čtvrtek 11. srpna 2011

Peter Duhan o budoucnosti ČRo a Radia Wave

11.08.2011 10:30 - 07. Po volbě ředitele 2011 -trvalý odkaz

Peter Duhan o budoucnosti ČRo a Radia Wave

9. srpna 2011 v 16.40

Ve čtvrtek 28.července zvolila Rada Českého rozhlasu nového generálního ředitele naší instituce. Stal se jím Peter Duhan, který před svým zvolením už od března roku 2010 stál v čele Českého rozhlasu v pozici prozatímního ředitele.
Mezi úkoly, které vnímá Peter Duhan jako klíčové, patří nutnost upevnit postavení veřejnoprávního rozhlasu na českém mediálním trhu. Nový generální ředitel také prohlašuje, že je nutné rozšiřovat nabídku pořadů na webu Českého rozhlasu, ať již k přímému poslechu nebo ke stažení. Každý by si tak měl mít možnost sestavit své vysílání podle vlastních priorit, aby mohl poslouchat, co ho zajímá a v čase, kdy mu to jeho denní režim umožní.  
Jakou roli bude podle plánů Petera Duhana v rámci Českého rozhlasu zastávat Radio Wave? Co čeká Český rozhlas za největší změny? To vše zaznělo v rozhovoru s generálním ředitelem v Odpoledním session.
Rozhovor s generálním ředitelem ČRo Peterem Duhanem o budoucnost Českého rozhlasu a Radia Wave
 přehrát  http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2407159&drm=


Generální ředitel Českého rozhlasu Mgr. Peter Duhan - Foto: Khalil Baalbaki
Generální ředitel Českého rozhlasu Mgr. Peter Duhan Foto: Khalil Baalbaki
Peter Duhan stál od února loňského roku v čele Českého rozhlasu v pozici prozatímního ředitelele. Narodil se před 64 lety v Bratislavě, zde také vystudoval Vysokou školu múzických umění, obor filmová a televizní scenáristika. Po krátkém působení v někdejším Československém rozhlase v Bratislavě přešel do Československé televize, kde pracoval jako redaktor a dramaturg zábavy. Po roce 1989 mj. působil jako programový ředitel soukromé společnosti Kabel Plus, od roku 2000 spolupracoval se stanicí ČRo 6 – Rádio Svobodná Evropa a v roce 2007 se stal jejím ředitelem. Od roku 2009 působil také jako programový ředitel Českého rozhlasu.

odkaz  http://www.rozhlas.cz/radiowave/session/_zprava/peter-duhan-o-budoucnosti-cro-a-radia-wave--932506
Komentáře
[1]11.08.11 10:49:19Tomáš Němec
Děkuji Jirkovi za upozornění a doporučuji Vám přehrát si rozhovor s generálním ředitelem Duhanem.
[2]11.08.11 11:15:07Tomáš Němec
Bylo by zajímavé na tomto místě nebo u odkazovaného článku na webu ČRo rozvinout diskusi o záměrech pana Duhana, ale nikoli jen stylem "pan Duhan si stále prosazuje svoje a nedbá na posluchače". Pan Duhan je teď řádným generálním ředitelem a jeho úkolem je prosazovat změny v rozhlase, které si vytýčil před svým zvolením. Jeho představa v audiorozhovoru je velmi přesná. Souhlasíte s ní nebo jak byste chtěli vývoj v ČRo změnit? Je jasné, že NIC nezůstane při starém.
[3]11.08.11 11:38:40Přemysl Hnilička
Zatím z toho nejlépe vychází dnešní Vltava, ta by možná zůstala s malými změnami stejná. Jen doufám, že Duhanova vize "nevykopne" mladé a začínající autory a že v nějaké podobě obnoví Čajovnu.. bylo by jí škoda.
[4]11.08.11 19:19:40Mirek Tengler
Co se týká projektu pana Duhana: Připadá mi, že je přesně v intencích této doby a politiky této vládní koalice. (I když pan Duhan byl nominantem spíše ČSSD.) "Všechno je zastaralé a musí se to zreformovat - ať to stojí, co to stojí." Bude s...e tedy reformovat nejen to, co by reformu skutečně zasloužilo, ale i to, co se osvědčilo, ale někomu vlivnému se to nelíbí, protože on se chce před světem (a Radou) blýsknout komplexní reformou. A tak tu budeme mít Jedničku, Dvojku, Trojku a Čtyřku. Zprávy na ČRo 4 se nám budou prolínat s dramatickou tvorbou, která s ní nemá vůbec nic společného, na ČRo 3 mluveného slova naopak ubude (nevím proč), z Dvojky se stane Jednička, do které se budou napojovat regionální stanice (to jediné mi připadá celkem logické), a hudba na Dvojce (dnešní Jedničce) bude podobná té, kterou hraje Rádio Wave. Ne, tento projekt se mi celkově nelíbí, i když uznávám, že spojení Jedničky s regiony smysl má.
[5]16.08.11 12:24:04Ludmila Avramopulosová
Tak to jste mi pane Tenglere uloupil vítr z plachet:-). Co mám napsat, když jste to vyjádřil i za mne? tedy souhlas.
[6]16.08.11 14:34:10Jiří Potocký
Nejsem zastáncem radikálních řezů, neboť kdo může říci, že má patent na dokonalé řešení a má-li, opravdu se mu je podaří (bez vnucených „kočkopsích“ změn) prosadit. Nechápu, proč jsou změny (kromě odstranění pokusu JO) potřeba, neboť (znovu opakuji) Praha není „normální“ stanice, která musí soutěžit o poslechovost. Od ní se vše odvíjí (či spíš odpadá). Fascinuje mne zamýšlená výměna formátů mezi RŽ a Prahou. Změny na Praze vyvolalo to, že si prý posluchači pletli Prahu s kdoví čím (rád bych ty posluchače viděl). Nyní teprve nastane zmatek! Stran názvů stanic mne jejich „duchaplné“ očíslování pobuřuje (ono docela stačí „dvojka“). Ostatně, když se uvažovalo, kterak se pojmenuje rádiové vysílání, posluchači byli vyzváni, aby poslali své návrhy. „Dvojka“ přibyla shora…
[7]16.08.11 14:35:26Jiří Potocký
Dovedu si představit, že název stanice „Praha“ by mohl někomu vadit přesto, že je to klasika. Na druhou stranu mne druhdy překvapilo, že stanice „Hvězda“ byla přejmenovaná na „Radiožurnál“, když takto se jmenovala stanice, která vysílala program pro celou rodinu (burzovní správy pro tatínka, operety pro babičku, divadelní hry a taneční muziku pro maminku pohádky pro dítka). Jako pamětník vzniku (i zániku) stanice „Hvězda“ vás mohu ubezpečit, že mne nikdy nenapadlo (byl jsem mlád), že to má být ona „rudá hvězda“, která se tehdy skvěla na každém baráku. Škoda, že po Plyšáku převládla snaha pomstít se (alespoň takto) nad příslovečným českým humorem a stanice „Hvězda“ se nestala stanicí „Hvězda“… Rozuměj normální hvězdou - jinde Star. Ono by to vyšlo nastejno jako ta „Jednička“. 2. část
[8]16.08.11 14:36:56Jiří Potocký
Tedy nechť se jmenuje publicistická stanice (dnešní RŽ, ale prosím na úrovni, spolu s Šestkou a regiony) stanice „Hvězda“ a dnešní (promiňte bývalá) Praha nechť je opět Radiožurnálem (na cizí slova ve sdělovadlech jsem poněkud alergický, ale budu si namlouvat, že je to z franštiny). Vltavu bych nechal tak jak je (spolu s Leonardem si ostatně musím vystačit i nyní). Pro pana Duhana bych měl návrh. Jistě má „pšectavu“ jak by program stanice Praha měl vypadat, tož ať jej některý den, no ostro - v éteru, předloží posluchačům k posouzení! Rádio je, dle jeho informací, přezaměstnané, takže takováto akce by neměla být problém. Kromě toho by se ukázali schopní, kteří by směli zůstat. Podobná akce s RŽ. Proč se v zákulisí dlouze připravovat, něco kutit a pak předložit možná podivný výsledek? Vždyť jde jen o skladbu programu. Toť výzva tak ambicióznímu generálnímu řediteli. 3. část
[9]16.08.11 14:37:39Jiří Potocký
Obávám se, ještě dva roky budeme poslouchat „dvojku“ a pak se z rádia poline něco neslýchaného. Doufám, že pan Duhan, kromě neexistujících zákonů, prosadí i možnost legálně se vyvázat z placení koncesionářských poplatků, neboť (hádám) zájemců bude dost a dost. Dokončení

Žádné komentáře:

Okomentovat