úterý 9. srpna 2011

blog Jirka oznamuje

09.08.2011 21:51 - 08. Ohlasy v médiích -trvalý odkaz

blog Jirka oznamuje

8. srpna 2011

Nový ředitel státního rozhlasu   „Český Rozhlas" začíná s radikální změnou ve vysílání, včetně zvýšení koncesionářských  poplatků.  Budu platit, ale chci kvalitní rozhlas.
Ale jsem na rozpacích. Například regionální rádia chce sloučit v jedno,  z dvojky udělat  jedničku, z jedničky dvojku, trojku nechá, pátý okruh chce zrušit, a jeho pořady přesunout na jedničku, vznikne čtyřka.  Motá se Vám z toho hlava?  Tak neposloucháte státní rozhlas.
Beru jako výborný stav, kdy každý okruh bude úzce zaměřen na svou oblast a ty Regiony,  co vysílají 12 hodin, tak to je luxus, když si vezmeme, tak zprávy z regionu zabírají procento a zbytek může být centrální hudba a s tím souhlasím. Je zbytečné vysílat 14x obdobnou hudbu, to je zbytečné, stačí jedna, podobně to má soukromá F1, centrální muzika s krajskými zprávami  a reklamou dle krajských vysílačů,  to ČRo zvládne stejně jako F1. Pokud dojde k integraci dnešní Dvojky -  budoucí jedničky s regiony, tak by to mohlo znamenat konec pražské Reginy.  Její mainstreamový  pop stejně dlouhodobě na metropolitním trhu nezabírá.  Regina je přes komerční výraz stále méně vyhledávaná, na internetu ji poslouchá průměrně kolem 20 osob.  S těmito výsledky je to předimenzované páté kolo u vozu, se kterým by pan Duhan měl něco udělat.
Dvojka by stavěla na dnešním Radiožurnálu a byla by to zpravodajsko-publicistická stanice pro posluchače od 20 do 40 let.  Dvojka bude prostě Dvojka, postavena na základě Radiožurnálu, ale řekněme spíše Hvězdy. Vltava zůstává Vltavou tedy ARTE tedy KULTUR. No,  a ona ČTYŘKA je nový okruh, který pojede tam kde jely pětky, tedy krajské a bude to ČRo6 ( bývalá Svobodná Evropa ) jako základ k tomu Česko (bývalé BBC ) a může tam přesunout i něco z Vltavy. A to je projekt, kterému fandím. Ale pozor, co se týče čtyřky, všimněte si, že prakticky mluví o vypnutí středních vln. Co na té frekvenci  po skoro devadesáti letech bude? Ticho? Ušetřil by tím sedmdesát milionů korun,  což je pro takový kolos jako ČRo, jako pro Vás sedm set ročně.  Proti opuštění SV bych nic neměl, u DV 270 kHz je to tak 50:50, ale proti opuštění FM sitě BBC+Radia Česko důrazně PROTESTUJI !!!  Jedinou akceptovatelnou výjimkou by byla záměna Radia Česko za Rádio Wave na těchto kmitočtech. Tedy ředitel nehovořil ani o žádném DV. DV se používá pro Slovensko a je asi ve státním zájmu aby se používalo dál. O DV nehovořil !  Pouze o SV !  FM musí ze zákona používat češtinu ! Tu ji dodává ČRo.  BBC World Service už má licenci do roku 2025 a přistoupilo k novele o digitalizaci.  Naprosto nezrušitelné, tedy dle mého osobního názoru.  Takže předpokládám , že  ČRo bude BBC tuto češtinu dodávat dál !  V lepším případě může BBC World Service zaměstnat pár lidí propuštěných z ČRo. Takže to s čtyřkou dopadne asi všelijak. Uvidíme.
Komentáře
[1]10.08.11 08:01:45Ludmila Avramopulosová
A tak si můžeme broukat jedna dva tři čtyři....Zaniknou názvy Radiožurnál, Praha,zaniknou ZNAČKY.Kdo se v tom zmatku vyzná.A co škody to natropí.Jojo, pan Duhan po sobě nechá stopu. Pan JO bude dobrým přisluhovačem.Až vyhodí zaměstnance, najme známe obličeje, jakoby to v rozhlase bylo důležité(!)a bude vykazovat sníženou zaměstnanost(známé finty).Pak se najme "nezávislá" agentura na průzkum, výsledky budou pozitivní...to taky známe. Očekávala bych kvalitu, ale pokud půjde vše tak jako na nynější dvojce, tak to už si pak nepustím ČRo vůbec.
[2]10.08.11 10:23:55Tomáš Němec
Všimla jste si, paní Avramopulosová, že panu Jirkovi se v zásadě změna v přeformátování všech stanic Českého rozhlasu líbí a že poměrně obšírně zdůvodňuje nedostatky, které vidí v současném vysílání Českého rozhlasu? Pochvaluje změny v regionálním vysílání. Od té doby, co mám internetové rádio, mám běžný přístup k většině regionálních vysílání Českého rozhlasu. Bohužel, musím souhlasit s tím, že většina času se v nich obsahově (nikoli moderátorsky a redakčně) překrývá. Všude však vysílají i Tandem Jana Rosáka, který si zve do pražského karlínského studia Reginy pražské umělce. Nechápu, proč se to musí vysílat po celém státě, když stejné Pražáky si zvou do studia dámy na Ostré dvojce. Také jsem zaslechl pořad, kdy si do jednoho ze studií (tuším Hradec Králové), pozvali do studia ředitelku jakési charitativní organizace z Prahy, aby jim vykládala o tom, jak ta organizace pracuje v jejich regionu. Na rozdíl od pana Jirky my momentálně jen vzdycháme.
[3]10.08.11 10:30:08Tomáš Němec
Radiožurnál na rozdíl od Prahy není zavedená značka. Sice pod tímto názvem začínalo vysílání rozhlasu (název celé firmy), ale po uvedení více stanic se toto označení nepoužívalo. Stanice se v minulosti jmenovala Praha II., Československo a Hvězda. Byla to celostátní stanice pro celou Československou republiku, vysílalo se na ní česky i slovensky současně.
[4]10.08.11 11:24:16Ludmila Avramopulosová
Pane Němče,to je mi záhadou, proč vysílání Tandemu je vysíláno na rádiu Hradec Králové, když je to z Prahy:-/.ALE, pan Rosák byl jeden z prvních,kdo si zval hosty do pořadu, zejména herce. Ostatní mu to myslím ukradli.Je to teď takové pelemele. A porád lepší název Radiožurnál(zní to pěkně) než jednička, dvojka...Panu Jirkovi se budoucí změny líbí, mě ne.
[5]10.08.11 11:45:13Tomáš Němec
Paní Avramopulosová, Tandem se vysílá na všech regionálních stanicích, nejen na stanici Hradec Králové. jinak, co si budeme říkat, proti změnám na Praze se mnoho posluchačů nepřidalo. Když se prokliknete na původní článek pana Jirky, má tam video s rozhovorem Barbory Tachecí v době její vlády nad Radiožurnálem. Hovoří se tam o tom, že petici proti změnám Radiožurnálu podepsaly 4 tisíce posluchačů. Slyšel jsem, že později toto číslo bylo dokonce 10 tisíc. A nás se tady baví stále jen zhruba 20 lidí (jedinců). Ačkoli s Vámi osobně souhlasím, nemohu po půl roce snahy vydávat svůj názor na vysílání Českého rozhlasu za názor všech koncesionářů. To však neznamená, že nebudu psát o chybách, kterých se podle mě tato instituce ve vysílání i ve své koncepci dělá Český rozhlas. Ovšem černobílé vidění slovy "líbí se mi", "nelíbí se mi" je málo. Český rozhlas jako instituce kontrolovaná státem má širší záběr než malou skupinu lidí, kteří ho neposlouchají, protože se jim to momentálně nelíbí.
[6]10.08.11 12:44:59Ladislav Kozák
Já petici proti dvojce neviděl, ale kdysi prý vznikla a podepsalo ji tisíce posluchačů, jenomže narozdíl od Radiožurnálu vedení dvojky zvolilo taktiku všechno je v pořádku, nic se neděje, takže i když by petice opravdu existovala, věděli by o ní jenom lidi, co přímo ten papír podepsali.
[7]10.08.11 16:37:32Tomáš Němec
Pane Kozáku, nejpravděpodobnější slovo z tohoto vašeho příspěvku mi připadá "prý". Kdyby petice proti dvojce existovala a podepsalo ji tisíce posluchačů, určitě bychom se o ní dozvěděli. Aspoň já. A také by sem psalo víc lidí než stále těch 20 stejných.
[8]10.08.11 16:59:13Ladislav Kozák
Proto jsem to napsal jak jsem to napsal. Mám to z druhé ruky. Ale že sem píše málo lidí je myslím tím, že to ani nemá cenu. Ať děláme co děláme, nic se nezmění. Lidi mají jiné starosti, než nezvýsledně přispívat právě sem. Co vím, tak jsem psal přímo Ostrému a dalším, zkoušel jsem aby mi dali můj krátký článek do novin, ale neuspěl jsem. To jsou věci, které cenu opravdu mají, ovšem když nevyjdou, tak se o nich nedozví nikdo. Kdo tedy může napsat, kolik je lidí jako já?
[9]10.08.11 17:18:49Tomáš Němec
Pane Kozáku, na Facebooku se od prosince do dnešního dne přidalo ke skupině "Nerušte název stanice Praha Českého rozhlasu" 127 lidí. Český rozhlas 2 - Praha má tamtéž 1.122 příznivců. Český rozhlas jako takový tam má 12.070 příznivců. Pokud občas poslouchám telefonáty ve vysílání, zřídkakdy se ta, dnes vyskytnou kritická slova. Naopak všichni děkují tzv. moderátorům, že se jim to dobře poslouchá. Pokud by byl odpor ke změnám velký, jistě by si mnoho lidí z oněch 350 tisíců posluchačů, kteří dnes poslouchají Ostrou dvojku, aby vyjádřilo své rozhořčení. Stačilo by 1 %, to jest tři a půl tisíce lidí a už by to bylo zřetelné. Já soudím, že změny ve vysílání na stanici Praha nejsou pro lidi dnes zajímavé jako třeba pro mne.
[10]10.08.11 18:32:14Ladislav Kozák
To souhlasím. Spokojení volající jsou podle mě placení rozhlasem, ale nechci jim křivdit. Já se nikdy nedovolal. Ale že změny jsou většině jedno, to máte úplnou pravdu. Kromě zrušení Periskopu. Můžete mít jiné zkušenosti, já neznám nikoho, kdo by byl s dvojkou spokojený, ale ani nikoho, kdo by měl rád to, co nahradila Sama doma, nebo vůbec předúnorové vysílací schéma. Ani tenkrát to neposlouchali a nevědí většinou co tam bylo. Dřív úžasně populární Domino je na nic už léta, tam se moc nezměnilo, M.Šorelová má zkrátka opačný přístup, než J.Hromádko, který se narozdíl od ní snažil a rozuměl tomu. Co by chtěli, to nepřipomíná to, co je teď, nepřipomíná to ani to před únorem. Takže nechtějí zpátky staré schéma. Co by chtěli, to jsou rozhlasové hry a četby. Hlavně detektivky a dobrodružné. Za socialismu se natáčel Perry Mason, Mayovky, Verneovky, co kdo chtěl. Dnes Verneovku natočí jednou za několik let, ostatní vůbec. Ještě tak Vltava Sherlocka Holmese. Ani se to už nevysílá.
[11]10.08.11 18:33:04Ladislav Kozák
V televizi jdou Mayovky každou chvilku, ale stále stejné, jiné nejsou a nebudou. V rozhlase jsou, ale dočkáme se maximálně těch, co napsal J.Hromádko. Rozhlasových her podle Maye z osmdesátých let ne, ani těch ze šedesátých, i když v hudbě je Ostrý šedesátými léty posedlý. Nové se netočí. S detektivkami na dvojce je to stejné. Tyhle věci byly špatné předtím a jsou špatné teď, co vím, tak právě tohle lidem nejvíc vadí. Vzpomeňte si na anketu, kde sice někteří hlasovali, že se jim nové schéma líbí víc, než staré, ale společně všichni hlasovali pro detektivky, dramatizace a četby. O oblibě detektivek Ostrý jistě musel vědět, jak nastoupil do funkce, nechal běžet každý týden jednu detektivku, v únoru dokonce každý týden jednu premiéru přes hodinu dlouhé detektivky. Nadšených lidí tím získal hodně. Až když vlna protestů opadla, vykašlal se na detektivky, takže teď ti nadšení nějak už nadšení nejsou.
[12]10.08.11 18:36:55Ladislav Kozák
Že má vaše malá a ne moc známá stránka za pár měsíců na facebooku jen devětkrát méně příznivců než dvojka, co funguje už desítky let, dřív jako Praha, to bych považoval spíš za váš úspěch.
[13]10.08.11 21:10:30Tomáš Němec
Milý pane Kozáku, jakkoli s Vámi osobně souhlasím, z hlediska Českého rozhlasu Praha je to jedno. Za toho půl roku od změny Prahy v Ostrou dvojku se ozvalo málo posluchačů proti těmto změnám. To, že je odradilo to či ono je možná pravda, ale já si myslím, že je to zase až tak netíží. Beru i to, že starší posluchači se ani ozvat neumějí. Rozhodně si nemyslím, že se například nelze dovolat do rozhlasu. Poslechněte si někdy v sobotu ve 20 hodin pořad "Volejte šestku", tam v podstatě volají stále ti samí posluchači. Já sám jsem se do vysílání Ostré dvojky dovolal za onoho půl roku několikrát. Z toho jsem asi 3x kritizoval různé nešvary ve vysílání. Pokud se díváte na tento blog, jistě jste zaznamenal můj rozhovor s paní Švejnohovou. Jestli ne, tak si ho pro radost přehrajte z příspěvku http://nerustestanicipraha.sblog.cz/2011/07/04/223 Myslíte, že i mně Český rozhlas platí, abych vedl tento kritický blog?
[14]11.08.11 10:11:09Jirka - www
uprostřed článku zvukový záznam http://www.rozhlas.cz/radiowave/session/_zprava/peter-duhan-o-budoucnosti-cro-a-radia-wave--932506

Žádné komentáře:

Okomentovat