pondělí 16. dubna 2012

Čeština ve veřejném prostoru

16.4.2012 napsala posluchačka Eva Ondřejová  v diskusi na webu stanice Praha/Ostrá dvojka


Tak jsme to v Čaji pro dva všichni slyšeli, jsem zvědavá, jestli si pan Ostrý Čaj poslechne a konečně s moderátory, hlavně však moderátorkami, začne pracovat.
-----------------------------------------------------------
poslechněte si Čaj pro dva ze 16. dubna 2012 na téma „Čeština ve veřejném prostoru“ - http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2607409
16.4.2012 16:05 Čeština ve veřejném prostoru - nakolik ovládáme náš mateřský jazyk? Jak umí mluvit politici, moderátoři v médiích? Odpovědi přinesl Martin Ježek s herečkou Janou Postlerovou a Karlem Hanzelkou.
 --------------------------------------------------------------

Slyšeli jsme, že nejlépe jsou poslouchatelné níže posazené hlasy. Proto je Dvojka plná žen, které nezřídka posazují hlas ještě výše, než by musely. Přitom jsem už psala, že mužský hlas se poslouchá daleko lépe.
Kritika častého ééé, hmmm zazněla také.

Ač nerada, musím jmenovat. Paní Lukešová je příkladem, jak moderátorka mluvit nemá. Všechny ženy na této stanici hovoří tímto způsobem - některé více, některé méně. Tvoří z věty zvlněný oceán ve snaze být moderní. Mnohokrát jsme zde na to zbytečně poukazovali. Světlou výjimkou je paní Brůhová.

Výslovnost na této stanici je, řekla bych správná, to je snad to jediné, co lze pochválit.
Také není ve větší míře používána vata (jako, jakoby, vlastně....)
Na přirozené tempo řeči také není brán zřetel. Předem si rozmyslet, co chtějí říci, někteří moderátoři také nepovažují za důležité, z toho pak vznikají půvabné věty, typu:  

"Roztomilá panenka oblečená do bílého trička s dlouhými vlasy.",    "Chtěl po pokladní s pistolí v ruce peníze." ,

 "Evropa se připravuje na konferenci o budoucnosti Talibanu v evropském Bonnu.",  

" Památník si prohlédl v doprovodu jednoho z jeho tvůrců, Olbrama Zoubka, den před jeho otevřením." (tento případ ozřejmují čárky, ale přečteno rychle bez pauz je to nesmysl),     "Zjistili nelegálně zadržené zbraně." ,

 " O knížce si budeme povídat s Markétou Křížovou, která jak je útlá, tak je zábavná.",     "Vysvobozovali oběti z pokrouceného kovu."

Nemohu uvést všechno, co jsem nasbírala ve vysílání nejen rozhlasu, ale i televize. Napsala jsem však tyto příklady hlavně kvůli těm, kteří si myslí, že věta o vstávání z Dvojky ČRo je snad ojedinělá.

1 komentář:

  1. Martin Ježek, který uváděl tento Čaj pro dva, měl dnes, 17.4. 2012 na Leonardu pořad o bilinguálních rodinách. Považuji za docela vhodné, když se redaktoři v určité problematice vyznají než když moderují způsobem "co den dal", tak užívaným na ČRo2.

    OdpovědětVymazat