čtvrtek 30. srpna 2012

Dětské Rádio Junior startuje 3. září. Český rozhlas mu dá prostor i na Dvojce

30. 8. 2012 napsal Jan Potůček na serveru DigiZone.cz


Hlavní vysílací platformou pro Rádio Junior bude internet. Nabídne na něm hned dva písničkové streamy pro mladší a starší děti a spoustu her.


Společně se začátkem nového školního roku zahájí v pondělí 3. září vysílání připravovaný dětský okruh Českého rozhlasu Rádio Junior. K dispozici bude na webové adresewww.radiojunior.cz a od pondělí do soboty i denně od 19 hodin na Českém rozhlasu 2 – Praha, označovaném jako Dvojka. Podle mluvčího rozhlasu Jakuba Čížka půjde o hodinový vysílací blok určený dětem od tří do 12 let plný pohádek, písniček a čtené tvorby, tedy jakýsi rozhlasový Večerníček.

„Uvědomujeme si, jak rozdílné zájmy děti mohou mít v rozmezí jen pár let. Pracovně máme cílovou skupinu dětí rozdělenou na čtyři kategorie – na předškolní děti a potom celou základní školu rozdělenou po třech třídách. Každá skupina má samozřejmě svůj přesah. Páťáka zajímá, co dělá sedmák, ale také si něco najde mezi tématy pro třeťáky. Rád si zahraje hru, ale také potřebuje něco do školy. Ve vysílání Rádia Junior i na jeho webových stránkách si každé dítě najde to své,“ uvedla Zora Jandová, vedoucí tvůrčí skupiny ČRo pro děti a mládež.


Na interentu nabídne Rádio Junior i dva písničkové streamy, Rádio Junior Mini pro mladší a Rádio Junior Maxi pro starší děti. Třetí stream zaměřený na mluvené slovo přibude na podzim.„Chceme využít rodinné stříbro – kvalitní mluvené slovo. V archivu Českého rozhlasu se ukrývají překrásná díla: vyprávěné příběhy, četby i rozhlasové hry,“ uvedl Filip Rožánek ze sekce Nových médií ČRo. Pod web Rádia Junior nově přejde o dětský Webík, který byl dosud hlavní internetovou aktivitou ČRo pro děti. V nové podobě se představí koncem září.

Foto: Český rozhlas
Zpěvačka Ewa Farna se na Rádiu Junior představí v pořadu Škola hitů, v němž bude vyprávět o svých nejoblíbenějších písničkách
Kromě samotného vysílání a internetových speciálů připravuje Rádio Junior i nemediální aktivity. “Připravuje mnoho akcí, na kterých se s dětmi i jejich rodiči bude moci setkat. Jako první se bude podílet na programu akce Back to school, kterou pořádá obchodní dům Kotva na Náměstí Republiky v Praze v první školní den. Program začne už po 11. hodině bláznivým představením z rozhlasového zákulisí „Jak (ne)dělat rádio“ a zábava bude na místě pokračovat až do pozdních odpoledních hodin,” uvedl mluvčí rozhlasu Čížek.

Jan Potůček

Jan Potůček 150
Autor je šéfredaktorem DigiZone.cz. Vedl mediální rubriky v Reflexu, Lidových novinách, Týdnu, DV Magazine a serveru Svět Namodro. Provozuje chovatelský web Ararauna.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat