čtvrtek 18. srpna 2011

Nový šéf Českého rozhlasu Peter Duhan: Do tří let můžeme mít nejposlouchanější stanici v zemi - 4.část

18.08.2011 15:31 - 07. Po volbě ředitele 2011 -trvalý odkaz

Nový šéf Českého rozhlasu Peter Duhan: Do tří let můžeme mít nejposlouchanější stanici v zemi - 4.část

18.8.2011 napsal Ondřej Aust na serveru Médiář.cz

Zjednodušení ano, ale vy se v době, kdy se návyky konzumentů médií turbulentně mění, chystáte opustit názvy, podle kterých se posluchači orientovali desítky let. Opustíte třeba značku Radiožurnál?
Nedám vám přesnou odpověď, je to v procesu. Hledáme nejvhodnější variantu. Smysl toho, co říkám, je v posílení historické značky Český rozhlas. Byl by to Český rozhlas 1, Český rozhlas 2, Český rozhlas 3, Český rozhlas 4. A to je v danou chvíli mnohem cennější, vůči značce a její tradici mně to přijde uctivé, všichni pracujeme pro Český rozhlas.
Radiožurnál také nemá nedostatečnou tradici, název Radiojournal tu byl u počátků rozhlasu ve 20. letech minulého století.
Popsal jsem vám, jak přemýšlím. Nejsem typ šéfa, který by nenaslouchal racionálním argumentům. Pokud převáží názor, abychom byli tradicionalisti, poradíme si i s tím. Ale primárně mi jde o to, zachovat nejpodstatnější tradici, Český rozhlas, jako důvěryhodnou instituci, jako celek. Jestli bude Jednička, nebo Jednička Radiožurnál, to teď není podstatné.
Tři ze čtyř vámi plánovaných stanic mají mít zprávy, každá v jiné formě. Jak chcete zajistit, aby se v chystaném centru zpravodajství pro celý rozhlas nevyrábělo víc zpravodajství než nyní, za víc peněz? Dlouho se tu obdobně řešilo, jak vyrábět pro Radiožurnál a vedle toho pro Rádio Česko, aby se to neduplikovalo.
Nemyslím, že by zpravodajství nabobtnalo, protože zatím na každé stanici včetně regionů je tým zpravodajců. Jednoduchým převelením do centra by se problém vyřešil. Centrum zpravodajství má být zpravodajskou agenturou pro celý rozhlas, produkovat obsahy specifický pro každou ze stanic.
Méně lidí by vyrábělo totéž množství zpráv, jako dnes?
Je to možné, ale tak daleko zatím v úvahách nejsme. A naráží to taky na problém prostor. Už nynější newsroom Radiožurnálu kapacitně nedostačuje.
Nebudete ale muset přistavovat, po té rekonstrukci vinohradského sídla za víc než půl miliardy korun, že ne.
Ne, ale najít prostor muset budeme. Šokuje mě, že když Český rozhlas přistoupil k rekonstrukci, nepočítalo se s tím, že bude centrální newsroom pro všechny stanice. Všechny rozhlasy, v kterých jsem nedávno v zahraničí byl, mají newsroomy na takové úrovni, tak kapacitně obsazené, tak zbudované, protože už ve 20. století předjímaly, co se bude dít, rozvoj digitálních stanic. My jsme to neudělali a to byla obrovská chyba.
Nejposlouchanější stanicí ze čtyř plánovaných má být národní okruh, ona Jednička?
Ano, do tří let může být Jednička nejposlouchanější stanicí v zemi. Když sečteme počet denních posluchačů Dvojky a všech regionů, dostáváme se na číslo 900 tisíc posluchačů denně. Samozřejmě toho nedosáhneme, ale potenciál tam je.
Jedničku byste tedy vykazovali jako celoplošnou stanici?
Ano. Museli bychom zároveň požádat politiky, aby sáhli do zákona, protože současný nám dovoluje jen tři celoplošné okruhy a pak už jen speciální stanice. další část článku na originálním místě - klikněte na   http://www.mediar.cz/novy-sef-ceskeho-rozhlasu-peter-duhan-do-tri-let-muzeme-mit-nejposlouchanejsi-stanici-v-zemi/

Generálního ředtele Českého rozhlase Petera Duhana se ptal  Ondřej Aust  na serveru Médiář.cz
Komentáře
[1]19.08.11 08:42:04Ludmila Avramopulosová
A je to porád dokola....starší posluchačí=konzervativní, tedy nadávka!Mladší, kteří začínají rozhlas poslouchat!!!?To je prosím kdo? Cílem by přeci mělo být -rádio poslouchá celá rodina, tzn.i malé děti,větší děti...V podstatě tak jak to bylo téměř doposud. Aby si každý vybral.To by měl být smysl vysílání Českého rozhlasu.Rozdělování na katagorie podkategorie...Číselné názvy se budou plést s televizí, to zřejmě nevadí,či nedochází?? Plýtvání plýtvání. Pan ředitel vzal zřejmě útokem všechna evropská rádia, posbírá to, co se mu kde líbí a pak to pelemele naaplikuje v ČRo. No galimatiáš to bude. Nectí se ani tradice, mohl by pan Duhan a spol vypadat konzervativní. Vždyď je ale pokrokový.Ble:-(

Žádné komentáře:

Okomentovat