úterý 16. srpna 2011

Zamyšlení

16.08.2011 07:53 - 03. Články posluchačů -trvalý odkaz

Zamyšlení

15. 8. 2011 napsal pan Milan Brož

"… na Českém rozhlasu 2 - dvojce" (také jsem již zaslechl: „… uvádí Český rozhlas 2 - dvojka“) - to je konec upoutávky jakéhosi pořadu stanice Českého rozhlasu 2 – Praha (oficiálně) nebo Dvojka (neoficiálně), anoncované na „Šestce“ (ale i jinde).

Prosím, řekněte si to nahlas: "Na Českém rozhlasu dvě dvojce“, nebo „uvádí Český rozhlas dvě dvojka“ panečku, to zní. Hrdě, že?!   A to spojení anoncované celé bylo dokonce – tuším: … „naše jednička na Českém rozhlasu dvě dvojce.“ Tady si autor, řekl bych, doslova naběhl sám sobě. Vždyť - jak k tomu ten/ta dotyčný/á jednička přijde? A jak k tomu přijde náš jazyk, čeština? Naschvál, řekněte si to nahlas ještě jednou – i Vy, prosím, pane Ostrý. To je jazyk, že?

 Autor to už domyslel za nás,    jsme ušetřeni toho úsilí, abychom oblíbenou stanici familiérním   jménem nazývali jaksi spontánně, jakoby z nás samých, jako je tomu dosud např. právě u „Šestky“. Autor už dopředu předpokládá budoucí oblíbenost jeho konstrukce, úspěch jeho „díla“, předjímá posluchačovu nesamostatnost a vnucuje jakýsi současný trend, kdy už nemáme hospody, ale hospůdky, kde nepodáváme guláš, kachnu či rožníme prase, nabízen jest gulášek, kachnička nebo prasátko. Už to zhodnocení tam také je, protože ani gulášek, kachnička či rožněné prasátko prostě „eklhaft“, tedy nekalé, nedobré, špatné, býti přece nemůže.

Tak v tomto kontextu již   nám autor nepodává vysílání stanice Český rozhlas DVĚ – Praha, ale rovnou familierní Dvojku, už tím názvem vlastně dovoluje si zhodnotit své dílo jaksi dopředu, bez P.T. „nesamostatného“ posluchačstva. A tomu samostatnému jaksi ukazuje kudy. A když nesouhlasíš, tak běž!

 Je to „trendy“, že, pane řediteli, až, řekl bych „cool“, a tedy   „in“. Ale, kdo se pohybuje příliš na hraně, bacha, lajna bývá úzká, hrál jsem basket, stačí malý žďuchanec, a v tu chvíli může být všechno „aut“.

Prosím, řekněte si, ale opravdu nahlas, ještě jednou: „Setkáte se s jedničkou na Českém rozhlasu dvě Dvojce“
Komentáře
[1]16.08.11 09:03:11Ludmila Avramopulosová
Dobrý den pane Broži, hezká úvaha.Ale já mám pocit,že načásltvo z rozhlasu si žije v nějakém "svém" mediálním světě. Proto ty jejich plány se změnami názvů namísto zkvalitnění pořadů.Nyní má ČRo 2 hned několik znělek a několik druhů upoutávek!Ty stupidity o nichž píšete, se dál vysílají a hlavně neustále a neustále během některých pořadů mají moderátoři povinnost ohlašovat -dvojka českého rozhlasu. No není to zavádějící? Dvojka? Úkolem vedení je vtlouci posluchačům do hlavy nový i když hloupý název. To je příklad dokonalého vymývání mozků. Ano, pan JO společně s nevyšším si vzali do hlavy, že bude inovace za každou cenu.Hlavně být jak píšete, in, cool. Od pánů zralého věku bych očekávala rozhodnutí, za která se nebudou muset stydět. Nebo už jsou přezrálí:-/ a proto ty výsledky?Není je mi z toho příjemno.Teď, když si mám pustit rozhlas, děsím se, co nového IN a COOL na mě ta jejich dvojka, která má být jedničkou (to jsou slova pana Duhana!)vyplivne. A teď babo raď - dvojka jedničkou....
[2]16.08.11 09:32:51Ludmila Avramopulosová
Pane Broži, je možné nominovat za tyto pomotané názvy ČRo na Křišťálovou lupu - je tam totiž i ANTICENA.Já už tak učinila:-)
[3]16.08.11 18:16:56Milan Brož - 
Paní Avramopulosová, já nevím zda lze nominovat. Učinila-li jste tak, máte můj podpis. A dále - ano, Dvojka má být jedničkou, nebo je lepší, aby jednička byla Dvojkou, kdo ví, hlavně aby to bylo trendy a my všichni tedy in a z toho cool. I za cenu, že to ostatní, kvalita, posluchači, budou aut. Pokud však jde o poplatky, žádný aut neplatí, zajímavé, že?
[4]18.08.11 07:51:25Ludmila Avramopulosová
jojo, nominovat lze, rozkliknete-li si pobídku na stránkách webu rozhlasu, je to vpravo nahoře. A vyzývá nás náš oblíbený Filip Rožánek.

Žádné komentáře:

Okomentovat