neděle 5. února 2012

Ministr školství čelí kritice kvůli členu Rady ČRo Zelenkovi

5. 2. 2012 zveřejnil server Novinky.cz


Ministr školství Josef Dobeš (VV) se znovu ocitl pod tlakem zbývajících koaličních stran. Důvodem je angažmá člena Rady Českého rozhlasu Antonína Zelenky v čele tiskového odboru Dobešova resortu.



Zákon o Českém rozhlasu (ČRo) přitom přesně vyjmenovává funkce, které jsou s členstvím v jeho radě neslučitelné. Mezi nimi je i „jakákoli funkce ve veřejné správě“.

Dobeš se však brání, že Zelenka byl od 1. února funkcí na ministerstvu pouze pověřen. „Právní analýza říká, že v tomto případě nejde o problém,“ uvedl ministr. Tak jednoznačný však nebyl šéf sněmovního volebního výboru, který má současně kompetence dřívější mediální komise, Václav Mencl (ODS). „Budu od pana ministra žádat vysvětlení, v jaké přesně pozici pan Zelenka je,“ řekl Právu s tím, že pak lze porovnat Zelenkovu pozici se zákonem.

Za další personální přehmat označil Dobešovo rozhodnutí jiný člen sněmovní komise, šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Pan Zelenka by si měl vybrat, jestli chce působit ve veřejné správě na ministerstvu školství, nebo v Radě Českého rozhlasu,“ řekl Právu.
„Osobně bych mu doporučil to druhé, protože na ministerstvu školství mluvčí dlouho vydržet nemůže,“ dodal. Narážel tak na to, že se u Dobeše v této funkci vystřídalo včetně Zelenky už šest lidí.

Zelenka na dotaz Práva, zda neuvažuje o odchodu z rady, uvedl: „Já si celou věc budu promýšlet, takže v tuto chvíli vám neřeknu definitivní stanovisko.“ Pokud jde o případné porušení zákona, nechá si Zelenka zpracovat právní analýzu. Předsedkyně Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová Právu řekla, že jednou už takový případ v radě řešili před dvěma lety.

„Šlo o paní Ptáčkovou, která nebyla jen pověřena, ale přímo jmenována v obdobné funkci jako pan Zelenka na místo tiskového útvaru někde v Jihočeském kraji. Tehdy to řešila Sněmovna, ale paní Ptáčková nakonec odvolána z rady ČRo nebyla.“ Podle Jaklové je konečné rozhodnutí na Sněmovně, která členy rady volí a odvolává.
Mluvčí a místopředseda rady Tomáš Ratiborský podle svých slov Právu se Zelenkou mluvil a ten mu potvrdil, že nastupuje do útvaru vnějších vztahů na školství. „Díval jsem se do zákona a myslím, že to konflikt se zákonem o Českém rozhlasu je. Zdůrazňuji, že jde o můj osobní názor,“ uvedl Ratiborský. Dobeš pak oznámil, že Zelenka bude funkcí pouze pověřen.

Generální ředitel ČRo Peter Duhan pouze řekl, že není v jeho kompetenci spor posuzovat.

Řešili i reportáže o Topolánkovi

Jeden ze členů rady, který si nepřál být jmenován, pro Právo uvedl: „Pokud vím, panu Zelenkovi byl střet zájmů, respektive porušování norem vztahujících se na členy rady vyčítán už v minulosti, kdy coby novinář dělal reportáže z předvolební kampaně Mirka Topolánka. Přinejmenším dva články o tom by měly být volně dohledatelné na internetu.“

Zelenka v minulosti pracoval například v ČT v době krize, kdy její zpravodajství vedla Jana Bobošíková. Vždy měl blízko například k prezidentovi Václavu Klausovi.

Dobeš zaměstnává ještě třetí „ovečku“, která prošla veřejnoprávním rozhlasem či televizí. Kromě Jiřího Baumruka a Antonína Zelenky je to Milan Řepka, který je podle serveru Česká pozice „neviditelným“ Dobešovým poradcem pro média. Řepka mimo jiné působil jako mluvčí ministerstva obrany, po roce 2005 byl šéfproducentem v Sazka Areně.

Žádné komentáře:

Okomentovat