudebního vysílání
Český rozhlas Dvojka 
■      ■

Posluchač Jaromír Janák poslal své vyjádření k odpovědi vedoucímu redakce hudebního vysílání ČRo2 Martinu Jonákovi 1. září 2011:
 Pane Jonáku,
    děkuji Vám za odpověď na mou stížnost.
    Chápu Vaše vysvětlení změny názvu stanice Praha, citujete oficiální stanovisko současného vedení rozhlasu. Pamatuji názvy Praha I, Praha II, i pozdější změny názvů. Nebyly šťastné. Název stanice Praha /bývalé Prahy I/ se již vžil a byl pro území republiky chápán jako název celoplošné stanice.  Nikdy nebyl chápán regionálně.  Čísel místo názvů stanic jsem si za svých dlouholetých působení v zahraničí nevšiml, v Německu zůstávají názvy normální, viz MDR, BR, WDR, NDR a další. Nakonec - můžete si najít tisíce stanic na internetu, poznáte sám, že o názvech neříkáte pravdu.
    Znělka - samozřejmě vím, z čeho je složena a je to jako když křížíte kočku se psem. Smetana a Ježek k sobě prostě nejdou, ať jsou przněni nepovedenými úpravami sebevíc. Pěvecká složka znělky je hrozná a nevkusná, navíc uváděná bez varování do hudebních produkcí, což působí jako úder pěstí do hlavy.
    Jedinou změnou je postupné zlepšování schématu a slušná kvalita moderátorů, na kterých je vidět /slyšet/ snaha o co nejlepší výkon.
    Děkuji Vám za odpověď na mou stížnost, myslím, že na mou odpověď již nemusíte odpovídat, bylo by to nekonečné. Mějte se hezky.
  Jaromír Janák.





Komentáře
[1]07.09.11 14:40:41Ludmila Avramopulosová
Připadá mi, že rozhlasový managéři jsou v tom baráku zasunuti do ulity a neví nic o posluchačích. Dále si vedou svou, a dokonce jsou přesvědčeni o své pravdě. To neustálé omílání znělky-paskvilu, vykládání o tom, jak jsou posluchači hlupáci, že neví co znamená stanice Praha. Dobře jste to pane Janáku napsal, zato pan Jonák odpověděl, tak jak mu káže jeho příjem a nadřízení. Blbě. Ale možná to je i z jeho hlavy. Kdoví.V ČT je uváděna reklama na Frekvenci 1,jedničku v rádiu:-). No toto.
[2]07.09.11 14:41:55Chramostová
To je hezké,že si píše Janák s Jonákem,ale opět mám dojem,pište co chcete,my vám budeme posílat nicneříkající odpovědi.Není tam nikdo,kdo by bral v potaz názory posluchačů.Dobrá snaha pane Janák.
[3]07.09.11 20:18:37Mirek Tengler
"Intelektuální jádro" Českého rozhlasu v čele s novým generálním ředitelem Peterem Duhanem, a jeho věrným poskokem - oduševnělým Jaromírem Ostrým, se už dávno uzavřelo samo do sebe. Oč více navenek mluví o komunikaci, o to méně skutečně komunikuje. Natvrdo a bezohledně prosazuje své záměry, jakoby ani nechápalo, že lidé ve vedení nejsou na svých místech proto, že by jim snad rozhlas patřil, ale proto, aby toto médium sloužilo lidem. Projekt pana Duhana je plný zbytečných změn, které nemají jiný cíl, než zviditelnit nabobtnalé ego samotného pana ředitele. Totéž jen v bledě modrém byla před léty navrhovaná reforma tehdejšího programového ředitele Jaromíra Ostrého, která však narazila u samotných pracovníků rozhlasu. Její zneuznaný autor se pak s hanbou stáhl do Brna. Dnes je tu znova a opět škodí. Jedinou nadějí bylo, že jeho mocný ochránce nebude zvolen ředitelem. Žel, pan Duhan zvolen byl, a proto bude pan Ostrý za svou věrnost jistě brzy povýšen. Čest kariéristům. :-)
[4]07.09.11 21:06:20Ludmila Vajďáková
Odpověď pana Jonáka panu Janákovi je arogantní a sebestředný projev vedení rozhlasu vůči posluchačům. Stručně řečeno: "Je zvolený ředitel a vy nám do toho nemluvte! Plaťte poplatky a my už Vám tam něco pustíme." Jak může napsat pan Jonák, že nikdy nepřestali vysílat rodinné stříbro stanice, vždyť to omezili na nejnutnější minimum. Naproti tomu vysílají nové pořady typu Je jaká je, Nezatloukat, Noční mikrofórum, které jsou ostudou veřejnoprávního vysílání a hlavně stanice ČRo2 Praha, která byla oblíbena u všech generací. Jak je to teď, si neodvážím posoudit, protože seriózní průzkum neproběhl.
[5]07.09.11 22:20:37tlustá
Paní Vajďáková, už sem tuto informaci píšu po třetí: 2.5. 2011 jsem posílala p.Duhanovi 10 otázek, na které mi časem odpověděl. Na moji otázku "jak se mu líbí sobotní pořad "Nezatloukat"", odpověděl: "Ne, nelíbí. Usiluju a budu usilovat o jeho vyřazení ze sobotního vysílání". CITACE!Tak to vidíte moji zlatí, sedlo si to i u GŘ, zalíbilo se mu to. Asi ta Dáma z Frekvence 1 to s ním umí a kterej chlap není ješitnej, když se mu maže med kolem úst a říká se mu to pěkně potichoučku, no odolejte pánové. Co se týká P. J. Ostrého, byl zde někým nazvám dvojkou s návodem, aby byl rychle odsunut tam kam patří na Východ od Ráje do Brna, nebo ještě dál.Zdá se, že je to na Věčné časy a nikdy více. Potěš nás všechny Pánbu. Naší rodině a mým známým zkazil třitčtrvtě roku života, pro mne je NULA a navíc bez CV :))) !!!!!!!!!!. Tak kdo je ten samolibý člověk na foto? A jak je vidět je to nejméně na 6 let, to je vlastně delší a lépe placený job než má poslanec a ministr.
[6]07.09.11 23:02:12Šťovíčková
Nechápu,jak může pan M.Jonák takto lhát.Podle mne se nic nevžilo,celé vysílání je paskvil,který nemá téměř žádnou hodnotu.Slušných pořadů je stále velice málo,naopak stále opakující reklamy v mediích na pořady Je jaká je,nebo Nezatloukat apd.jsou trapné.TV moderátorky,nyní hlasatelky jsou nemožné ,jak paní Retková,Lekešová,nebo Kociánová.Posluchače,kteří po únoru letošního roku psali na web setřásli,jak obtížný hmyz, vymysleli Disqus, aby mohli zjistit, že se vše vžilo. Ti posluchači,kteří píší v současné době na Diskusi a dovolují si kritizovat více,než je povoleno,klidně s Diskuse vymažou.Ozvou-li se,pak jejich připomínky opět vrátí.Prostě i v této době je cenzura, bohužel pan Duhan musí přeorat celé vysílání ČRo 2,aby si mohl zasloužit tak vysoký plat.
[7]08.09.11 16:26:29Eva Ondřejová
Vážení spolutrpitelé,nemám k vašim příspěvkům co dodat.Všichni máte pravdu a všem dohromady je nám to k ničemu.Tak se k vám přidávám a nic nového nepíši.Jen jsem své dotazy ohledně znělky a reklamní kampaně poslala na Radu ČRo.Jsem zvědavá na odpověď.
[8]08.09.11 21:45:10Chramostová
Souhlasím s paní Šťovíčkovou,že je to celé paskvil.Sem tam vykoukne starý dobrý pořad,ale souhlasím,že se dvojka nevžila!Moderátoři to dostali rozkazem-buď dvojka nebo padák.Nevěřím,že by soudný člověk přijal upoutávky pana Postráneckého,znělky soudružek,hejno novomoderátorek... Nevžilo se nic ,je to jen zbožné přání JO+PD !!

Žádné komentáře:

Okomentovat