neděle 15. dubna 2012

Radním rozhlasu se může stát neúspěšný kandidát na šéfa Matoulek či ředitel Národního muzea

13.4.2012  napsal server Médiář.cz
Sněmovní volební výbor na svém čtvrtečním zasedání vybral celkem 12 kandidátů na uprázdněná místa v radách České televize a Českého rozhlasu. Do každé z těchto rad budou poslanci z navržených kandidátů volit po dvou nových členech. Výbor zúžil původní celkový počet 27 kandidátů do obou rad tak, že poslancům na jedno volné místo v radě nabídl v souladu se zákonem tři jména.
Do Rady ČT členové výboru navrhli například dosavadního člena této rady Jana Brandejse, jemuž mandát vypršel loni v listopadu. Spolu s ním navrhli Richarda Kořána, odborníka na svobodný přístup k informacím Oldřicha Kužílka, Milenu Mackovou, Daniela Nováka a Petra Žantovského.
Do rozhlasové rady pak výbor na kandidátku zařadil Petra Burdu, generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše, Jaroslava Kravku, Petra Matoulka, který se v minulosti neúspěšně ucházel o místo generálního ředitele rozhlasu, Jaroslava Růžičku a dosavadního člena rady Petra Šafaříka, jemuž v březnu vypršel mandát.
Poslanci by měli nové členy rad zvolit na dubnové schůzi sněmovny. Na návrhu programu, který ve čtvrtek schválil sněmovní organizační výbor, však tento bod zatím ještě zařazen není, poslanci ho tam ale můžou dodatečně zařadit.
Rada ČT má mít 15 členů, Rada ČRo devět členů. Jejich funkční období je šest let. Vždy po dvou letech se třetina rady obměňuje.
K posláním obou rad patří kontrola hospodaření veřejnoprávního média, projednávání stížností veřejnosti nebo jmenování a odvolávání jeho generálního ředitele. Obě rady tuto funkci obsazovaly loni.

Žádné komentáře:

Okomentovat