neděle 19. srpna 2012

Rozhlas bude i kvůli konci spolupráce s BBC propouštět. Šéf nové stanice má přijít zvenčí

17. 8. 2012 napsal Ondřej Aust na serveru  Médiář.cz 

Ředitelem chystané stanice mluveného slova "určitě nebude" bývalý dlouholetý ředitel zpravodajství televize Nova Martin Ondráček.


Český rozhlas v souvislosti s plánovanou stanicí mluveného slova počítá s propuštěním až desetiny zaměstnanců, kteří se podílí na tvorbě programu v rámci celé instituce. ČTK to řekl náměstek generálního ředitele pro strategický rozvoj René Zavoral. Stanice mluveného slova vznikne do konce roku na základě sloučení stanic Český rozhlas 6, Český rozhlas Leonardo a Rádio Česko.
Se vznikem nové stanice souvisí personální změny. „Je jasné, že bude množina lidí, se kterými se Český rozhlas bude muset rozloučit. Ta množina se v celém součtu odhaduje mezi 8 až 10 procenty,“ řekl Zavoral. Podle něj jde o čísla za celou oblast programu. Někteří lidé sice přestanou pracovat v rámci stanic, nové pozice ale vzniknou v nově budovaných centrech zpravodajství a dalších programů.
Počet lidí, kteří pro rozhlas v rámci slučovaných tří stanic přestanou pracovat, podle něj nelze zatím přesně vyčíslit, protože tito zaměstnanci zároveň tvoří program i pro další stanice. Podle mluvčího rozhlasu Jakuba Čížka personální změny souvisí také s celkovou restrukturalizací v rámci veřejnoprávního rozhlasu.
Další vývoj dotčených stanic
Do konce roku sloučí stanice mluveného slova programy Český rozhlas 6 a Český rozhlas Leonardo, od nového roku pak zčásti převezme také program Rádia Česko. To dosud vysílá digitálně a v pásmu VKV prostřednictvím stanice BBC provozované firmou BBC Radiocom, kde má k dispozici šest hodin denně – od 8 do 11 a od 13 do 16 hodin.
Další detaily ke stanici mluveného slova představí rozhlas na podzim včetně názvu, programu i vedení. Zatím není potvrzeno, kdo se na nové stanici stane šéfredaktorem. Jisté je zatím jen to, že rozhlas o této pozici jedná s lidmi, kteří nepůsobí ve veřejnoprávní sféře. Konkrétní oslovený, který se momentálně rozmýšlí, podle ředitele Duhana nedělá ani v televizi, ani v rádiu.
„Je to proto, že mohou nabídnout jiný pohled na rozhlas a na moderní žurnalistiku 21. století, se kterou máme na některých stanicích trochu problémy,“ vysvětloval dnes Duhan, proč s kolegy vybral člověka zvenčí.
Na dotaz Médiáře odmítl, že by se šéfem nové stanice měl stát bývalý dlouholetý ředitel zpravodajství televize Nova Martin Ondráček, který – jak Duhan připomněl – teď v rozhlasu radí v oblasti editoriálních postupů.

6 komentářů:

  1. Eva Ondřejová19. srpna 2012 v 17:33

    Zajímalo by mě, podle čeho se bude propouštět. Podle profesionality nebo podle "ksichtu" nebo podle poslušnosti, to je naplňování beze zbytku a bez vlastního nápadu představy vedení - jako třeba na "Dvojce"?
    (Mimochodem, jediný, kdo nevypustí "Dvojku" z úst je pan Větvička, dnes to musil ráno za něj říkat jiný hlas.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je úplně jedno, podle čeho se bude propouštět, paní Ondřejová. Na Vltavě, na ČRo6 a na Leonardu jsou ti nejkvalitnější redaktoři. Ti budou podle mého názoru propuštěni a v Českém rozhlase zbydou jen ti tzv. "moderátoři", kteří mlátí prázdnou slámu a neumí ani plynule a bez chyb mluvit.

      Vymazat
    2. Eva Ondřejová19. srpna 2012 v 22:04

      Asi ano. Ach jo. Já myslela, že vyberou ze všech a ne jen z rušených stanic. Ale jestli se nemýlíte...

      Vymazat
    3. V tomto případě bych se rád mýlil, paní Evo.

      Vymazat
    4. avramopulosová22. srpna 2012 v 11:08

      Paní Ondřejová, těch co nikdy neřeknou "dvojka" je víc - pan František Novotný,Tomáš Černý,Ondřej Suchý, pan Hanzlík. A taky moderátoři Jak to vidí tento stupidní název neříkají. Nedávno jsem - kvůli panu Pavlatovi- poslouchala Mikroforum s Jandovou. Už mi připadlo, že je konečně normální, že nehejká, ale ona na sebe řekla, jak je chudera nemocná, a že se obětovala....No a když porovnám moderátory Radiožurnálu s novomoderátory dvojky, je tam nebetyčný rozdíl. Ráno mě nikdo neprudí rádoby fóry, jsou příjemní bez vnucování. A to celodenně. A pozdní večery s paní Klusákovou jsou také vždy zajímavé.Tak.To, co provedli s Prahou je největší katastrofa posledních dvaceti let. A teď tedy vymýšlí nové logo. Aby tu dvojku posvětili. Protože stanice Praha je stále Praha. Ale pro vedení rozhlasu a Radu ČR to je jinak. Počpak asi.

      Vymazat
    5. Eva Ondřejová23. srpna 2012 v 23:52

      Paní Avramopulosová, já jsem slyšela pana Fr. Novotného, jak tu "dvojku" řekl. Poslouchám velmi málo teď v létě, ale opravdu si myslím, že se drtivá většina podřídila a děsně mě to štve. Ubohý název, ubohý program (teď v létě je ovšem lepší, protože vysílá hodně z archívu).
      S tím Radiožurnálem souhlasím, moderátoři jsou opravdu nesrovnatelně lepší, jen zprávy bych kritizovala. Ve snaze sdělit moře věcí v co nejkratší době tvoří někteří "zprávaři" a zpravodajové krkolomné věty někdy zkreslující obsah sdělení.
      ( Možná že jsou moderátoři na Radiožurnálu také lepší proto, protože nemají za úkol bavit a nemusí se totiž pitvořit, aby splnili zadání a udělali vedení radost.)

      Vymazat