sobota 4. února 2012

DOKUMENT: Profily členů Kolegia generálního ředitele Českého rozhlasu

31. 1. 2012 zveřejněno na serveru Česká média


prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c.
V roce 1972 ukončil studium fyzikální chemie na VŠCHT Praha. Poté absolvoval studijní pobyt v Ústavu teoretických základů chemické techniky ČSAV (nyní Ústav chemických procesů AV ČR), kde získal v roce 1977 titul kandidáta věd. Od roku 1977 působí v tomto ústavu postupně jako vědecký pracovník, vedoucí vědecký pracovník, zástupce ředitele (1992-1995) a ředitel (1996-2003). V roce 1994 byl habilitován pro obor chemické inženýrství na VŠCHT Praha, ve stejném oboru zde v roce 1999 obhájil doktorát věd a v roce 2003 byl jmenován profesorem. V roce 2006 obdržel čestný doktorát Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Publikoval přes 60 původních prací v impaktovaných mezinárodních časopisech, je spoluautorem 4 zahraničních a 10 čs. patentů. Podle SCI je na jeho práce přes 700 citačních ohlasů. V roce 1977 získal cenu ČSAV. Je členem Inženýrské akademie ČR, předsedou České společnosti chemického inženýrství, předsedou správní rady VŠCHT Praha a členem představenstva Svazu chemického průmyslu. V rámci Evropské federace chemického inženýrství působí jako člen exekutivy a v současné době je jejím prezidentem. Je předsedou komise pro udílení hodnosti DSc. v oboru chemické inženýrství, dále členem vědeckých rad VŠCHT a FCHI VŠCHT Praha, FS VUT Brno a ÚCHP AV ČR. Od r. 2002 předsedá Mezinárodnímu kongresu chemického a procesního inženýrství CHISA.

Mons. Dominik Duka OP
Mons. Dominik Duka OP (* 26. dubna 1943, Hradec Králové) je 36. arcibiskup pražský, metropolita a primas český (jmenován 13. února 2010) a předseda České biskupské konference (zvolen 21. dubna 2010). Kardinálem jmenován 6. ledna 2012.

PhDr. Petr Dvořák
Mediální analytik, působil jako generální ředitel Rádia Blaník. Petr Dvořák prodal svůj podíl v regionálních rádiích Blaník a City mediální skupině Media Bohemia na začátku roku 2009. Ani potom však rozhlasovou branži neopustil.

Mgr. Jefim Fištejn
Mgr. Jefim Fištejn (* 1946, Kyjev) je v Česku žijící a česky píšící publicista, esejista a scénárista. Nejvíce je znám pro své dlouholeté redakční působení v Rádiu Svobodná Evropa. Dva roky rovněž zastával post šéfredaktora Lidových novin. Aktuálně je ředitelem ruského servisu RFE/RL.

Ing. Jiří Rusnok
Ing. Jiří Rusnok (* 16. října 1960, Ostrava) je český ekonom a politik. Roku 1984 absolvoval Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze, pak nastoupil do Státní plánovací komise jako referent v odboru dlouhodobých výhledů, později pracoval na Federálním ministerstvu pro strategické plánování jako vedoucí oddělení sociální strategie. V letech 1992–1998 byl poradcem a vedoucím sociálně-ekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. V srpnu 1998 byl jmenován do funkce náměstka ministra práce a sociálních věcí. V lednu 1998 vstoupil do ČSSD. Ministrem financí byl od 13. dubna 2001, kdy ve funkci nahradil Pavla Mertlíka. Od roku 2002 do března 2003 ve Špidlově vládě byl ministrem průmyslu a obchodu. Byl jmenován do funkce poradce Výkonné rady ING pro Českou a Slovenskou republiku. Od srpna 2006 zastává funkci předsedy představenstva akciové společnosti ING Penzijní fond.[1] Od roku 2010 je členem Národní ekonomické rady vlády ČR.

Jiří Stránský
Jiří Stránský pochází z pražské patricijské rodiny, po svém otci má šlechtické předky (Stránští ze Zapské Stránky), z matčiny strany je vnukem meziválečného československého předsedy vlády Jana Malypetra. Mezi jeho příbuzné patří i zakladatel českého skautingu A. B. Svojsík. Studoval gymnázium, měl maturovat v roce 1950, byl však ze školy těsně před maturitou z politických důvodů vyloučen. Živil se pak manuálně, později nastoupil do tiskového oddělení pražského propagačního podniku, kde pracoval až do odvodu do lidové armády k PTP útvarům. V lednu roku 1953 byl zatčen a obviněn z velezrady. Roku 1960 byl amnestován. Po propuštění se živil jako kopáč u Vodních staveb, od roku 1965 pracoval u Benziny, při této práci externě spolupracoval jako asistent s filmovým studiem Barrandov. Po roce 1989 začal J. Stránský znovu publikovat především v Literárních novinách, Listech a Lidových novinách, roku 1990 se stal spisovatelem z povolání, ale ještě téhož roku přijal nabídku vedoucího v zahraničním oddělení Českého literárního fondu. Roku 1992 byl zvolen prezidentem Českého centra Mezinárodního PEN klubu a roku 1995 se stal předsedou Rady Národní knihovny, které předsedal do roku 1998. V roce 2011 na Valném sněmu Junáka v Kolíně obdržel Jiří Stránský za dlouholetou práci pro skautské hnutí, za život podle skautského slibu a zákona a za celoživotní příklad ostatním nejvyšší skautské ocenění - řád Stříbrného vlka.

Mgr. Josef Šlerka
Josef Šlerka vede výzkum a vývoj ve společnosti Ataxo Interactive, zároveň vede program Studia nových médií na FF UK. Svoje akademické i praktické zaměření věnuje především otázkám data miningu, natural language processingu a problémům sémantiky.

odkaz  http://www.ceskamedia.cz/media/422407/dokument-profily-clenu-kolegia-generalniho-reditele-ceskeho-rozhlasu 

Žádné komentáře:

Okomentovat