čtvrtek 30. srpna 2012

Český rozhlas představuje Rádio Junior

30. 8. 2012 publikováno na webu Českého rozhlasu


Děti v rozhlasovém studiu - Foto: Martin Kutil
Děti v rozhlasovém studiuFoto: Martin Kutil

Český rozhlas přichází s novým formátem vysílání pro děti. Pod názvem Rádio Junior bude od 3. 9. 2012 fungovat web radiojunior.cz a stejnojmenný hodinový blok ve vysílání Dvojky Českého rozhlasu od pondělí do soboty od 19 hodin.

Zora Jandová - Foto: Elena Horálková
Zora JandováFoto: Elena Horálková

V celku by Rádio Junior mělo obsáhnout zájmy dětí ve věku od 3 do 12 let. „Uvědomujeme si, jak rozdílné zájmy děti mohou mít v rozmezí jen pár let. Pracovně máme cílovou skupinu dětí rozdělenou na čtyři kategorie – na předškolní děti a potom celou základní školu rozdělenou po třech třídách. Každá skupina má samozřejmě svůj přesah. Páťáka zajímá, co dělá sedmák, ale také si něco najde mezi tématy pro třeťáky. Rád si zahraje hru, ale také potřebuje něco do školy. Ve vysílání Rádia Junior i na jeho webových stránkách si každé dítě najde to své,“ vysvětluje Zora Jandová, vedoucí tvůrčí skupiny pro děti a mládež
Web kromě obsahu z vysílání nabídne dva písničkové streamy, jeden pro mladší (Rádio Junior Mini) a jeden pro starší děti (Rádio Junior Maxi). 
Během podzimu se k nim přidá ještě třetí stream. Bude se věnovat mluvenému slovu. „Chceme využít rodinné stříbro – kvalitní mluvené slovo. V archivu Českého rozhlasu se ukrývají překrásná díla: vyprávěné příběhy, četby i rozhlasové hry,“ dodává Filip Rožánek z ČRo Nová média. 
Změna podoby čeká také Webík, stránky pro nejmenší, které rozhlas provozuje už od roku 2001. Bude jednou z částí Rádia Junior. V inovované podobě se představí koncem září. 
Hodina denního vysílání bude tvořena povídáním s hostem na nejrůznější témata, četbou na pokračování, velkou rodinnou soutěží a pohádkami od Hajaji. V pořadech v prvním týdnu v září bude postupně představen nový formát vysílání tak, aby posluchači věděli, co je nadále čeká. Hosty Magdaleny Šorelové se tak stanou členové týmu Rádia Junior, kteří jeho podobu připravují. 
10. září začne čtení na pokračování s vodnickou tématikou v příběhu Zory Jandové „Tatrmani“ v nenapodobitelném ztvárnění Jiřího Lábuse. Zahájena bude i velká soutěž, jejíž hlavní cena pozná svého výherce před Vánoci. 
Rádio Junior se vydá i mimo rozhlasové vysílání. Připravuje mnoho akcí, na kterých se s dětmi i jejich rodiči bude moci setkat. Jako první se bude podílet na programu akce Back to school, kterou pořádá obchodní dům Kotva na Náměstí Republiky v Praze v první školní den. Program začne už po 11. hodině bláznivým představením z rozhlasového zákulisí „Jak (ne)dělat rádio“ a zábava bude na místě pokračovat až do pozdních odpoledních hodin.
 
Další zajímavé informace naleznete v přiložených souborech. 

Autor:  Odbor komunikace a vnějších vztahů

Žádné komentáře:

Okomentovat