sobota 20. srpna 2011

Internetová rádia

20.08.2011 10:51 - 09. mediální informace -trvalý odkaz

Internetová rádia

19. února 2009 publikováno na serveru TechNet

Poslechněte si zvuk písečné bouře nebo třeba rokenrol z Brazílie. Otestovali jsme čtyři rádia, která vám přehrají hudbu z celého světa a díky wi-fi částečně nahradí domácí audio věž. Ráno vás vzbudí a po připojení iPodu mu poslouží jako reproduktor.
Nejvyšší model z testované čtveřice je Pure Evoke Flow. Ve výbavě naleznete jak FM tuner, tak i DAB pro příjem digitálního rozhlasu (obdoba digitální televize DVB-T). Samozřejmě umí přes wi-fi přijímat jakákoliv internetová rádia, podcasty a streamovat hudbu z počítače nebo síťového úložiště.
Rádio spolupracuje s vlastním internetovým portálem thelounge.com, kde si můžete nastavit oblíbené stanice. Vyniká příjemným ovládáním kombinujícím dotyk a mechanické prvky. Jako jediné používá nádherný OLED displej, který reaguje na intenzitu osvětlení v místnosti. Samozřejmostí je velmi dobrý zvuk.
Druhým nejzajímavějším přístrojem v testu je Revo Pico WiFi. Jako jediný má přímo od výroby zabudovaný akumulátor (Pure jej umožňuje dokoupit) a můžete jej bez obav používat v koupelně i na zahradě. Stříkance vody ani srážející se voda mu totiž nevadí.
Bez zásuvky vydrží Pico hrát přes tři hodiny. Dokáže přitom pochopitelně přes wi-fi přijímat internetová rádia. Za tímto účelem spolupracuje s internetovým portálem Reciva.com, kde si můžete libovolně přidávat a třídit oblíbené stanice a podcasty. K rádiu dostanete v ceně i dálkové ovládání. Revo po připojení jakéhokoliv MP3 přehrávače funguje jako reproduktor.
Dalším kouskem s vestavěným reproduktorem je Sagem MYDU@L RADIO 700. Prostřednictvím portálu V-Tuner vám nabídne tisíce rádií z celého světa, přičemž můžete přidávat libovolné další stanice a streamy. MP3, WMA a VAW muziku přehraje i z domácího uPnP serveru či USB paměti.
Velký a přehledný displej je skvěle čitelný i bez okulárů, podsvětlení lze vypínat manuálně i automaticky. Nechybí dva budíky a usínací režim sleep. Velkým plusem je FM tuner s výtečným příjmem a zobrazením RDS informací.
Posledním pánem na holení je Sagem My Web Tuner 500, který jako jediný nemá zabudovaný reproduktor a je určený k připojení k zesilovači, aktivním reprosoustavám nebo mikrosystému. Displej a vnitřní logika jsou shodné s druhým sagemem, nemá však FM tuner.
Ve výbavě nechybí ani budík na dva různé časy a usínací režim sleep, jejich užitnou hodnotu však snižuje fakt, že připojené reprodukční zařízení musí být zapnuto celou noc nebo ho musíte naprogramovat zvlášť. Pokud tedy chcete budit, volte raději model s integrovaným reproduktorem.
Pro podrobný test každého výrobku klikněte na odkaz
Již testovaná rádia - odkaz vede na příslušný článek
Komentáře
[1]20.08.11 11:22:05Tomáš Němec
Internetová rádia jsou dnes již za dostupné ceny a řeší neschopnost vedení Českého rozhlasu představit na dostupných pozemních rozhlasových vlnách celou šíři českého rozhlasu. Doporučuji vám prostudovat si jednotlivé modely rádií.
[2]20.08.11 11:32:24Tomáš Němec
Pořád se chystám napsat své vlastní zkušenosti s rádiem PURE ONE FLOW, které jsem si koupil počátkem června 2011 a stále se ho nemohu nabažit. Kam se hrabe televize! Rádio je funkčně téměř totožné z výše popsaným typem Pure Evoke Flow.

Žádné komentáře:

Okomentovat