sobota 11. února 2012

Aktuální postřehy z poslechu stanice ČRo2 – Praha

11. 2. 2012 napsal pan Václav Bartoš

            Na ČRo 2 - Praze jsme se konečně dočkali zrušení nejapné znělky a před šestou večer už konec středovlnného vysílání nedoprovází patetická kytara. Ještě tam překáží ta každodenní hlubokomyslná úvaha "o svůj oblíbený pořad ale nepřijdete"  (hlupáčkové) s bušením tamtamů.

            Hudební negramotnost na Praze zapustila pevný kořen a zřejmě nebude jen tak vymýcena. Stále se opakují případy, kdy  bublanina k reklamě překrývá nebo bez pauzy navazuje na předchozí píseň. Začátkem ledna jsem si je zapisoval:

1.1. večer - úžasný rozhovor s prof. Švejnarem - pěkné přání všeho dobrého do nového roku, k tomu O Happy Day ve slavném podání černého sboru - a hned nato "na vědomost se dává" s bublaninou.

10.1. V Montgomery bijou zvony v krásné interpretaci Wabiho Daňka. Nedohrané, vpád bublaniny.

11.1. If you're Going to San Francisco, totéž.

12.1. Bècaudova Natalie  nedohraná, bublanina.

13.1. známá píseň snad v podání Britney Spears velmi hrubě přerušena.

14.1. Lucie Bílá na závěr Toboganu tklivě a svůdně zpívá Alleluja s velejemným kytarovým doprovodem a to té krásy vpadnou reklamní tamtamy. Zodpovědnému člověku doporučuji prostudovat úvahu De stupidīs MUDr. Honzáka na http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/radkin-honzak.php?itemid=14989 a zařadit se do patřičné skupiny.

18.1. Asi asi (Honey honey) s bublaninou,.

21,1, 6.30 Hvězda na vrbě překryta upoutávkou na evergreeny sobotního poledne. Fuj!!!

Pak už mi zapisování připadalo nudné.

            Do omrzení se opakují písně Džínová láska, Copacabana a ty z nejkrásnějších - California dreaming, Monday monday a Falling in Love už se nedají poslouchat.

            Ulisný Jaromír Ostrý zlákal Zuzanu Růžičkovou do svých hovorů se "ženami, které mají duši". Nechce se mi věřit, že by si první dáma cemballa jako hudební vsuvky sama zařadila francouzské šansony .

            Přemýšlel jsem, proč mi vadí názvy Dvojka nebo Je jaká je. Až jsem si vzpomněl, že to je módní myšlení a tedy kýč. Na tomto pojetí kýče se shodovali Jan Werich a Jiří Trnka, viz monografie Jiřího Trnky od L.H. Augustina, str. 391. (Doslova: kýč je náhrada tvořivosti módním myšlením.)

            Ranní moderátorka Jitka Lukešová jest poněkud přeslazená a přejásaná. Aspoň trochu vtipu by neškodilo. Ještě bych připomněl, že Jan Grossman byl režisérem divadla Na zábradlí. Jako kotě si příst zpívá Jiří Grossmann.

            Není znělka Mikrofora příliš silná káva před spaním?

            Otrocký překlad "three months ago" na "tři měsíce zpátky" už používají i KuKo. Jiný otrocký překlad  "this ... brings you ..." na "tento pořad vám přináší ..." Nebylo by lepší "tento pořad vysíláme s podporou ..."?

            Kéž by se vrátila stanice Praha a Smetanova znělka s harfou!

            Navrhuji toto opatření: technik je povinen dohrát píseň celou. Výjimkou je časová tíseň, kdy se píseň pomalu ztlumí nebo překryje časovým znamením, které není na závadu. Navazující reklamní hlášení začne mluveným obsahem a pak teprv se pomalu vnoří hudební podklad.

            Silvestr byl výborný, vlastně všechny pořady jsou dobré, velmi dobré až výborné - např. Jak to vidí, Meteor, Kolotoč, odpoledne s KuKo, obnovená Šťastná cesta, atd. O to výrazněji kontrastuje hudební negramotnost a kýč.

10 komentářů:

  1. Nevím, jestli to zde někdo čte, ale nedá mi, abych nepodpořil návrhy pana Bartoše. Není pravda, že celé vysílání bývalé stanice Praha, nyní Ostré dvojky je blbé, jak si lidé myslí. Jsou tam i pěkné věci, samozřejmě z doby před nástupem těch dvou šikulů. Přerušovat hudební produkce pouze v případě, že se oficiálně ohlásí přeřazení pánů Duhana a Ostrého na jiné pracoviště.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale nebojte, pane Janáku! Pořád to tu někdo čte, čtou to tady i lidé z Českého rozhlasu, protože vědí, že tady se nehodnotí příspěvky podle toho zda "poškozují dobré jméno Českého rozhlasu". Ostatně, tady nikdo dobré jméno Českého rozhlasu nepoškozuje, tady se maximálně poukazuje na šlendrián ve vysílání a nekompetentnost vedoucích pracovníků. A to si přečtou rádi i lidé z rozhlasu. Oni sami to nemohou ani napsat, ani říci, protože by přišli o místo. Ale přečtou si to rádi.

    OdpovědětVymazat
  3. (Dovolím si nesouhlasit, všechny pořady nejsou dobré až výborné, ale to je věc vkusu.)
    Jinak přerušování hudby je opravdu děsné, ale co byste chtěl, hudba není proto, aby byla poslouchána, nýbrž proto,aby si posluchač odpočinul od "intelektuálně náročného" slova. Proto je hudba tím častější. čím je slovo "náročnější". A že se občas leknete při náhlém přerušení hudby? To je přece zpestření programu. To už je holt taková doba, to jsou trendy a hlavně dělá se to všude, že?
    Souhlasím s panem Janákem, že přerušení ( i častější přerušování) v případě přeřazení zmíněných pánů na jiné pracoviště by bylo tolerovatelné a dokonce žádoucí.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, po delší přestávce, kterou způsobila podle mě marnost našeho snažení, se budu opakovat, protože ty malé kosmetické úpravy za zlepšení považovat nemůžu. Večerní mikroforum je ve dnech, kdy tzv. vysílá pan Harapes, nebo paní Vránová moje noční můra. Dovedou mě vytočit tak, že už nezaberu.
    Telefonické příspěvky od posluchačů pravidelně znemožní povídání pozvaných hostů, které by bylo fajn vyslechnout, ale to ne, děkovat, zdravit do zblbnutí se musí a čas běží a běží. To platí pro mikroforum obecně po celý týden.
    Zredukovala jsem tudíž poslech Prahy 2 na: Jak to vidí dopoledne, Meteor v sobotu, pana Motla v neděli a na zbytek dne prchám jinam.
    Škoda, ale vymývat si mozek balastem nemám v plánu ani zapotřebí.
    Holt mi to pane Ostrý pořád prostě nesedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento příspěvek napsala paní Jarka Čárina Lazovka. Na naší stránce na Facebooku napsala, že nedokázala do záhlaví vložit jméno.

      Čili pro příště nebo pro další přispěvatele: Než příspěvek odešlete, rozbalíte kliknutím roletku "Odpovědět jako", vyberete řádek "Název/Adresa URL" Do řádku "Název" napíšete své jméno, "Adresa URL" nebudete vyplňovat, kliknete na "Pokračovat". V odpovědním řádku se objeví vaše jméno a pak už kliknete na "Publikovat" a komentář se uloží.

      Vymazat
  5. Ostrá dvojka přináší jen problémy. Když po svém loňském Vítězném únoru pan Ostrý, nejsa schopen pracovat v celoplošném rádiu, rozvrtal stanici Praha a vytvořil z ní besídku zvláštní školy, zavedl spoustu novot, o kterých si myslel, že budou přínosem. Zapomněl ovšem na to, že posluchači mají jiný vkus než on a co se líbí jemu, nemusí se nutně líbit jim. Zalekl se vlny protestů, kterou se zpočátku snažil alespoň zlehčovat a posléze zalezl někam na neznámé pracoviště, aby sledoval, co vyvedl a čekal, zda si to sedne. Sedlo, slušné vychování mi brání napsat, na co. Začal si přivádět vlastní lidi, hlavně aby měl při případných problémech oporu. Přišla paní Vránová, která byla sice kdysi v Armádním divadle skvělá představitelka partyzánek a svazáckých funkcionářek, ale na to rádio jaksi nemá. Pan Harapes, skvělý tanečník, nepřekročil svůj stín. Prostě to nejde. A tak místo toho, aby současné vedení angažovalo profesionály, zkouší nové tváře a je to stále horší. Kosmetické úpravy nepomáhají. Přišla paní Lukešová a to je už asi začátek konce, protože děsivější projev kromě nešťastného pana Havla z loňského roku tam ještě nebyl. Občas si povídám s paní, která prodává zeleninu na Haveláku. Říkala mi, že by to v tom rádiu brala. Já si myslím, že horší by to nebylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ludmila avramopulosová14. února 2012 v 14:10

      Ale paní Vránová a pan Harapes jsou alespoň hodní lidé. Zřejmě. Ale fakt je, že je nemohu poslouchat.Ale na Zorku J. nemají! Poslechněte si s ní Mikroforum, kdy měla jako hosta Honzu Musila. Kvůli panu Musilovi jsem si myslela, že přežiju to její kvákání. Nedoposlouchala jsem. Hned zpočátku si tato novomoderátorka všeumělka libovala,že už nevolají ZLOUNI!!!! I tohle si dovolí říct do éteru ženská, která si chodí do rádia plkat, pochvalovat se (zase zmínila jak učí tai chi-mj. nezanechalo to na ní nic pozitivního).Tohle jí vedení trpí. A už rok. Před rokem nás poslala do háje, ať si vypneme, když nás to nebaví. Vůbec není profesionál.Inu jaký pán, takový kmán. Chtěla bych jí říct - paní Jandová, ti "zlouni", jak drze nazýváte posluchače, kteří kritizují Váš amatérský projev,nevolají, protože neposlouchají. A dobře vědí proč. NIKDE by vám neprošlo to vaše odhánění posluchačů. Nikde. Ale bohužel, v rozhlase je takové vedení, které i toto dovolí. Bohužel.

      Vymazat
  6. Jarka Čárina Lažovka13. února 2012 v 22:12

    Nemáte někdo povědomí, proč dnes, tj. v pondělí 13. února nebyl v "Jak to vidí" Ivan Hoffmann ? Že by další čístka ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Ostrý napsal asi před třemi týdny toto vysvětlení do diskuse na webu stanice Praha:
      ----------------------------------
      Vážené posluchačky a vážení posluchači Dvojky Českého rozhlasu.
      Skutečně došlo k rozšíření skupiny osobností pořadu Jak to vidí. Myslím si, že není nic cenzorního na faktu, že do této společnosti přibudou např. Michal Pavlata, ekonomka Ilona Švihlíková, prof. Pavel Pafko, sociolog Jan Keller a další. Josef Baxa je předsedou
      Nejvyššího správního soudu a já si jeho účasti v našem vysílání velmi vážím. Bohužel, jeho časové možnosti jsou omezené na jedno pondělí v měsíci a tak jednou nahradí Ivana Hoffmana.
      Vedle těchto kritických připomínek máme v poště mnoho pozitivních ohlasů. Děkuji Vám za ty kritické a paní Ondřejové (přes její známý názor na změny na Dvojce) děkuji za vstřícný přístup.
      Jaromír Ostrý,
      šéfredaktor ČRo 2
      01/18/2012 10:55 AM
      -----------------------------------
      odkaz na tento příspěvek je http://www.rozhlas.cz/praha/diskuse/_zprava/322948#comment-414200245

      Vymazat
    2. No, nepovedlo se, už ten Disqus nepracuje tak jako na začátku, že se dal najít konkrétní příspěvek, ale do té diskuse se dostanete.

      Vymazat