středa 11. dubna 2012

Chci méně stanic a více posluchačů, říká nový šéf programu Českého rozhlasu

24. 2. 2012 napsal Jan Potůček na serveru digizone.cz


Chci méně stanic a více posluchačů, říká nový šéf programu Českého rozhlasu

Český rozhlas bude mít od 1. března nového šéfa programu. Stane se jím Jan Menger, nynější ředitel krajského studia ČRo Region Středočeský kraj. Oficiálně bude jedním ze tří náměstků generálního ředitele ČRo Petra Duhana a jedním ze čtyř členů nejvyššího vedení veřejnoprávního rozhlasu. Pod Mengera budou spadat ředitelé připravovaných center výroby, zpravodajství a vysílání. „Chci posílit kvalitu vysílání na úkor kvantity,“ řekl Menger v rozhovoru pro server DigiZone.cz krátce poté, co jej v nové funkci potvrdila Rada ČRo.

S jakou vizí přicházíte do funkce náměstka generálního ředitele Českého rozhlasu pro program?
Chci preferovat kvalitu, nikoli kvantitu. To je základ, ze kterého je třeba vycházet. Moje vize je navázaná na vznik tří center – výroby, zpravodajství a vysílání – v nichž dojde ke koncentraci kvalitních lidí, zaměřených na jednu z těchto konkrétních oblastí. Povede to ke zkvalitnění obsahu vysílání a také k zefektivnění celého provozu.

Jaký bude vztah ředitelů center s řediteli jednotlivých stanic Českého rozhlasu?

V čele každého centra bude ředitel, přičemž veškeré stanice Českého rozhlasu, kromě regionálních, které ze zákona spadají přímo pod generálního ředitele, budou spadat pod centrum vysílání. Kompetence budou naprosto jasné: u centra zpravodajství není třeba nic vysvětlovat, centrum výroby bude vyrábět komponované pořady náročnějšího charakteru, a na centru vysílání bude jasná odpovědnost za tvorbu programových schémat a zároveň bude jeho ředitel zodpovídat za dohled nad stanicemi, aby si takzvaně „nelezly do zelí“, ale programově se doplňovaly.

Když se tedy zeptám polopaticky, kdo bude přímým nadřízeným šéfredaktorů jednotlivých stanic Českého rozhlasu? Ředitelé jednotlivých center, nebo přímo náměstek generálního ředitele pro program, tedy vy?

Přímým nadřízeným by pro ně měl být ředitel centra vysílání. Ale šéfové regionálních studií budou přímo řízeni generálním ředitelem, což vyplývá ze zákona o Českém rozhlase.
Jan Menger - 4
Na včerejším zasedání Rady ČRo jste prohlásil, že uvažujete o redukci počtu stanic Českého rozhlasu. Máte už nějakou představu, jak by to mělo vypadat?

Upřímně, o tom bych teď nechtěl moc hovořit, jelikož je slušné tyto věci nejdříve probrat s lidmi, kterých se to bude týkat. Je to součást určité koncepce a vychází to i z projektu pana generálního ředitele. Jsou to tedy věci, které jsou všeobecně známy. Na konci března, respektive začátkem dubna tyto záležitosti představíme podrobněji.

Připadá v úvahu i redukce počtu krajských studií, respektive omezení některých studií na roli krajské redakce, jak to funguje v případě Karlových Varů, Liberce nebo Zlína?

Naše úvahy se v tuto chvíli tímto směrem vůbec neubírají.

Takže byste redukovali spíše speciální stanice, mezi které spadá Rádio Česko, D-dur, Leonardo a Radio Wave?

Počkejte si na začátek dubna.

Před třemi lety jste se zúčastnil naší veřejné debaty o Radiu Wave v pražském Divadle Archa. Tehdy jste Wave podporoval, jak si představujete jeho budoucnost?

Obecně si myslím, že stanici pro mladé Český rozhlas potřebuje. Na druhou stranu se ve mně míchají dva pocity, že sice takovou stanici potřebujeme, ale nejlepší období pro její vznik Český rozhlas lehce propásl. Takže z mé strany má stanice pro mladé podporu, i s ohledem na to, že Český rozhlas by měl oslovovat široké spektrum všech obyvatel České republiky, ale konkrétněji to teď nebudu komentovat.

Český rozhlas nedávno vypsal výběrové řízení na vedoucího centra pro děti a mládež a v zadání je i předložení koncepce stanice pro děti. Počítáte s jejím vznikem už v letošním roce? A bude spadat mezi tzv. speciální stanice, které vysíláte přes digitální platformy, nebo to bude čistě internetové rádio?

Zatím o tom diskutujeme, takže vás znovu odkážu na začátek dubna. Nicméně naše debaty se skutečně pohybují v pozici internetového rádia. Český rozhlas 2 bude samozřejmě dál oslovovat rodiny s dětmi, nicméně vnímám, že je nešťastné, když na ČRo 2 skončí dechovka a hned po ní začíná pořad pro děti Domino. Toto by měl být speciální projekt zaměřený výhradně na děti.

Nebojíte se, že dětské posluchače k sobě už stáhl provozovatel Frekvence 1 a Evropy 2, který před rokem spustil dětské Pigy rádio na internetu a žádá pro něj i FM frekvenci v Praze?

Právě proto se musíme hnout dopředu. V některých věcech dýcháme kolegům z komerčních rádií na záda, a oni přitom rozvíjejí projekty, které jsou z mého pohledu dosti veřejnoprávní. Musíme přidat.

Pigy rádio vysílá i mluvené pohádky, které nakoupil od Radioservisu, tedy z archivu Českého rozhlasu.

Na to vám nedokážu odpovědět, protože tyto informace nemám a teprve se s nimi budu seznamovat.

Jaké budou vaše první kroky po nástupu do funkce náměstka generálního ředitele pro program?

Nejdřív se seznámím s veškerou agendou a pohovořím s kolegy. Máme pevně dané záležitosti, které se týkají koncepce restrukturalizace Českého rozhlasu. Budeme na ní intenzivně pracovat a komunikovat o ní s lidmi z rozhlasu tak, aby byla skutečně koncem března hotová a generální ředitel ji na začátku dubna mohl prezentovat veřejnosti.

Bavíte se v nejvyšším vedení rozhlasu o digitalizaci a digitálním vysílání ČRo?

V Českém rozhlase existuje speciální tým, který se digitalizací průběžně zabývá. Závěry ze svých jednání průběžně předkládá vedení Českého rozhlasu.

Nemyslel jsem z technického hlediska, ale ohledně obsahu, zda neuvažujete o tom, které stanice by měly být šířeny digitálně v rozhlasových sítích a nikoli v televizním multiplexu, jako je to nyní.

To je hodně daleká budoucnost, musím se s těmito věcmi detailně seznámit. Teď bych jen fabuloval.

Jan Menger - 3

Takže se nejdřív soustředíte na celoplošné stanice v FM pásmu?

Určitě ano. Musím si být stoprocentně jist, že to, co vysíláme v analogu, je kvalitní, a teprve potom se můžeme bavit, zda v rámci našeho portfolia zřídíme třeba stanici pro děti. Musíme si vyhodnotit, zda v tomto případě zůstaneme jen u internetového projektu, nebo zda se bude do budoucna zamýšlet něco víc.

Jak velkou roli pro vás bude hrát poslechovost jednotlivých stanic Českého rozhlasu?

Poslechovost vnímám jako důležitý faktor hlavně z hlediska efektivity vynaložení prostředků. Samozřejmě na rozdíl od komerčních stanic bych rozhodně nechtěl cílit na masové publikum. Je tady duální systém, a ten bych chtěl plně respektovat. Nicméně i veřejnoprávní rozhlas by měl být rád, že ho poslouchá dostatek posluchačů, a proto je důležité oslovovat určité penzum lidí, které vyjadřují výsledky poslechovosti. Český rozhlas by podle mne do budoucna měl mít 25procentní podíl na trhu.

Dnes má podíl 20 procent.

Ano.

Také jste radním Českého rozhlasu řekl, že za poslední léta přibyla třetina stanic, ale celková poslechovost rozhlasu o třetinu klesla.

Ano, to považuji za dost nešťastné.

Čili chcete snížit počet stanic a zvýšit celkovou poslechovost Českého rozhlasu?

Upřímně řečeno, ono to přece není o počtu stanic. Záleží na tom, jaké děláte produkty a jak jsou kvalitní. Při větším počtu stanic se také může kvalita vysílání rozmělnit. Ale zase mě nechytejte za slovo, tyto záležitosti nyní debatujeme, analyzujeme a začátkem dubna se určitě dozvíte více.

Také jste řekl, že hlavní prioritou programu pro letošní rok je vznik nové stanice mluveného slova, o které se hovoří už několik let. V jaké fázi je tento projekt? Pokud by měla stanice mluveného slova odstartovat letos, patrně byste ho už museli mít hotový.

Konkrétní představa, včetně člověka, který by tuto stanici vedl, existuje. Ale opět – podrobnosti zveřejníme v dubnu.

Jakým způsobem budete ony změny, které dopracujete do konce března, komunikovat? Chystáte nějakou tiskovou konferenci, setkání s novináři, kampaň?

Tuto otázku je lepší směřovat na kolegu Jakuba Čížka, který je zodpovědný za komunikaci Českého rozhlasu, ten by vám k tomu určitě řekl více.

Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz


odkaz http://www.digizone.cz/clanky/chci-mene-stanic-a-vice-posluchacu-rika-menger/

16 komentářů:

  1. Eva Ondřejová11. dubna 2012 v 15:57

    Moc jsem se z rozhovoru nedověděla, ale zdá se, že nový program. ředitel ČRo se rozhodl pro koncepci pana Duhana, proto byl možná vybrán. To je jen můj dojem, nevěřím, že by se mohlo cokoliv zlepšit, protože je opět vzpomínána poslechovost. Revoluce místo postupného zlepšování, přeorání všeho. Jak bude asi kladen důraz na kvalitu vidíme dnes na vysílání Dvojky.

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda, že "stanice mluveného slova" bude jakýmsi klonem Radiožurnálu, tedy publicistika. Skutečnou stanici mluveného slova, na níž by se vysílaly rozhlasové hry, povídky, četby, seriály z archívu, těžko očekávat. :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Ludmila Vajďáková12. dubna 2012 v 12:51

    Jenom nadpis mluví za všechno. Čím míň stanic, tím víc posluchačů, to je jako za minulého režimu. Zakázat poslouchání cizích stanic a hned jim přibude posluchačů. Vím, že jsem to přehnala, ale tak to na mě působí. Kam jsme se to dostali, to je neskutečné?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eva Ondřejová12. dubna 2012 v 16:06

      Je zajímavé, že v 90tých letech bylo vysílání kvalitní, kolik bylo stanic, nevím. Vystačila jsem se dvěma. Jestli by stanic ubylo s následným důrazem na kvalitu těch zbylých, určitě bychom se nezlobili. Ovšem bojím se, že doba zázraků už dávno minula.
      Paní Vajďáková, přečetla jste si, jak pan Rožánek kvalifikovaně rozcupoval Události na ČT1? Takový odborník a o Dvojce nenapsal ani slovo. Jistě: koho chleba jíš....

      Vymazat
    2. Ludmila Vajďáková13. dubna 2012 v 0:14

      Zdravím paní Ondřejová. Ano, přečetla jsem si příspěvek pana Rožánka - ani se mi nechce napsat článek - a opravdu nechápu, kde se v něm bere taková drzost. Ale bohužel, za toho více jak roku, co sleduju diskusi a někdy i vyjadřování vedení rozhlasu k nám diskutujícím, tak jedině lidé s drzostí to v rozhlase asi vedou a podle toho také vysílání vypadá. A je mi z toho velmi smutno. Po internetu teď chodí výzvy k účasti na protivládním protestu. Chápu tu naštvanost lidí, ale "jen" protestovat asi nejde, když není zjevná žádná koncepce. A tak to vypadá i s koncepcí ve vysílání nejen rozhlasu, ale i televize.

      Vymazat
    3. Paní Vajďáková, od ledna loňského roku tady bylo tolik návrhů, nápadů, proseb, žádostí, žádostí o změny, že se to nedá vypsat. Proto taky pan Rožánek zrušil tu počáteční diskusi (zajisté po dohodě s vedením), protože by museli ti papaláši v rozhlase uznat, že nápady a rozhořčení byly oprávněné. Nevím, zda zrušení diskuse nemá něco společného se zákonem o archivnictví (lépe řečeno "nearchivnictvím").
      A tak to vypadá s tou naší elitou ve vládě a parlamentu, Hradem počínaje. Nicméně ať to dopadne jak chce, protivládního protestu se zajisté zúčastním.
      Ostrou dvojku už dávno neposlouchám,nešlo to bez výrazné újmy na zdraví.Jsou i jiné stanice.

      Vymazat
    4. Tomáš Němec13. dubna 2012 v 8:48

      Zajímalo by mě, kterou stanici posloucháte místo Ostré dvojky. Nebo jste radiopřijímač hodila do koše? Já sem mohu jen zkopírovat to, co jsem napsal na web ČRo:

      Přelaďuji velmi často. Vím, kam přeladit. Ze stanic Českého rozhlasu je to Vltava, Leonardo, ČRo 6, ale také často kupodivu i Brno. Občas poslouchám i ČRo Wave. Z jiných rádií (ale na zcela konkrétní pořady): Kiss 98 (ranní vysílání Marcela Šůchy a dopolední Martina Hájka), Frekvenci 1 (noční vysílání Jiřího Pomeje nebo Jany Knížkové), rádio Classic FM (prakticky kdykoli), Rádio 1 (soutěžní čtení strýčka Míši) a Rádio Proglas

      Vzhledem k tomu, že mám digitální a internetový radiopřijímač PURE ONE FLOW, (o kterém jsem už mnohokrát psal a které jsem zakoupil v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu v Praze) mohu si na ROZHLASOVÉM PŘIJÍMAČI pouštět některé pořady z archivu Českého rozhlasu z uplynulých dní, aniž bych je složitě hledal v internetovém archivu Českého rozhlasu. Nemám pochyb o tom, že je kam přeladit z Ostré dvojky. Otázkou pro mne spíš bude, kam přeladit v budoucnu, jestliže koncepce pana generálního ředitele Duhana dopadne stejně ostře na ostatní stanice, jako dopadla na stanici Praha. Uvidíme také, jak se projeví nový programový náměstek Českého rozhlasu Jan Menger, který je ve funkci teprve od počátku března.
      Závěrem bych chtěl podotknout, že možností výběru co sledovat je dnes tolik, že je nutné uvažovat, čemu věnovat čas i peníze na nákup patřičné techniky. Kupříkladu já se téměř nedívám na televizi a proto se lépe orientuji v rozhlasových stanicích a programech. Pokud si pořídíte internetový radiopřijímač, doporučuji poslech např. stanice Pigy Pohádky, Rádio Pohádka, Srandy kopec, Ethno radio, Pigy Písničky z pohádek, , Rádio Humor, Rádio Místo setkávání, 181 FM Classical Guitar a další. Ale především si můžete vychutnsat výběr mezi stanicemi Českého rozhlasu - ať už celoplošnými, regionálními anebo speciálními, které vysílají prakticky jen přes internet.

      Mám však dojem, že ti, kteří vysílání Českého rozhlasu dělají nebo na ně mají vliv, ho vůbec neposlouchají. A proto ani nechápou posluchače, kteří to vysílání poslouchají.

      Vymazat
    5. Dámy, nebuďte smutné, já myslím, že se sice pomalu, se skřípěním zubů, přece jen něco mění. Uvidíme, jestli se podaří těch několik nejokatějších afér odsoudit. Máte pravdu, že jste naštvané, ale odborářské hulákání po ulicích sotva co změní. Když se změní vláda, tak co? Víte, že to propojení je ve všech stranách, ty, co nejvíc hlásali boj proti korupci, v ní vězí až po uši. Přesto si myslím, že snaha s tím něco dělat tady je. Pokud by padla vláda, zase se všechno zastaví, než se vybere další, než se zorientuje, zase se na něco přijde, budou další změny a tak pořád dokola. Musí se stavět na těch několika slušných lidech, kteří tam jsou. Hlavně musí fungovat NEZÁVISLÁ justice. Včera jsem poslouchala pana Gabala na ČRo6 a ten má docela dobré nápady, jak to udělat a už na tom pracuje. Bohužel, jak známo, ti slušní jsou obvykle méně "oprsklí", než ti různí Janouškové a jim podobní. Naděje umírá poslední a tak hlavu vzhůru a nedejme se otrávit. Jestli jsou ta opatření jen na dva roky, vydržíme.
      A rozhlas? To se také uvidí.
      Ještě, že máme tady možnost napsat volně, co chceme, díky panu Němcovi!

      Vymazat
    6. Odpověď pro pana Němce: přes den nejsem většinou doma, tak je poslech nasnadě. V ranním vysílání jsem se zaměřila na Vltavu, příp. Radio Classic. Ostrá dvojka je už pro mne ráno k ničemu. Zaměstnávat 2 hlasatele tři a půl hodiny pro to, aby po dvou písničkách a reklamě na cokoli sdělili, že jim někdo mailuje, je podle mne vyhazování peněz daňových poplatníků. Už jsem to tu psala: proč o sobotách může bez problémů vysílat jeden kvalitní redaktor pp. Brůhová, Víšek, Burda a v průběhu týdne dva - podle mne nekvalitní a žvaniví. Už jsem ani nemohla poslouchat dvojku Magni-Holoubek, o GALU vůbec nemluvím. No a pane Němče - abych dokončila výčet poslouchání (jen pro Vás, ptal jste se :)))) ). Taktéž Classic, Vltava, i Česká televize.No a taky poslouchám rodinu, co mám doma udělat :)))).

      Vymazat
    7. Paní Evo, trochu se mýlíte o odborářském hulákání. Chodím na - téměř všechny demonstrace a manifestace v Praze - nikoliv jako odborář, ale jako občan, kterého tato situace hodně štve. Když řekneme všichni,že se nic nezmění, tak mohu jen říct to staré známé: máme takovou vládu, jakou si zasloužíme.Státní správa a její fungování pro mne osobně není nic neznámého.
      Podle mne se na dvojce nic nezmění. JO a PD Prahu zlikvidovali.

      Vymazat
    8. Eva Ondřejová13. dubna 2012 v 15:10

      Neberu Vám Váš názor, ale tolik demagogie ozývající se z úst odborářských bossů v poslední době jsem už dlouho neslyšela. Je to stále totéž a nemohu se zbavit dojmu, že když někdo nic neumí, dá se k odborářům. Pokud by se stalo, že vláda ustoupí, myslíte, že by nastala změna? Těžko by si zrovna tito pánové věděli rady. Napravit to, co způsobilo tuto situaci, potrvá léta - tedy zlodějny a zároveň rozhazování. Jednodušší je zabránit rozhazování a snažit se o nezávislou justici a policii ( a to bude těžší). Nejvíce by pomohlo, aby se lidé za nečestnost, neslušnost a krádež styděli, tedy napravit morálku. Tady jsem ale velký pesimista, u nás čím větší zloděj, tím větší hrdina. A to je choroba celé společnosti. Je v ní zrovna tolik slušných, jako je v politice. A to je to, co mě děsí. Proto tvrdím, křičením se nic nenapraví, obyčejně nejvíc křičí ti, kterým vadí, že sami nejsou tak "šikovní" a nemají tu možnost, aby si nakradli. Vím, že to lidem se smyslem pro fér hru a spravedlnost velice vadí, že žijeme permanentně frustrovaní, ale my starší s tím sotva co naděláme. Moc jsem se rozepsala, asi jsem Vás rozladila, ale nemohu si pomoci, to je můj názor (velice zestručněný).
      ( Když mluvíte o státní správě: co nejdříve je nutné uvést v život zákon o státní správě, aby v ní byli profesionálové a ne ti, které si po každých volbách vybírají politici už ve svém zájmu).
      Pokud si myslíte, že demonstrace pomáhají, prosím. Já si to ale nemyslím. Jen ukážeme, co se nám nelíbí, ale to "ti nahoře" stejně dobře vědí. Teď jde o to, jestli je lepší povolit a starat se sami o sebe nebo na sebe nechat házet vajíčka a snažit se o nápravu.

      Vymazat
    9. Ludmila Vajďáková13. dubna 2012 v 19:43

      Paní Ondřejová, napsala jste to, přesně jak to cítím i já, a proto se ani dál nebudu vyjadřovat, protože bych se opakovala. Nejvíc schází ve společnosti slušnost a morálka a od toho se odvíjí všechno ostatní.

      Vymazat
    10. Eva Ondřejová14. dubna 2012 v 10:46

      Pokud máte možnost, přečtěte si v dnešních Lidových novinách (Orientace) článek Petra Kamberského "Výchova Pollyanny v Čechách" s podtitulkem "Nezlobme se na politiky.Sami máme křivá ústa".
      Tento článek velmi podrobně vysvětluje to, co jsem psala sem včera. Opravdu stojí za přečtení!

      Vymazat
    11. Paní Tlustá,mám stejný názor jako Vy.Když budu sedět doma se založenýma rukama a čekat až se něco změní,tak se ničeho nedočkám.Neříkám,že je ideální chodit po demonstracích,ale i když se nic nezmění,tak aspoň politici uvidí,jak jsou lidi nespokojení.

      Vymazat
    12. Paní Janah, díky. Už jsem si myslela, že jsem tady jediná nespokojená "socka". Taky nevím, co je ideální, politici moc dobře vědí, jak je společnost nespokojená a naštvaná,cítím potřebu to dát najevo.

      Vymazat
    13. Eva Ondřejová18. dubna 2012 v 9:40

      Dámy,dnes jsem si poslechla JJJ s paní Jiřinou Šiklovou. Zjistila jsem, že její názory na pád vlády, funkci odborů a školné se shodují s mými. Poslouchaly jste? Myslím, že zhodnotila situaci objektivně. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, asi špatně a zase začne stále stejný kolotoč a zase se nikam nedostaneme.

      Vymazat