pátek 17. srpna 2012

Stanice mluveného slova ČRo na střední vlně? Mrtvý projekt, míní Miroslav Bobek

17. 8. napsal Jan Potůček na serveru DigiZone.cz


Český rozhlas musel radikálně přehodnotit projekt nové stanice mluveného slova. Zákaz vysílání na frekvencích BBC ji posouvá na střední vlny, s omezeným rozsahem.


Na středních vlnách by nakonec měla vysílat nová stanice mluveného slova Českého rozhlasu, další plánovaný celoplošný okruh veřejnoprávního rozhlasu, který po Novém roce pohltí samostatný Český rozhlas 6Rádio Česko a Český rozhlas Leonardo. Poté, co rozhlasu nevyšel plán rozšířit vysílání na frekvencích BBC World Service v krajských městech, který odmítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), musel management ČRo svoji původní vizi výrazně přehodnotit.

Pokud se BBC nepodaří rozhodnutí RRTV zvrátit, Český rozhlas plánuje umístit stanici mluveného slova na střední vlny, kde nyní vysílá ČRo 6. Místo 12 hodin denně by ale vysílala jen o něco déle než současná Šestka, která denně odbaví šest hodin vysílání. Novinářům to na dnešním setkání, na které server DigiZone.cz nebyl pozván, řekl generální ředitel ČRo Peter Duhan„Schéma nemá se současnou Šestkou mnoho společného, byť některé formáty zůstávají,“ citoval generálního ředitele ČRo server Médiář.cz.

Na plánovaném konci samostatného zpravodajského okruhu Rádio Česko, vědecko-populárního ČRo Leonardo a ČRo 6 se ale nic nemění. To se nelíbí bývalému šéfredaktorovi stanice Leonardo a nynějšímu řediteli pražské zoologické zahrady Miroslavu Bobkovi„Stanice mluveného slova je podle mého názoru velmi problematický projekt. Na střední vlně je to mrtvý projekt. Ve spojení se zrušením Leonarda a Rádia Česko by to pro Český rozhlas byl neodčinitelný krok k bezvýznamnosti,“ řekl Bobek serveru DigiZone.cz.


Peter Duhan ale novinářům řekl, že vysílání na střední vlně by mělo být jen dočasným řešením. Rozhlas se nevzdal myšlenky vysílání stanice mluveného slova na VKV. Rozhodnutí „velké“ vysílací rady ale ohrožuje pokračování Rádia Česko na vlnách BBC už od letošního 1. září. BBC totiž hodlá vysílání v FM pásmu z ekonomických důvodů ukončit. Pokud by prošla žádost na úpravu licenčních podmínek BBC, která počítala s rozšířením vysílání v češtině v podobě nové stanice mluveného slova ČRo, rozhlas by toto vysílání plně hradil. Takto k tomu ale nemá důvod.
Jakmile by BBC od září ukončila vysílání na VKV, znamenalo by to i konec vysílání Rádia Česko na společné frekvenci a jeho odchod do digitálních platforem. Pro Rádio Česko by to ale stejně znamenalo jen pozvolný konec, protože ať by s BBC od září pokračovalo, nebo ne, ke konci roku by stejně jako samostatná stanice zaniklo.

Jan Potůček

Jan Potůček 150
Autor je šéfredaktorem DigiZone.cz. Vedl mediální rubriky v Reflexu, Lidových novinách, Týdnu, DV Magazine a serveru Svět Namodro. Provozuje chovatelský web Ararauna.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat