čtvrtek 18. srpna 2011

Nový šéf Českého rozhlasu Peter Duhan: Do tří let můžeme mít nejposlouchanější stanici v zemi - 2.část

18.08.2011 15:22 - 07. Po volbě ředitele 2011 -trvalý odkaz

Nový šéf Českého rozhlasu Peter Duhan: Do tří let můžeme mít nejposlouchanější stanici v zemi - 2.část

18.8.2011 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz

Udělal pořádek.
Udělal pořádek. Nastavuje parametry, podle kterých rozhlas má fungovat. další část článku na originálním místě - klikněte na   http://www.mediar.cz/novy-sef-ceskeho-rozhlasu-peter-duhan-do-tri-let-muzeme-mit-nejposlouchanejsi-stanici-v-zemi/


Proberme tu představu čtyř základních okruhů, na analogových pozemních vysílačích. Jako národní okruh navrhujete „plnoformátovou stanici pro cílovou skupinu 40-60 let, jež by vznikla na programovém základě nynější Dvojky, absorbovala by nynější regionální stanice, program by vysílala celoplošně s pravidelným odpojováním regionálních studií na časové ploše 2 x 4 hodiny (celkově 8 hodin denně), vysílala by na FM síti určené pro regiony“. Má to být nová vlajková loď Českého rozhlasu, místo Radiožurnálu?
Říkejme raději hlavní okruh. Několik hodin denně na hlavním okruhu jako okno pro jednotlivé regiony je mnohem efektivnější, protože na této ploše bude regionální problematika koncentrovanější. Odpadnou problémy s duplicitami. Je nesmyslné, aby kulinářské okénko, magazín o oblékání či o filmu měl každý region zvlášť. Regionální stanice jsou od toho, aby vyráběly vynikající lokální zpravodajství a publicistiku. A Brno, Plzeň, České Budějovice, Olomouc či Ostrava produkují taky kvalitní prvovýrobu, náročnější typy programů, třeba slovesných. Dostaly by prostor.
Kdy by se měly regiony připojovat do vysílání?
Ranní prime time by měl být regionální, od 6 do 10 hodin. Odpoledne vidím od 15 do 19 hodin. Vše je ještě k diskusi.
Co když se stane mimořádná událost v konkrétním regionu mimo tyto časy?
Pak se vysílání odpojí, to není sebemenší problém.
Zmíněným uspořádáním národního okruhu můžete podle vašeho odhadu uspořit až 100 milionů Kč. Na čem přesně? Bude míň moderátorů třeba?
Třeba. I proudové vysílání něco stojí, byť někde – jako třeba v Hradci Králové – si už moderátor sám odbavuje, nepotřebuje technika ani režiséra. Tam jsou obrovské úspory. Nevidím smysl v tom, aby rozhlas 21. století měl moderátora a za tlustým sklem další dva lidi, kteří něco pustí, když on zvedne ruku. Sto milionů je číslo orientační, rozhodně by se daly ušetřit desítky milionů.
Dále: tato stanice by převzala Zelenou vlnu, všechny vitální informace, které posluchači potřebují k životu. Modelů jak koncentrovat regiony je několik, já se inspiroval dánským. Tam je to nejposlouchanější stanice, a Dánové předtím měli taky problém, že si regiony dělaly, co chtěly.
Proces přeměny mám rozvržený do tří let, finálním rokem by měl být rok 2015, kdy by se to mělo všechno spustit.
Druhý vámi navrhovaný okruh má být „plnoformátová stanice pro cílovou skupinu 20-40 let, jež by vznikla částečně na programovém základě nynějšího Radiožurnálu, ale s větším podílem zábavní hudby a vysílala by na jeho frekvencích“. Pojmenoval jste to „mladší Radiožurnál“.
Ano. To nám teď chybí. Radiožurnál i Praha trpí tím, že musejí být rozkročení, aby zachytily starší a zároveň zaujaly mladší. To je sisyfovský úkol, to nejde. Vymezení 20-40 znamená, že jde o generaci, která končí vysoké školy, nastupuje do zaměstnání, žení se, vdává se, má děti, dosahuje první profesních vrcholů. Ta potřebuje úplně jiný druh informací, jinou publicistiku týkající se jejího myšlení a životního stylu, mnohem kontextuálnější zpravodajství.
Třetím okruhem chcete udělat stanici „arte, pro náročné posluchače, jež by vznikla na programovém základě nynější Vltavy, ale s větším podílem vážné hudby, bez ohraničení dominantní cílovou skupinou“. To bude, počítám, okruh, který se bude měnit nejméně, myslím oproti současné podobě Vltavy.
Tak.
klikněte - 3. část

Žádné komentáře:

Okomentovat