čtvrtek 1. září 2011

Název "Dvojka" není definitivní, píše generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan posluchačce Chramostové

01.09.2011 09:31 - 07. Po volbě ředitele 2011 -trvalý odkaz

Název "Dvojka" není definitivní, píše generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan posluchačce Chramostové

8. srpna 2011

Posluchačka Dagmar Chramostová popřála 5. srpna 2011 Peteru Duhanovi ke zvolení generálním ředitelem Českého rozhlasu:
Milý pane řediteli,
     gratuluji vám ke zvolení. Jsem ráda, že po vašem zvolení nastaly změny na ČR2  Praha ve znělkách. Děkuji za stažení nepovedených upoutávek s panem Postráneckým. Velice obdivuji jeho práci, ale toto se nepovedlo. Jsem ráda, že jste změnili   i zpívané sbory u časových znamení.
     Je na zamyšlení vrátit stanici její prestiž i její jméno.   My Češi,jsme národ,který neumí být hrdý na práci svých předků. Oni   za tvrdých podmínek, za různých režimů a za velkých lidských obětí, budovali a bránili  rozhlas. Jméno stanice Praha, pro ně v těžkých chvílích   znamenalo jistotu a naději. Teď, mrknutím oka změníte název, jakoby šlo o maličkost. Buďme hrdí na dobrou značku, na prestiž stanice, na to co nám generace před námi zanechala, na to co je unikátem!   Nenapodobujme, nezařazujme se do houfu ovcí!   Stanice Praha si to nezaslouží.  Krčili jsme se za války, poslouchali jsme za komunistů a chceme se zalíbit Evropě. Stále se jen krčíme bez hrdosti! Přitom máme světu co nabídnout, proto doufám, že ještě jednou přehodnotíte svůj záměr pojmenovat naši stanici   Praha jen Dvojkou.
       Přeji vám šťastnou ruku při výběru svých spolupracovníků. Přeji vám aby se vám reforma zdařila. Přeji nám,aby stanice Praha byla poslouchanou a oblíbenou stanicí, aby my, posluchači jsme měli radost z inteligentních pořadů, bez laciností a bez moderátorek, které napodobují soukromé stanice.
Hodně štěstí!  
 Chramostová Dagmar, Nymburk
posluchačka stanice Praha
■      ■

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan poděkoval   8. srpna 2011 posluchačce Dagmar Chramostové za přání:  

     Vážená paní Chramostová, 
děkuji Vám za mail. Chci Vás ujistit, že problematikou stanice ČRo2 se budu intenzivně zabývat. Názory na některé změny se liší, od vřelého přijetí až po tvrdé odmítnutí. V každém případě budeme hledat způsob jak docílit pro všechny strany přijatelného řešení.  Sám název "Dvojka" není definitivní.  Pojmenování této stanice bude vycházet z jejího postavení v celé struktuře stanic ČRo.  Chci navázat na její bohatou historii a tradici. Pro mě tato stanice je a bude především stanici národní, se vším, co k tomuto adjektivu patří, prostě českou jedničkou v našem éteru.
     Přeji Vám krásné chvíle spokojenosti při poslechu Českého rozhlasu. 
S úctou
Mgr. art. Peter Duhan
Generální ředitel Českého rozhlasu   

Komentáře
[1]01.09.11 10:15:29Mirek Tengler
Co se týká názvu stanice, tak se pan ředitel vyjádřil poměrně jasně. Chce, aby dnešní Dvojka byla "jedničkou v našem éteru". Čtu v tom jasný vzkaz paní posluchačce, jak se bude nová stanice po reformách jmenovat. Původní (a stále ještě oficiální) název Praha se už nevrátí, a stanice se bude nově jmenovat "Jednička Českého rozhlasu", nebo nějak podobně. Historie - nehistorie, tradice - netradice, odpověď - neodpověď.
[2]01.09.11 10:17:37Ludmila Vajďáková
Paní Chramostová, gratuluji, napsala jste panu Duhanovi moc dobře a výstižně to, co my tady diskutující, cítíme. Zvolila jste chytrou taktiku, snad i účinnou. Děkuji, že Vás ještě neodradilo neustálé odmítavé vyjádření Rady pro vysílání.
[3]01.09.11 13:39:11Tomáš Němec
Mně připadá sdělení pana Duhana poměrně vstřícné. V této chvíli by mi vůbec nevadilo, kdyby se VŠECHNY stanice jmenovaly Český rozhlas, plus k tomu základní číslovka vyjádřená buď numerickou číslicí anebo číslovkou v prvním pádě jednotného čísla - tedy jedna, dvě, tři... atd. Naprosto odsuzuji používání podstatných jmen jednička, dvojka, trojka… atd., která mají emocionální význam. To možná pan Duhan jako rodilý Slovák nechápe.
[4]01.09.11 14:33:22Milan Brož - 
Také gratuluji ke korespondenci s p.ředitelem. Ad pan Němec. Přesně s Vámi souhlaím. 1 (jedna), 2 (dva), 3 (tři), 4 (čtyři). To familiérní, ten emociální význam, nechť si k tomu dají a hovorově používají posluchači sami, ale ne aby jim to bylo vnucováno. Pořád nechápu, že k tak něčemu levnému a podbízivému se ČRo mohl snížit a začít to používat.
[5]01.09.11 18:47:48Mirek Tengler
Já si budu na nová technokratická označení stanic ČRo zvykat hůře. Líbí se mi názvy jako je Radiožurnál, Praha nebo Vltava. Pan Duhan se nepochybně inspiroval v zahraničí. Jenže tam mají stanice veřejnoprávního rozhlasu také trochu jinou úroveň. Udělat z Dvojky Jedničku a přitom v programu ponechat žvanivé pořady typu "Je jaká je", mi přijde jako úplný nesmysl. To není žádná reforma. Stejně hloupé mi připadá vzdát se poetického názvu stanice Vltava a udělat z ní nic neříkající Trojku, nebo propojit dnešní zpravodajství Radiožurnálu s hudbou Wave. Nevím, komu se takový kočkopes bude liíbit. Posluchačům Radiožurnálu z větší části ne, a přiznivci Wave také nebudou chtít, aby za každou písní někdo klábosil. Projekt pana Duhana mi přijde jako bezmyšlenkovité kopírování ze zahrančí, kde jsou ovšem úplně jiné podmínky.
[6]01.09.11 19:56:38Ladislav Kozák
Mě by se nejvíc líbilo Praha a Vltava, víc než Český rozhlas něco. Líbil se mi dřív název Hvězda, ten byl perfektní. Radiožurnál je tradiční, ale jako název mi nepřije tak dobrý jako ostatní. Dvojku neberu, ale Český rozhlas 2 bych už bral, to souhlasím. Má to jenom jeden háček. Co to muselo stát peněz, když přestane existovat dvojka, tak tak si myslím, že tolik peněz na různé slogany a znělky bylo k ničemu. Když by se vrátila Praha, tak se můžou použít už hotové znělky, teď by se zase muselo hodně platit za znělky pro Český rozhlas 2, 3 atd.
[7]01.09.11 20:53:57Šťovíčková
Navrhovala bych,když se pan Duhan chce intenzivně zabývat problematikou ČRo2,aby dal upravit současný diskusní program do podoby,jaký byl před únorem letošního roku.Abychom i my starší měli jednodušší přístup na web.Věřím,že by posluchači opět psali (ve větším počtu,nežnyní) jak by si vysílání představovali,co by si přáli apd.Jenže mám pocit,že je to všechno jen tak ,aby se neřeklo.
[8]01.09.11 22:23:45Ludmila Vajďáková
To je právě to, že vedení nemá zájem, aby posluchači psali, co se jim líbí a co ne. Je to jen jako že si na něco hrají. A s tím číslováním stanic je to opravdu hloupé kopírovat zahraničí. Kdo z nás ví, jakou tam mají tradici a nechce se mi věřit, že by zahraniční rozhlasové stanice rušili úplně zgruntu vysílání, na které byli zvyklí několik desítek let. Ani nevěřím, že by tamní posluchači (myslím západních zemí) si to nechali líbit jako my to musíme snášet. Kdoví, jak jim změny předkládali. Ale třeba se mýlím. Myslím, že by měly zůstat aspoň ty dvě hlavní stanice, které byly tak charakteristické a to ČRo2 Praha a Radiožurnál.
[9]05.09.11 12:32:49Ludmila Avramopulosová
Pan Duhan chce aby tato stanice byla národní. Proto dvojka,co bude jedničkou. Je směšné, že vůbec kdy začali změnu tím, že vymění značku. Už jsme kolem toho napsali mnoho, pan D. připouští i změnu, ale dle všeho jen číselné označení. Ale co to znamená, že stanice bude jedničkou?Jak to asi chce zařídit, když pro mnohé z nás se tato stanice stala po únoru neposlouchatelná. Až pitoreskní rozhovory, vlezné moderátorství, v poslední době návštěvy pana D. ve všech možných studiích...to je jako ono? Poslouchala jsem nedavno rozhovor paní Retkové s mým "miláškem" panem Praisem. Proč mám neustále dojem, že host stále převyšuje tázajícího se. Pan Retková se sice snaží, ale z jejího hlasu je slyšet jakási vlezlost, pochlebováníčko. Je to ohromná pokleslost. To jsem zvědavá, kam až to dotáhnou:-(

Žádné komentáře:

Okomentovat