středa 8. února 2012

Zvukový balast na Ostré dvojce

8. 2. 2012 napsal posluchač pavel_r v diskusi posluchačů na webu stanice Praha

V pátek ráno jsem jel na nějakou delší cestu autem, tak jsem, snad ze zvyku, stiskl na rádiu číslo 2. Víte co by Jirka udělal ženě po ránu nejraději? ... Opravdu nevíte? ... Vážně ne ? ... No přece snídani !! Světla byla toho názoru, že by byla dobrá snídaně na vidličku, a Jirka souhlasil, že by to nebyl špatný nápad. Ale potom jsem se dozvěděl, že Jirka zatím své manželce v životě snídani do postele ještě nedonesl, ale kávu už ano. A potom si Jirka se Světlou začali povídat o tom, jak by se jim po ránu vypečneňoučký kroasáneček po ránu rozplýval na jazýčku, ale to už jsem stiskl tlačítko 1 a přeladil tak na ranní Pokornožurnál, jehož zaměstnanci, které si z vlastní kapsy platím, nejspíš snídají už doma nebo v metru, protože mi za moje peníze už od rána musí přinášet UŽITEČNÉ INFORMACE. Ano souhlasím s tím, že dvojice Magni/Holoubek je po technické stránce mnohem lepší, než Lukešová/Gabriel, ale nic to nemění na tom, že obě dvojice zatěžují éter nechutným a drahým ZVUKOVÝM BALASTEM. Tento zvukový balast má opodstatnění pouze na komečních stanicích, kde má za úkol vyplňovat prostor mezi reklamami, ale na veřejnoprávním ČRo má jediný hmatatelný efekt - prodražuje, a to dost podstatně, cenu vysílání.

V pondělí jsem poslouchal Kávu o čtvrté (tomu Ostrému hlavounovi, co vymyslel název Čaj pro dva, ten název zase nějak nevyšel, protože ve studiu seděli 3 lidé) na téma ČRo a Internet. Alexandr Pícha tam hned několikrát zopakoval, že internetových rádií je hodně, ale KDO MÁ OBSAH VYSÍLÁNÍ, TEN JE KRÁL. Jinými slovy by bylo velmi zajímavé přesunout ranní a  dopolední Ostré vysílání (kromě JTV) na internetové rádio a velmi přesně tak sledovat, kolik lidí si takovou stanici naladí.

Dále se v té Kávě taky hovořilo o přenosové cestě rozhlasového vysílání: Z Vinohrad kabel na Kavčí hory, odtud na satelit a zpátky na pozemní vysílače. Žádné radiokomunikace nedělají zadarmo, a už vůbec ne ty, které provozují satelity. Mě by opravdu velmi zajímalo, kolik tisíc korun stojí rozhlasové koncesionáře sdělení Jiřího Holoubka, že ještě nikdy nepřinesl manželce snídani do postele. 10 000Kč? Nebo víc? Domnívám se, že by bylo dobré zřídit na stránkách ČRo2 kromě kamer ve studiu i počitadlo, zobrazující po sekundách  náklady na vysílání, aby si každý návštěvník mohl snadno představit, jak pánové Ostrý s Duhanem vyhazují naše peníze doslova do vzduchu.

Pokud by se z ČRo2 vybralo těch posledních několik pořadů, které mají nějakou informační hodnotu, a jejich vysílání by pod značkou ČRo2 Praha pokračovalo dále na internetu, pak si myslím, že Dvojka jako taková se může klidně zrušit. Dokud byla ČRo2 zárukou kvality v jakémkoli okamžiku, pak by mě nic takového nenapadlo, ale dnes už posluchač, který se chce vyhnout planému žvanění a reklamám na Gotta, stejně většinou jen poslouchá Rádio na přání (aspoň to je můj případ), takže by změnu ani nepoznal. Pro všechny posluchače by to mělo obrovské výhody: Za peníze, dnes vyhazované za pozemní šíření balastního hluku, personální náklady balastních moderátorek a balastního šéfredaktora, bychom se dočkali např. více reportáží (kde zůstalo Reportérům vstup povolen), více informací např. z vědy (Periskop), ale taky by třeba bylo možné čas od času oslovovat i kvalitní autory, aby bylo možné si třeba jednou za čtvrt roku vyslechnout i jeden skutečně zábavný pořad, a nikoli jen stále dokola omílaná talk show se stále stejnými lidmi. Čili já myšlenku "Iradia" podporuji. Tolik můj příspěvek k pondělní Kávě o čtvrté...

7 komentářů:

  1. ludmila avramopulosová8. února 2012 v 13:51

    Pan Ostrý je momentálně, stejně jako pan generální PD vítěz nad posluchači. To je bohužel pravda. Ovládají média, která si platíme. Několikrát pan JO, hlavně zpočátku nás vyzýval k diskuzi. Poté, co zjistil, že s ním spousta posluchačů nesdílí jeho názor, přestal komunikovat,zrušil diskuzi.Pan PD zase naopak tvrdí, že se musí naučit komunikovat s posluchači.Musí?????Musí, ale nečiní tak. Rovnou selektuje kritické dopisy(to jsou jeho slova). Rozhodli se pánové, že nám ukáží, jak to mají vymyšlené. Občas se sice navrací osvědčení moderátoři i dobré pořady. Ale ta vata mezi tím...katastrofa. A proč ne, že z jejich to nejde a své mají na určitou dobu jisté. Pro nás smutné a rovnou k zlosti. Dodneška nemohu poslouchat některé pani z dopoledních vysílání, sobotní poslech se také "zdrcl" na pár hodin. Pouze v neděli lze naladit téměř celodenně. A to tedy až v poslední době. Názvy pořadů-Je jaká je a Čaj pro dva jsou od počátku zcestné. První název nemá opodstatnění ani náhodou a v Čaji pro dva od počátku jsou tři!Jo,mají nás v hrsti. A to ještě nevíme, jak si přejmenují stanice.Raz dva tři...kdyby to byli mlaďoši, řeknu si,že z neznalosti nectí tradici, ale oni jsou už jsou možná přezrálí nebo co. Tak jsem se zase nechala unést....mějte všichni krásné dny, a nenechme se otrávit hloupostí druhých.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, že ta trapná Dobrá jitra od pondělí do pátku jsou proto, že ti dva, co tam jsou, se předhání, kdo je vipnější, kdo víckrát řekne dvojka, krásné ráno, kdo se víc předvádí, kdo je rozvernější. Po čase jsem si poslechla KUKO a zjistila, že už to je jen KU a myslím, že to prospělo.Určitě by to prospělo i Dobrým jitrům. Proč např. o sobotách paní D. Brůhová, pan J. Burda, pan J. Pešina, p.T. Voženílek jsou velmi dobře poslouchatelní "jen singl"? Jsou věcní, vtipní, přirození, a hlavně mluví normálně!!!! Vedení rozhlasu nabralo lidi z bulvárních rozhlasových stanic a televizí a dopadlo to většinou tristně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eva Ondřejová9. února 2012 v 17:23

      Vážené dámy, obě máte pravdu. A ty názvy jsou s prominutím blbé, slušněji se to říci nedá. Vezměte si jeden název pořadu po druhém a - buď je ukraden z archivu,ale obsah neodpovídá tomu dřívějšímu pořadu ( současný je obvykle ubohý) nebo je s velkou slávou vymyšlen název nový, který je tak pitomý, že předem odrazuje posluchače.
      Nevím také, jak přišel pan JO na to, že když budou celé dopoledne moderovat ženy, bude se to také bude ženám líbit. Kdyby nás ženy znal, vsadil by raději na mužské moderátory. To si aspoň myslím já. Muži obvykle nevypouštějí do éteru takové to ťuťu nuňu nepřirozenými hlásky, i když hlouposti se také nevyhnou.
      Proč pan JO trvá stále na svém, asi z prestižních důvodů. U nás přece vždycky ten, kdo popřemýšlí a třeba ustoupí, je podle mínění ostatních slaboch a bačkora. Takže se budou všichni bít za svůj názor bez ohledu na to, co tím způsobí. (viz ministr školství).
      Tak jsme si pěkně ponadávaly a trochu se nám ulevilo,ale jen na chvíli, než to některá z nás nevydrží a pustí si Dvojku, aby se opět naštvala. Mějte se hezky - tedy v rámci možností.

      Vymazat
  3. Jaromír Janák8. února 2012 v 22:12

    Dámy, máte pravdu. Také nechápu, proč ti moderátoři /to je takový dost pitomý dnešní název, dřív se jim říkalo hlasatelé a oni dělali to, co měli hlasatelé dělat. Moderátor co to je? Na klavíru pedál, co trochu tlumí zmuk, moderato - mírně, to je hudební názvosloví,ale moderátor? Blekota, vnucovač se, slizoun, hulvát, ten, co mi leze do hrnku při snídani - co to je? Nešťastné děti, jejichž rodiče jsou nuceni smolit trapné verše jen aby tam byla "dvojka". Kdy začnou hesla s Duhanem a Ostrým na věčné časy a nikdy jinak? Na to bych dokázal vymyslet sonet. Zase by mě smazali.

    OdpovědětVymazat
  4. Jaromír Janák8. února 2012 v 22:14

    Oprava -ne zmuk, ale z v u k .

    OdpovědětVymazat
  5. Pane Janáku, klidně vložte sonet na blog do diskuse. Nebo ho pošlete e-mailem a vložím vám ho jako samostatný výtvor do rubriky "Články posluchačů". Oni si ho tady páni i dámy z ČRo přečtou. A tady nebude váš příspěvek vnímán jakože "poškozuje dobré jméno Českého rozhlasu". Tento blog vyjadřuje především názory posluchačů. TN

    OdpovědětVymazat
  6. ludmila avramopulosová10. února 2012 v 7:38

    Tak jsem si ze záznamu pustila pořad Je jaká je - kvůli Daniele Kolářové, která byla hostem. Jenže, nešlo to doposlouchat. Paní Retková je jaká je. Její projev je stále infantilní, samé ťutínky putínky, a navíc paní Kolářovou oslovovala několikrát Danielko!!! To se muselo paní Kolářové fakt líbit. Takže ani po roce nic nového. Komu tohle vyhovuje...

    OdpovědětVymazat