čtvrtek 26. dubna 2012

Reforma Českého rozhlasu: propustit až 20 % lidí, snížit počet stanic, zaměřit se na mladé

26. 4. 2012 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz



„Patnáct až dvacet procent“ současných pracovníků Českého rozhlasu by mělo v dalších třech letech přijít o místo. Při představování reforem veřejnoprávního rádia před kontrolní radou to dnes odpoledne řekl generální ředitel rozhlasu Peter Duhan.
Peter Duhan. Foto: Český rozhlas
Peter Duhan. Foto: Český rozhlas
„Netýká se to jen kmenových zaměstnanců, ale i externistů, jde o jakousi kombinaci,“ upřesnil. Půjde tedy zhruba o 300 lidí, Český rozhlas měl k 1. lednu 2010 téměř 1500 zaměstnanců.
Od května se mají začít v rozhlasu formovat programová centra (zpravodajství, vysílání a výroby), od 1. října má začít zkušebně fungovat centrum zpravodajství, všechna pak plnohodnotně od 1. ledna 2013.
Na konci 2012 pak má začít vysílat nová stanice mluveného slova, vznikající na základech zpravodajského Rádia Česko. Nový okruh má pohltit digitální stanici Leonardo i publicistickou „Šestku“ – v souladu s plánem snižovat počet stanic rozhlasu.
„Chceme proměnit tento státní podnik v moderně fungující mediální firmu,“ prohlásil Duhan. Rozhlas se přitom chce víc zaměřit na mladé posluchače, které zatím neumí příliš oslovit.
Podle náměstka pro program Jana Mengera by měl rozhlas ideálně mít v poslechovosti podíl na trhu 25 %, tedy oslovovat čtvrtinu všech tuzemských posluchačů rádia.
Restrukturalizaci má provázet změna ústředního loga rozhlasu a všech dalších značek – stanic, těles i projektů. Uvedeny mají být v květnu 2013, kdy si rozhlas bude připomínat 90 let od začátku svého pravidelného vysílání. Kvůli novým značkám podnik vypíše soutěž, kvůli jejich implementaci už poptává reklamní agentury na další čtyři roky.
Duhanův tým
Rozsáhlé změny ve struktuře a programu Českého rozhlasu bude řídit tým, do něhož si Duhan už vybral náměstky
Jasno má už Duhan taky o šéfech tří center v Mengerově divizi programu.
  • Centrum zpravodajství povede nynější šéf domácí redakce Radiožurnálu Tomáš Pancíř,
  • centrum výroby Miroslav Dittrich, dosavadní šéfproducent rozhlasu,
  • centrum vysílání pak Ondřej Nováček, jehož Duhan dnes kvůli tomu stáhl z funkce ředitele regionální studia Vysočina (na jeho místo nastoupí od května dosavadní šéfredaktor stanice Petr Hladík).

Žádné komentáře:

Okomentovat