středa 18. dubna 2012

Rozhlasu kvůli tajným playlistům hrozí soud

 13. 4.  2012  napsal Ondřej Golis  na serveru Lidovky.cz

PRAHA - Kvůli tajným playlistům by se už brzy mohl Český rozhlas ocitnout před soudem. Chystá se ho tam hnát aktivista Svatopluk Bártík, který neuspěl se žádostí o vydání seznamu hraných skladeb na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Bártík žádal od Českého rozhlasu playlist za letošní únor, jenže narazil. "Právě jsem si byl vyzvednout rozhodnutí o odmítnutí informace s tím, že jde o jejich obchodní tajemství," krčí rameny.

Rozhlas ale trvá na svém. "Jaké skladby a kdy hrajeme považujeme za naše obchodní tajemství a jakési know-how, proto playlisty samovolně nezveřejňujeme," řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Jakub Čížek. Bártíka ale takovým zdůvodněním neuspokokojil. "Je to naprosto úchylné a protiústavní argumentace," zlobí se.
Proti rozhodnutí se aktivista odvolá a pokud neuspěje, je rozhodnutý jít k soudu. "Já samozřejmě půjdu dál, zažaluji je a prolomím to, protože tohle není možné," říká rozhodně. Svoji žalobu chce opřít o ústavně zaručené právo přijímat a šířit informace.  "Český rozhlas je podle zákona veřejnoprávní subjekt a i hudbu vysílá za veřejnoprávním účelem, ne za účelem konkurence s komerčními rádii, jak argumentuje," tvrdí Bártík.
Jaká píseň vás nejvíc štve?
Server Lidovky.cz vyhlašuje anketu o nejhorší píseň, kterou Radiožurnál pouští. Jaká skladba vám nejvíc vadí? Pište své postřehy a názory na e-mailovou adresu internet@lidovky.cz. 

Rozhlas neplánuje zveřejňovat playlisty ani do budoucna, na internetu dokonce vznikla webová stránka, kde posluchači Radiožurnálu vytváří databázi hraných skladeb sami. A nasbíraný vzorek podle provozovatele  Ladislava Ševcůje ukazuje, že Radiožurnál nahrazuje ohrané skladby novou muzikou. 


7 komentářů:

  1. Eva Ondřejová18. dubna 2012 v 10:42

    Ať žije obchodní tajemství!
    Kdybych měla napsat, která skladba mi nejvíc vadí, napsala bych "ohraná". Nerozumím playlistům, ale podle mého by potíže přestaly, kdyby místo mašiny seděl ve studiu člověk, který by skladby vybíral a hlavně střídal. I ta nejkrásnější hudba , kterou slyšíte v týdnu několikrát, vám začne lézt na nervy. Myslím, že by mělo být prvořadým úkolem pro rozhlasáky, aby s tím už konečně něco udělali. Já, pokud uslyším písničku, která je nová, úplně pookřeji.
    Tedy mám jediný návrh: víc hrát nové věci od co možno největšího počtu autorů (a ne jen "střední proud") a střídat, střídat a střídat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ludmila Vajďáková18. dubna 2012 v 19:58

    Jsem ráda, že se našel člověk, který se nechce smířit s tou arogancí, která tu začíná vládnout, hlavně u veřejnoprávních subjektů, které jsou placeny z našich daní. Všechno je podle hesla "Jaký pán, taký krám". Snad se blýská na lepší časy. Včera v pořadu o použití českého jazyka u moderátorů nám poradila paní Postlerová, abychom si u vedení stěžovali a stěžovali, dokud se to nezlepší. Dost dobře ale nevím, jak už si máme stěžovat, vždyť už si stěžujeme téměř rok a půl a nic se neděje. Vedení nás nebere ani trochu v potaz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebojte paní Vajďáková. Jeden citát praví: Na každý hrnec se najde poklička. (Cervantes). Tohle přísloví má i svou drsnější verzi, ale to sem nebudu psát. Všeho do času.

      Vymazat
  3. Jaromír Janák19. dubna 2012 v 12:55

    Tajemství playlistů. To je taková blbost, že jí není rovno. Kdyby tam seděl jeden člověk, který by si z archivu připravil pár písniček a věděl, že ty, které vysílal včera, nemá vysílat dnes a že existují ještě jiní zpěváci než Vondráčková, Kubišová a Žbirka, bylo by po problému. Karla Gotta by vůbec nemusel, ten se vysílá sám. Ještě jeden návrh - co Ostrou dvojku přejmenovat na Rádio Klábos? Stejně tam od rána do noci není nic slyšet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není špatný nápad, pane Janáku. Mně by to to rozhodně dráždilo méně než dvojka. Vypovídalo by to aspoň o obsahu. Kdo chce slyšet klábosení, pustí si Rádio Klábos, zrovna tak, jako když chce slyšet dechovku, pustí si rádio Dechovka. Ale taky bych Rádio Klábos přesunul na internet, aspoň do té doby než se technicky vyřeší snadné přelaďování různých stanic. Představte si, pane Janáku, kdyby všech 200 českých rozhlasových stanic, které dnes působí na internetu (včetně všech stanic Českého rozhlasu, bylo tak snadno přepínatelných jako televizní kanály. To by se snížila poslechovost všem. :-))) Ostrá dvojka bohužel žije z toho, že na běžném radiopřijímači si nemůžeme vybrat ani z celé nabídky stanic Českého rozhlasu. Je fakt, že od té doby, co mám tu možnost (internetový radiopřijímač) si občas raději zapínám ČRo Brno, Hradec Králové nebo České Budějovice. Prahu nebo Radiožurnál poslouchám méně. Kupodivu pan Ostrý mě naučil poslouchat i soukromé stanice, které jsem před jeho zásahy neposlouchal vůbec. Pravda, jsou plytké, ale aspoň si nehrajou na to, že plní nějaké poslání jako stanice Českého rozhlasu.

      Vymazat
  4. Jaromír Janák19. dubna 2012 v 20:32

    Když jsem na chatě nedaleko Rokycan, poslouchám stanici Plzeň. Je to tak pěkné vysílání, až se divím, že pan Ostrý ještě nezasáhl. Mám pocit, že jsem u nich zaslechl znělku, velice podobnou Ostré dvojce, tedy paskvil. Myslím, že internetové rádio, o kterém pane Němče píšete, je dobré východisko ze současné nouze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomáš Němec20. dubna 2012 v 9:58

      Pane Janáku, opravdu mi vadí, že Český rozhlas dělá své vysílání nepřehledným, vystavuje na odiv ty méně kvalitní pořady a vyjma stanice Vltava neumožňuje posluchačům poslouchat to kvalitnější jednoduchým způsobem. Také mi vadí, že ve svém vysílání neustále odkazuje na internet. Rádio je rádio, není to počítač ani televize. Bohužel to internetové rádio vyžaduje neustálý dosah wifi signálu, takže se může používat se všemi výhodami jen doma, ale aspoň to.

      Vymazat